UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 28/04/2017 Ključne reči:

Master akademske studije Integralni urbanizam 2015/16
I godina – 1. semestar
MASU M1.5

INTEGRALNA ANALIZA TERITORIJE:
ALTERNATIVNE PRAKSE UNAPREĐENJA KVALITETA URBANOG PROSTORA ZAJEDNICE: U SUSRET VENECIJANSKOM BIJENALU ARHITEKTURE 2016.
Nastavnici:
dr Marija Maruna, vanr.prof.
dr Danijela Milovanović Rodić, docent

Iako je sa demokratskim promenama 2000-te godine Srbija deklarativno pristupila svetu liberalnog kapitalizma u kojem se uvažavaju vrednosti tržišne ekonomije i političko-kulturnog pluralizma, petnaestogodišnji pređeni period tranzicije nije doveo do očekivanih blagodeti novouspostavljenog sistema: ekonomskog rasta, povećanja životnog standarda, slobodnih izbora, uvažavanja ljudskih prava, itd.

Suštinska nespremnost srbijanskog društva, predvođenog političkim i ekonomskim elitama, za prihvatanje liberalnih vrednosti i usvajanje adekvatnog institucionalnog, normativnog i legitimnog okvira, je dovela do stvaranja poretka nekonzistentne društveno-ekonomske orijentacije i nedefinisanog sistema vrednosti. Kao jedno od najizraženijih obeležja, stvoreno je društvo povećane nejednakosti u kojem dominira pojedinačno nasuprot zajedničkom.

Studenti – Grupa 02:
Anja Dedović,
Violeta Živković,
Jelena Radeč,
Anđela Ristić,
Marija Jelenić

Opis projekta:
Integralnim pristupom analize teritorije na temu alternativnih praksi unapređenja kvaliteta urbanog prostora zajednice, u našem slučaju zadatog područja opštine Karaburma, bavili smo se aktuelnim politikama prostornog razvoja, načinu donošenja odluka u domenu izgradnje, strateškim razvojnim okvirom i partnerstvima u procesu razvoja grada.

Jedan od glavnih problema na temu praznih prostora jeste uvid u iste kao i kako do njih doći. Kako bi se napušteni prostori aktivirali prvobitnom namenom ili prenamenom bilo je potrebno mapirati prazne prostore i upoznati se sa pravnim okvirom. Predmetni napušteni javni prostor, ciglanu, aktivirali smo kroz projekat edukacije o oživljavanju praznih prostora i o upravljanju njima. Raspisanim konkursom aktivirali smo prostor kroz dve akcije, Oživimo staru ciglanu i Recikliraj, stvori, opremi, pokreni!

Značaj ovog projekta je što se kroz radionice, konkurse, pozive edukuju mladi ljudi, studenti, đaci i time se postavlja temelj za dobrobit zajednice. Kroz akcije poput reciklaže, oslikavanja unutrašnjih zidova, opremanja prostora uknjučen je vid rekreacije i socijalizacije učesnika. Projekat ima za cilj animiranje lokalne samouprave da se napušteni prostori ponovo aktiviraju u cilju poboljšanja kvaliteta života u gradu i decentralizaciji kulturnih događaja.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157666076168442