УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 06/04/2015 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2014/15

I година – 1. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М01А – ПРОЈЕКАТ:
БЕОГРАДСКА ЧУБУРА – ДИСКОНТИНУИТЕТ ГРАДА
Наставник: мр Александар Виденовић, доцент

Виши степен школовања младих архитеката, трага за новим принципима решавања сложенијих проблема у урбаној средини у пројектовању градских потеза и блокова, уважавајући све њихове природне и стечене одлике. Циљ наставе је упознавање будућих архитеката са обавезама струке према будућим корисницима.

Потребно је, да се на креативан, смео и студиозан начин приступи трансформацији окружења, занимљивих а до сада недовољно и неадекватно третираних делова града, које упркос атрактивним позицијама и значајним потенцијалима, као последица околности које нас затичу, прати дисконтинуитет у формирању урбане слике.

Студент: 
Андреја Сикимић

Опис пројекта:
Локација на којој је планирана интервенција је Градић Пејтон, на Чубури, у Београду. Блок се налази између улица Патријарха Варнаве, Мачванске и Чубурске. У жељи да се очува дух и атмосфера постојећег привременог комплекса, пројектован је комплекс пословно-стамбеног садржаја. Објекат је формиран каскадно, од суседног блока на који се наслања, ка парку.

Распоредом приземних јединица пословног карактера, омогућено је стварање откривених и наткривених простора. Одабрани модул је 6/6м. Процесом рада, истраживани су међусобни односи квадратних модула, ради остваривања неометане комуникације кроз блок. Пројектован је тако да му је могуће проступити са 3 стране, кроз укупно 5 пролаза.

Обликом и распоредом стамбених јединица на спратовима, омогућено је стварање отворених атријума, који отварају простор унутар блока ка ком су окренуте јединице и еркери са терасама. Унутар ових атријума је засађено високо растиње које неометано расте, и на тај начин ствара зелену оазу унутар блока. Овакав начин пројектовања омогућава добро проветравање и задовољавајућу инсолацију, стварајући неометану визуру ка парку и суседних блоковима.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157650619376520/