UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 12/07/2018 Ključne reči:

STUDIO M01A – PROJEKAT:
EKSPERIMENTARIJUM NA ZVEZDARI

Nastavnik:
dr Milan Maksimović, docent

Cilj zadatka je projektovanje idejnog, programskog i arhitektonsko-urbanističkog rešenja novog istraživačko-edukativnog centra na Zvezdari, sa razvijenom programskom i prostornom organizacijom.

Student:
Stefan Potkonjak

Opis projekta:
Izabrana lokacija na samom obodu Zvezdarske šume, u zoni gde se jasno uočava granica između izgrađenog i neizgrađenog dela grada je pogodna za eksperimentarijum, pre svega zbog minimalne izolovanosti uslovljene gustom šumom i dobre povezanosti sa ostatkom grada, kao i zbog okolne, već izgrađene infrastrukture koja se može iskoristiti u različite svrhe.

Objekat se nalazi na padini, a koncept se zasniva na prožimanju spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, i povezanosti sa prirodnom sredinom koja ga okružuje, postaje njegov deo i koja je ujedno i predmet istraživanja u samom objektu.

Eksperimentarijum čine jasno podeljene celine koje su povezane, kako međusobno, tako i sa prostorom koji ih okružuje. Prizemlje predstavlja javni deo, sa ulaznim holom, kafićem kao i magacinom u tehničkom delu. Iz prizemlja se pristupa i u auditorijum koji se prostire kroz celu visinu objekta. Na spratu se nalazi administrativni deo sa kancelarijama, restoran, laboratorije, biblioteka i prostori za odmor.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157698944125875

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M01hexa_180