УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

sUser: Архитектонски факултет учесник међународног пројекта у оквиру ЕРАСМУС+ програма KA220-HED

s_U_ser_patern_gif

Архитектонски факултет у Београду биће реализатор sUser пројекта за Универзитет у Београду у оквиру новопокренуте акције KA220-HED – Cooperation partnerships in higher education ЕРАСМУС+ програма (2022-2025).

О ПРОЈЕКТУ

Назив пројекта:
Introducing User-driven design and agile development skills in the case of sustainable service housing for elderly (sUser) 
Трајање пројекта:
36 месеци (31. децембар 2022 – 31. децембар 2025)
Носилац пројекта:
LAB University of Applied Sciences, Финска
Партнери на пројекту:
Тhe University of Applied Sciences Upper Austria, Аустрија
Avans University of Applied Science, Холандија
University of Belgrade – Faculty of Architecture, Србија

website: https://suserproject.org/ 

email: suser_ub@arh.bg.ac.rs 

Instagram: @suser_project 

twiter: username @suser_project 

linkedin: suser_project

РЕЗИМЕ

Еразмус+ Пројекат sUser (Introducing user-driven design and agile development skills in the case of sustainable service housing for elderly) има за предмет да развије и тестира пројектантске методологије са следећих аспеката 1) одрживо пројектовање засновано на потребама корисника, 2) еко-пројектовање и 3) системско размишљање и вештине и компетенције агилног развоја. Овакав приступ је кључан за решавање сложених изазова друштва, као што су климатске промене, исцрпљивање енергије и сировина, као и старење становништва.
Успостављање интегрисаног приступа који комбинује пројектовање засновано на потребама корисника и системско размишљање, агилан развој и нагласак на одрживим иновацијама, има за циљ је да се млади професионалци едукују да буду агенти промена за одрживу будућност.
Чланови тима УБ-АФ у оквиру пројекта ће координирати групом активности у домену дисеминације и организацијом међународне конференције у септембру месецу 2025. године у Београду.

УЧЕСНИЦИ НА ПРОЈЕКТУ

Владимир Лојаница, редовни професор (руководилац за УБ-АФ) | Весна Цагић-Милошевић, редовни професор | Игор Рајковић, ванредни професор | др Јелена Ристић Трајковић, ванредни професор (научни координатор) | Милош Комленић, доцент | др Павле Стаменовић, доцент | др Ивана Ракоњац, доцент (дисеминациони тим)| др Верица Крстић, доцент (менаџер за дисеминацију и администратор) | др Ана Зорић, асистент са докторатом (дисеминациони тим) |др Александра Миловановић, истраживач сарадник (менаџер за контролу квалитета)

team members UBFA

KICK-OFF САСТАНАК

Почетак активности на пројекту у складу са дефинисаном динамиком из пројектне апликације, остварен је 02. и 03. фебруара 2023. године у оквиру Kick-Off састанка у Лахтију у организацији руководеће институције ЛАБ универзитета из Финске. Догађај је по први пут званично окупио све партнере у складу са следећим активностима у оквиру дводневне агенде:

– Преглед пројектних активности – циљеви, исходи и динамика,
– Приказ правила финансирања и управљања пројектом,
– Презентација концепта плана дисеминације.

Чланови тима Архитектонског факултета у Београду представили су се кроз уводну презентацију и предлог концепта плана дисеминације праћеног приказом визуелног идентитета и појединачних алата дисеминације. Поред тога, чланови тима узели су активну дискусију у осталим сегментима агенде на основу чега су утврђене активности у предстојећем периоду.

sUser kick-off

logos