УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 27/07/2015 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2014/15

I година – 2. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М02А – ПРОЈЕКАТ:
ЧЕТИРИ БЛОКА И НАРОДНА БАНКА. Непринципијелне програмске коалиције.
Наставник:
арх. Небојша Фотирић, доцент

Динамика савременог живота у граду условљава специфичне архитектонске приступе унутар густе урбане матрице, који резултирају суперпонирањем разнородних садржаја.
Четири блока, уоквирена улицама Његошевом, Београдском, Немањином и Светозара Марковића, препозната су као просторни оквир који има потенцијал за развој вишенаменског градског центра што подразумева програмску хибридност.

Студент: 
Милица Радеч

Опис пројекта:
РЕД У НЕРЕДУ

Хибридизација на локацији, у појмовном смислу,настаје спајањем тишине и буке, спорог и брзог. У физичком смислу, оно што заједно са Славијом учествује у овој адхезији је нешто њој у потпуности диферентно, а то је шума.

Како би и функција, поред структуре, приказала хибрид, могућност формирања амбијента празно у пуном појавила се услед анализе корисника простора, како би се у запаженом нереду створио ред и представљао тачку потпуне тишине.

Погушћавање већ постојеће атмосфере нечим супротним од онога што је сада тамо, постепено уводи у драматични амбијент који је заправо та тачка, односно те тачке, сакривене и ушушкане у хаосу.

Шума, директно дочарава такав амбијент и омогућава урбану медитацију сакривену у хаосу. Оно што заједно са шумом дочарава овај вредан амбијент, јесте луксузни хотел. У срцу града, а опет далеко, природно у артифицијелном, представља спој луксуза и скромности, и зато је као такав овај амбијент посебан.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157655417267910