UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

KULTURA BUDUĆNOSTI – Studentski konkurs za osmišljavanje i izradu prostorne intervencije na zgradi Austrijske ambasade u Beogradu

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, raspisuje javni, anketni studentski konkurs za osmišljavanje i izradu prostorne intervencije na zgradi Austrijske ambasade u Beogradu.

Laboratorija za arhitekturu i vizuelna istraživanja, rukovodioca profesora mr Branka Pavića, u okviru Centra za istraživačku delatnost Arhitektonskog fakulteta u Beogradu sprovodi konkurs „Kultura budućnosti“ sa željom da okupi studente arhitekture i studente fakulteta Univerziteta umetnosti u Beogradu na projektovanju i realizaciji prostorne intervencije i doprinese ostvarenju ciljeva ove saradnje.

Screenshot 2023-05-03 at 1.14.36 PM

Logo 111

POVOD I CILJ IZRADE KONKURSA

Ambasada Austrije u Beogradu po drugi put pokreće projekat privremene prostorne intervencije na fasadi zgrade ambasade. Prvi put projekat je ostvaren 2020. godine u saradnji sa Laboratorijom interaktivnih umetnosti Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Ovog puta, pod nazivom „Kultura budućnosti“, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu za izradu idejnog rešenja I realizaciju privremene prostorne intervencije na fasadi zgrade ambasade.

Konkurs je otvoren za grupe (do 5 članova) studenata svih nivoa studija Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prvopotpisani član grupe mora biti student Arhitektonskog fakulteta, a ostali članovi tima mogu biti i studenti svih umetničkih fakulteta.

Zgrada ambasade Austrije u Beogradu jedna je od najvažnijih istorijskih znamenitosti u užem centru grada. Kuću trgovačke porodice Krsmanović projektovao je arhitekta Milorad Ruvidić 1898/9. godine u stilu istoricizma. Republika Austrija je kupila 1955. godine i od tada se u njoj nalazi ambasada, a od 2010. godine u ovom objektu se nalazi i Austrijski kulturni forum. Elegantna zgrada sa uskom centralnom fasadom i izduženim bočnim fasadama neprimetno se uklapa u ambijent Kosančićevog venca, Saborne crkve i Patrijaršije.

Predložena prostorna intervencija treba da sadrži i tehničko rešenje konstrukcije, koje će omogućiti postavljanje i demontiranje ove i budućih privremenih intervencija najšireg spektra na zgradi ambasade, tako da ona fizički ne sme da ugrozi zgradu ambasade koja ima status spomenika kulture, kao ni bezbednost korisnika zgrade i prolaznika. Prostorna intervencija mora da zadovolji standarde bezbednosti i neometano funkcionisanje institucije, kao i javnog prostora oko zgrade.

Predlog prostornog rešenja svojim karakterom treba da bude u komunikaciji sa identitetom mesta, kulturom i karakterom korisnika objekta. Po svom karakteru intervencija treba bude u skladu sa savremenim (tehnološkim i/ili ekološkim i/ili konceptualnim) tendencijama umetničkih projekata namenjenih javnom prostoru.

Predložena prostorna intervencija treba da sadrži i spisak materijala neophodnih za izvođenje i montažu instalacije. Poželjno je da materijali budu u skladu sa savremenim ekološkim tendencijama, dostupni prilikom produkcije, otporni na različite vremenske uslove i takvi da prilikom intervencija, trajanja i kasnije demontaže neće ugroziti objekat Ambasade.

Kriterijumi za izbor najboljeg konkursnog resenja su inovativnost i kulturna i tematska usklađenost (site specific), ekoloska prihvatljivost, racionalnost (lako prenosivo, jednostavno postavljanje i sklanjanje i jednostavno za odlaganje) i primenljivost.

Predlog projekta treba da sadrži projekciju budžeta u maksimalnom ukupnom iznosu do 10.000 evra.

Projekat prostorne intervencije na fasadi, realizovaće se kroz 3 faze:

I faza / studentski konkurs za idejno rešenje prostorne intervencije

II faza / radionica razrade pobedničkog rešenja

III faza / izvođenje i realizacija prostorne instalacije

KONKURSNI ZADATAK

„Kultura budućnosti“, konkurs za izradu idejnog rešenja i realizaciju privremene prostorne intervencije, planirane kao montažno-demontažne strukture na fasadi zgrade i/ili dvorištu ambasade.

Konkursno rešenje može biti koncipirano kao jedinstvena prostorna intevencija/instalacija ili niz pojedinačnih elemenata koji čine celinu i uspostavljaju međusobnu interakciju. Pri formiranju rešenja primeniti racionalne koncepte koji su štedljivi, ekološki opravdani i energetski ekonomični. Očekuje se upotreba lokalno dostupnih i održivih materijala.

