УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за пријаву на International Scientific School ILS “Innovative Learning Spaces – inside-out schools”

ls cagliari

ILS Innovative Learning Spaces (Inovativni prostori učenja)  inside-out schools је 6. издање научне школе коју организују Department of Civil-Environmental Engineering and Architecture of the University of Cagliari заједно са Department of Architecture, Design and Urban Planning of the University of Sassari и national network PRIN ProSE – Prototypes of Schools to be lived (IUAV, UNICA, Polimi, UNIVPM, Uni Campania, INDIRE), уз подршку Regione Sardegna and Fondazione di Sardegna.

Наш, Архитектонски факултет Универзитета у Београду је традиционално један од важних међународних академских партнера ове школе.

Полазећи од искустава и инпута који су произашли из претходних издања ове летње школе, јасно је да простори за учење делују као покретачи односа на више нивоа иу различитим контекстима. Покушај да се поткопа уска перспектива често повезана са школским простором, који је конвенционално структуриран понављањем независних јединица и статичних окружења, одјекује у јачању односа између различитих компоненти; између чина наставе и његовог простора, између зграде и околине, између унутрашњег и спољашњег, између формалних и неформалних активности. У том духу, простори за учење добијају изразиту урбану конотацију, а наведене традиционалне категорије се редизајнирају као нови облици артикулације, присвајања и насељавања јавног простора.

„Размишљање о школи као о плуриверсу, који укључује вишеструке подсистеме који међусобно комуницирају и више група субјеката, који се налазе у комуникацији како би извршили примарни задатак због којег школа постоји као институција, одмах значи улазак у сложену перспективу.” (М.Г. Рива, 2015)
Таква сложеност се може манифестовати само на различите начине, место по локацију, територију по територију, чинећи образовање јединственим и личним искуством нераскидиво повезаним са местом у коме се оно спроводи. При томе постаје неопходно да се стандардизација принципа поучавања и учења замени искуственом свешћу која је инхерентна механизмима који регулишу наш когнитивни и перцептивни систем, како код деце тако и код одраслих.

Ново издање ILS 2023_ inside-out schools намерава да отвори интердисциплинарну дебату о школи будућности и будућности школа, премошћујући дистанцу која још увек постоји између простора школе и спољашњег света, односно урбаног окружење у којем се одвија наш свакодневни живот. Део овог света су и најрадикалније и најбрже промене савременог доба, односно нове технологије, информације, друштвени медији, виртуелна окружења, БИМ дизајн и одрживе енергије.

Намеравамо да истражимо ове концепте у формату радионице током ИЛС 2023, где студенти сарађују са стручњацима, специјалистима и професионалцима из пословног света у развоју нових идеја и предлога дизајна. Пратећи трансверзални и интердисциплинарни приступ, студенти ће бити позвани да поново размисле о образовању од динамике наставе и учења до фундаменталне улоге коју игра простор дизајниран за ову сврху.

Школа ће трајати 8 дана, од 03. до 10. септембра 2023 на Department of Civil-Environmental Engineering and Architecture of the University of Cagliari у Каљарију, Срадинија Италија. Школа ће бити организована као интензивна радионица у комбинованом режиму. Полазници ће бити укључени у фокус групе, дебате, предавања и студије које ће координирати реномирани наставници и архитекте, међу којима су и добитници The Pritzker Architecture Prize, Anne Lacaton и Jean-Philippe Vassal.

Циљна група: студенти мастер и докторских студија и млађи професионалци.

Више о школи: https://ils2023.wixsite.com/unicaeng

Пријаве се морају извршити путем званичне странице: https://docs.google.com/forms/d/1j3HjLcAgddi3cbaCr77qp0sYo9vsXDLcL6QOcHzKstg/viewform?edit_requested=true

Сви заинтересовани могу да се јаве проф. Зорану Ђукановићу за детаљније информације.
За учеснике летње школе постоје посебне погодности, посебно у погледу цена смештаја у Каљарију током трајања летње школе. За те информације такође се јавити проф. Зорану Ђукановићу.