УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 29/05/2018 Кључне речи:

СТУДИО М03А – ПРОЈЕКАТ:
ЕКСПЕРИМЕНТАЛНЕ МИНИЈАТУРЕ & НОВИ ПЕЈЗАЖИ КУЛТУРЕ

Наставник:
арх. Зоран Лазовић, редовни професор

Створити мини ХИБРИД савремене културе и уметности – стални/привремени објекат уз (ре)дефинисање изабраног контекста – МЕТАГРАДА. Микро-центар као културни и уметнички генератор и инфраструктура за одвијање свакодневне културе и уметности у затвореном и/или отвореном трансформабилном простору. Увођење уметничких концепата у архитектонско пројектовање, пример интер/трансдисциплинарних тимова Diller Scofidio + Renfro (DS+R) и Snøhetta. Комбиновање уметности, архитектуре, пејзажне архитектуре, бренд дизајна, визуелних и перформирајућих уметности у функцији стварања догађаја. Један од циљева је активирање самосталне, аутентичне и креативне позиције студената у задатку.

Студент:
Федор Јурић

Опис пројекта:
ЗОНА ПРЕЛАСКА

Кроз историју смо дефинисали границе као „физичке“ манифестације социјалног поретка. Простор који је у сталном додиру са ангажованим просторима контроле и „безбедности“. Ничија земља.

У тренуцима кризе, ове невидљиве линије нас подстичу на реактивно-рефлексна, радије него на суштинска решења: постави зид толико висок, да ће само одабрани индивидуалци моћи прећи на другу страну. Српско-мађарска граница, простор у којем је био циљ да се оствари ред, постао је место сегрегације и зона сукоба.

Пројекат се манифестује као спрег две мимоилазне путање. Израњањем из пејзажа, он остварује континуитет са контекстом. Узлазна путања, пред дуго исчекивано отварање завесе (фатаморгана). Простор удаљења, посматрања , рефлексије, контемплације или привремени хабитус. Место ходочашћа.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157696599236424

Повратак на главну страну веб изложбе:

M03hexa180