UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 09/09/2020 Ključne reči:

STUDIO M02 – PROJEKAT:
GRADSKA BIBLIOTEKA U VALJEVU

Nastavnik:
dr Milan Maksimović, docent

Student:
Jovana Šestović

 

Projekat gradske biblioteke podrazumijeva i formiranje novog gradskog trga uz objekat. Da bi se uspostavila jača relacija objekat-trg, glavni bibliotečki sadržaji su podignuti iznad trga, kao konzolni prepusti. Na taj način se minimizuje površina objekata i oslobađa prostor, a istovremeno pruža veći komfor korisnicima biblioteke i naglašava u komunikaciju čitaonica-trg.
Oblikovanje kubičnih konzolnih ispusta određeno je glavnim tačkama konteksta, tako da su vizure iz svake čitaonice usmerene na određeni pojas, istovremeno ostvarujući međusobnu komunikaciju, a ne zaklanjajući jedna drugu.
Park koji se nalazi neposredno uz biblioteku je važan činilac okruženja. Motiv parka se prenosi i na sam objekat biblioteke, tako što je iza staklene fasade koja gleda ka trgu smještena unutrašnja bašta. Na taj način, ne samo da se dobija na ugodnosti korišćenja unutrašnjeg prostora, već se dobija i specifičan efekat na fasadi u vidu kontrasta između jakih izbačenih konzola i transparentne fasade kroz koju se u slojevima nazire unutrašnjost.

 

Povratak na glavnu stranicu veb izložbe:

M02hexa360