УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 30/05/2018 Кључне речи:

СТУДИО М03А – ПРОЈЕКАТ:
ЦЕНТАР САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ – УШЋЕ

Наставник:
арх. Дејан Милетић, ванредни професор

ЦЕНТАР САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ – УШЋЕ представља простор промоције историјских дешавања у уметности 20. века и место спознаје специфичности савремених уметничких феномена. Препорука је да се у комплекс Центра савремене уметности интегрише постојећи објекат Музеја савремене уметности, који представља једну од најзначајних грађевина савремене српске архитектуре.

Очекује се да Центар савремене уметности на Новом Београду буде интерактивни простор, динамично место окупљања, у коме би се промовисали стварање и истраживање.

Студент:
Јован Филиповић

Опис пројекта:
Историја је показала да се различити архитектонски стилови могу развијати заједно, а да при томе задрже своје посебне естетске вредности, међутим која је граница до које треба ићи, до које је у реду радикално раскидати са наслеђеним окружењем?

Центар савремене уметности, поред Музеја савремене уметности, као објекат, представља феномен, који би био савремени архитектонски ентитет, окарактерисан као интерактиван простор за промоцију и стварање уметности, а с друге стране и као ауторски одговор на специфичан контекст у коме је предвиђено његово остварење.

Постављањем споне између оног новог и архитектонским аспектима постојећег, као што су оријентација, структура, време, али најпре и обликовна архитектонска заоставштина, основан је концепт. Примарно, усвојено је неколико заједничких паралела, које би представљале уједно и начела, односно, правце обликовања и функције будућег објекта.

Оваква архитектура представљала би себе као дијалектну, са садржином стратешког сукоба у борби међусобних супротности.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157696599236424

Повратак на главну страну веб изложбе:

M03hexa180