PRAVILA KONKURSA

1. Vrsta konkursa

Konkurs koji se sprovodi je po vrsti otvoren, prema kategoriji učesnika studentski, prema zadatku idejni, po obliku jednostepeni i prema načinu predaje neanonimni.
Žiri će odabrati pobedničko rešenje koje će se u II fazi razvijati, a u III fazi realizovati.

2. Uslovi za učešće na konkursu

Pravo učešća na konkursu imaju studenti svih godina i svih studijskih programa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prvopotpisani članovi grupe moraju biti studenti Arhitektonskog fakulteta, ali se posebno ohrabruju i multidisciplinarni timovi čiji članovi mogu biti i studenti bilo kog umetničkog fakulteta.
Jedan tim može učestvovati na ovom konkursu samo sa jednim predlogom. Jedno lice može učestvovati na ovom konkursu samo u jednom timu.

3. Uslovi za sprovođenje konkursa

Svaki učesnik konkursa koji je preuzeo konkursnu dokumentaciju stiče pravo učešća na konkursu. Predajom rada svaki učesnik prihvata propozicije ovog konkursa. Konkurs sadrži i naznaku da će se izabrana rešenja predati na korišćenje Naručiocu, koji ima pravo objavljivanja i korišćenja nagrađenih projekata za svoje potrebe, bez posebne naknade, uz obavezu navođenja imena autora i Fakulteta.

4. Sadržaj konkursnog rada

  •  Naziv intervencije i tekstualni opis predloženog koncepta (350 do 500 reči) na formatu A4 u 5 primeraka.
  • Grafički prikaz idejnog rešenja privremene prostorne intervencije na objektu i/ili u dvorištu Austrijske ambasade u Beogradu na 2 panela A2 formata (maksimalna debljina papira 300 grama). Svi grafički prilozi moraju biti potpisani imenima članova grupe.
  • CV svih autora sa kontakt podacima prvopotpisanog člana grupe (e-mail i broj telefona) na formatima A4 u 5 primeraka.
  • Potpisana izjava svih članova grupe da prihvataju uslove konkursa.

Dostavljanje materijala:

Odštampani konkursni materijal obavezno predati kod sekretarice fakulteta i digitalno na mejl adresu: kultura.buducnosti@arh.bg.ac.rs, najkasnije do 20. maja do 15:00 časova.
Svi grafički prilozi i zatvorena koverta A4 formata u kojoj su tekstualni opis, CV autora sa kontakt podacima i izjava moraju biti upakovani i zatvoreni u neprozirnu mapu. Na spoljašnjoj strani mapa se označava nazivom idejnog rešenja i imenima članova grupe.
Konkursne prijave koje ne sadrže sve gore navedene elemente i priloge neće biti razmatrani.

5. Konkursni rokovi

Početak konkursnog roka: 03.05.2023.
Prijava, preuzimanje konkursne dokumentacije i postavljanje pitanja na adresu: kultura.buducnosti@arh.bg.ac.rs do 15.05. 2023.
Konkurs traje do 20.06.2023.
Objava rezultata će biti 30.06.2023. godine na sajtu Fakulteta.

6. Vrsta nagrade i postkonkursne aktivnosti

Žiri će dodeliti prvu nagrada u iznosu od 600 evra u dinarskoj protivvrednosti i dve otkupne nagrade u iznosu od po 200 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Žiri zadržava pravo drugačije preraspodele nagrada i obeštećenja.
Nakon konkursa, u okviru druga faze očekuje se detaljna razrada rešenja za izvođenje u smislu programa, materijalizacije i primenjenih sistema i tehnologija. Cilj druge faze je priprema dokumentacije za realizaciju intervencije.
Arhitektonski fakultet će sve pristigle radove javno prikazati kroz izložbu i katalog konkursnih radova.
Svim studentima, članovima nagrađenih timova sa Arhitektonskog fakulteta, će se ova aktivnost vrednovati sa 2ESP boda.

SASTAV ŽIRIJA

Članovi žirija:

1. prof. mr Branko Pavić, rukovodilac laboratorije – kordinator
2. prof. arh Dejan Miljković, član laboratorije
3. prof. dr Ana Nikezić, predstavnik CID-a
4. predstavnik Austrijske ambasade*
5. Aleksandra Šević, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

*član žirija biće naknadno objavljen

Sekretar konkursa/žirija:
doc. dr um. Ivan Šuletić i asistent Sava Knežević

Za Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
prof. arh Vladimir Lojanica