UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 29/05/2018 Ključne reči:

STUDIO M03A – PROJEKAT:
EKSPERIMENTALNE MINIJATURE & NOVI PEJZAŽI KULTURE

Nastavnik:
arh. Zoran Lazović, redovni profesor

Stvoriti mini HIBRID savremene kulture i umetnosti – stalni/privremeni objekat uz (re)definisanje izabranog konteksta – METAGRADA. Mikro-centar kao kulturni i umetnički generator i infrastruktura za odvijanje svakodnevne kulture i umetnosti u zatvorenom i/ili otvorenom transformabilnom prostoru. Uvođenje umetničkih koncepata u arhitektonsko projektovanje, primer inter/transdisciplinarnih timova Diller Scofidio + Renfro (DS+R) i Snøhetta. Kombinovanje umetnosti, arhitekture, pejzažne arhitekture, brend dizajna, vizuelnih i performirajućih umetnosti u funkciji stvaranja događaja. Jedan od ciljeva je aktiviranje samostalne, autentične i kreativne pozicije studenata u zadatku.

Student:
Fedor Jurić

Opis projekta:
ZONA PRELASKA

Kroz istoriju smo definisali granice kao „fizičke“ manifestacije socijalnog poretka. Prostor koji je u stalnom dodiru sa angažovanim prostorima kontrole i „bezbednosti“. Ničija zemlja.

U trenucima krize, ove nevidljive linije nas podstiču na reaktivno-refleksna, radije nego na suštinska rešenja: postavi zid toliko visok, da će samo odabrani individualci moći preći na drugu stranu. Srpsko-mađarska granica, prostor u kojem je bio cilj da se ostvari red, postao je mesto segregacije i zona sukoba.

Projekat se manifestuje kao spreg dve mimoilazne putanje. Izranjanjem iz pejzaža, on ostvaruje kontinuitet sa kontekstom. Uzlazna putanja, pred dugo isčekivano otvaranje zavese (fatamorgana). Prostor udaljenja, posmatranja , refleksije, kontemplacije ili privremeni habitus. Mesto hodočašća.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157696599236424

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M03hexa180