UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 30/05/2018 Ključne reči:

STUDIO M03A – PROJEKAT:
CENTAR SAVREMENE UMETNOSTI – UŠĆE

Nastavnik:
arh. Dejan Miletić, vanredni profesor

CENTAR SAVREMENE UMETNOSTI – UŠĆE predstavlja prostor promocije istorijskih dešavanja u umetnosti 20. veka i mesto spoznaje specifičnosti savremenih umetničkih fenomena. Preporuka je da se u kompleks Centra savremene umetnosti integriše postojeći objekat Muzeja savremene umetnosti, koji predstavlja jednu od najznačajnih građevina savremene srpske arhitekture.

Očekuje se da Centar savremene umetnosti na Novom Beogradu bude interaktivni prostor, dinamično mesto okupljanja, u kome bi se promovisali stvaranje i istraživanje.

Student:
Jovan Filipović

Opis projekta:
Istorija je pokazala da se različiti arhitektonski stilovi mogu razvijati zajedno, a da pri tome zadrže svoje posebne estetske vrednosti, međutim koja je granica do koje treba ići, do koje je u redu radikalno raskidati sa nasleđenim okruženjem?

Centar savremene umetnosti, pored Muzeja savremene umetnosti, kao objekat, predstavlja fenomen, koji bi bio savremeni arhitektonski entitet, okarakterisan kao interaktivan prostor za promociju i stvaranje umetnosti, a s druge strane i kao autorski odgovor na specifičan kontekst u kome je predviđeno njegovo ostvarenje.

Postavljanjem spone između onog novog i arhitektonskim aspektima postojećeg, kao što su orijentacija, struktura, vreme, ali najpre i oblikovna arhitektonska zaostavština, osnovan je koncept. Primarno, usvojeno je nekoliko zajedničkih paralela, koje bi predstavljale ujedno i načela, odnosno, pravce oblikovanja i funkcije budućeg objekta.

Ovakva arhitektura predstavljala bi sebe kao dijalektnu, sa sadržinom strateškog sukoba u borbi međusobnih suprotnosti.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157696599236424

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M03hexa180