УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Специјално признање студентима УБ-АФ на међународном конкурсу Pavilion of Humanity организације Buildner-Architecture Competitions

Ilustracija za sajt - Essence of Emotion Pavilion - plakat

Студенти треће године Основних академских и Интегрисаних академских студија Универзитета у Београду – Архитектоског факултета, Вера Петронијевић и Станислав Пауновић, под менторством асс. др Ане Зорић, освојили су Специјално Признање на међународном конкурсу Pavilion of Humanity који расписује BuildnerArchitecture Competitions. Овим пројектом такође су освојили 72 поена за Универзитет у Београду на Buildner ранг листи.

Тема конкурса било је идејно решење за павиљон који би на најбољи начин представио човечанство у случају доласка бића из свемира, на шта је одговор наших студената био Essence of Emotion Pavillion.

Невидљива компонента која чини суштину људи су осећања и искуства. Упознавање човека значи разумевање духовности и емоција. Управо то је био један од основних мотива концепције павиљона, како на нивоу простора/програма, тако и на нивоу функције. Структура концентричних слојева мембране симболично се користи као начин откривања личности, од најприступачнијих, видљивих обележја споља, до скривених обележја смештених у слојевима изнутра.

Стварајући скалу од пријатних до непријатних простора павиљона, покушавамо да пробудимо различите склопове емоција како бисмо разумели људску природу. Сви простори су повезани употребом капиларних комуникација које нуде постепени приступ простору, односно постепено упознавање људи као таквих. Павиљон симболично тумачи отварање људи према бићима која их недовољно познају или разумеју.

Пажњу нам је привукао проблем комуникације и језика. Питали смо се шта би могао бити универзални језик? Математика изгледа као логичан одговор, али сама математика је сувише широк појам. Истражујући правилности фракталне геометрије, уочили смо њихово присуство на Земљи (начин раста биљака, пахуље снега, морске шкољке, плућа итд.), као и у целом универзуму (делови космичке мреже имају фракталне особине). Закључили смо да је заједнички језик нас и бића која нису са наше планете разумевање нечега што је свуда присутно. Наиме, коришћењем фракталне геометрије као визуелног стимулуса, креирали смо различите просторне форме.“

Више информација на линку: https://architecturecompetitions.com/humanitypavilion2/#p2-prize

prilog 01

prilog 02

prilog 03

prilog 04