UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

1

Svesni smo postojanja velikog broja problema kada je u pitanju upravljanje kulturnim nasleđem kao i to da isto, u ovom savremenom trenutku, podrazumeva i prisustvo na društvenim mrežama kako bi poruka prošlosti stigla do ciljne grupe i/ili najšire javnosti. Poučeni iskustvom važnosti komuniciranja na društvenim mrežama tokom pandemije COVIDa 19, odlučili smo se da jedna od značajnijih aktivnosti našeg projekta treba da bude usmerena ka razvijanju i jačanju dijaloga koji će aktivno povezivati menadžere kulturnog nasleđa i mlade korisnike istog, kako bismo zakoračili u početak promena.

Trenutno se arheološko nasleđe ne nalazi pod vedrim nebom i dok se nekolicina pojedinaca bori sa vetrenjačama sistema, postaje sve očiglednije koliko je važna zajednica koja baštini to nasleđe. COOLTOUR platforma zamišljena je kao prostor za razvijanje komunikacije između šire javnosti (sa akcentom na mlade) i zaposlenih u primarno Muzejima i Zavodima, te ostalim srodnim institucijama kulture, ali i kao pomoć u vođenju evidencije o stanju postojećih i mapiranju novih arheoloških lokaliteta. Spram toga, COOLTOUR platforma može doprineti podizanju svesti među mladima kroz njihovo aktivno učestvovanje u zaštiti kulturnog nasleđa – na njima blizak odnosno digitalan način. Naš slogan tokom pilot aktivnosti je je “Mladi U i ZA COOLTOURu” jer smatramo da su nam oni ključ širenja motivacije, svesti i građanske odgovornosti ka očuvanju kulturnih dobara koji krase Srbiju.

Širenje COOLTOURne mreže započinjemo u četiri različite sredine:

Požarevac: 14 jun – Viminacium/Ram: 14 jun
Sremska Mitrovica: 12 jun
Niš: 13-14 jun
Beograd: 15-16 jun

Pozivamo Vas da se prijavite do 09. juna za jedan od pilot programa projekta “Cooltour – Millennials for cultural heritage” podržanog kroz program Erasmus+ Evropske unije. Ukoliko poznajete kolege i zainteresovane mlade koji se mogu pridružiti cilju, slobodno im prosledite ovaj poziv.

Dobrobiti Vašeg učestvovanja u pilot programu su:
obuka u profesionalnom i privatnom korišćenju COOLTOUR platforme set alata za dalji rad kreiranje profila na platformi uz pomoć tima mladih/za instituciju kulture razvijanje strategije za društvene mreže i izrada sadržaja/za instituciju kulture evaluacija i konsultacija od strane našeg internacionalnog tima promocija na profilima COOLTOUR projekta povezivanje sa mladima/menadžerima kulturnog nasleđa

Prijave za menadžere: https://forms.gle/jny33Ct6XuCQjLQ3A
Prijave za mlade: https://forms.gle/epSMoyYAn7MvYxGQ9

 

Posetite COOLTOUR
platformu na: https://cooltour.app/
Instagram: https://www.instagram.com/mcooltour.pro/
Facebook: https://www.facebook.com/mcooltour