УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Обавештење о предавању доцента др Невене Дебљовић Ристић, БУ-АФ

Arhitektura-soc_Insta

Среда, 22.02.2023. са почетком у 19х, Дом омладине Београда, Македонска 22, Клуб сала.

Позивамо вас да присуствујете предавању под називом „Сакрална архитектура као отелотворење универзалних религијских идеја“ које ће одржати доценткиња БУ-АФ др Невена Дебљовић Ристић у среду 22.02.2023. са почетком у 19х у Дому омладине Београда у оквиру циклуса јавних трибина „Теологија и архитектура“ (фебруар-децембар 2023) који се одржава у организацији Института за студије културе и хришћанства и Дома омладине Београда.

Циклус јавних трибина „Теологија и архитектура“ укључио је у рад наставнике са Департмана за историју и теорију архитектуре и уметности БУ-АФ, са циљем иницирања заједничке сарадње између Департмана за историју и теорију архитектуре и уметности БУ-АФ и Института за студије културе и хришћанства (ИСКХ) која је проистекла након недавно одржане конференције ”Образовни програми – Будућност светске културне и природне баштине – Знање-Комуникација-Презентација” (08 – 09.12.2022.) на Архитектонском факултету Универзитета у Београду у организацији Департмана за историју и теорију архитектуре и уметности БУ-АФ.

Предавања која ће на јавним трибинама „Теологија и архитектура“ одржати наставници ДИТАУ БУ-АФ имају за циљ да промовишу научну и истраживачку делатност Архитектонског факултета, да отворе истраживачке хоризонте ка сарадњи архитеката са различитим струкама, да подстакну студенте свих нивоа студија, као и будуће студенте архитектуре и младе истраживаче да се укључе у рад трибина, али изнад предавања истичу важност активне улоге архитектуре у јавном дискурсу и на широј медијској сцени.

Циклус јавних трибина Теологија и архитектура у организацији Института за студије културе и хришћанства и Дома омладине Београда има за циљ да стручну и ширу јавност упозна са односом између сакралног простора, његових облика и симболичког значења, и религијских идеја и ритуала. Циклус обухвата далекоисточне, медитеранске и западне традиције, укључујући хиндуизам, античку Грчку и Рим, јудаизам, ислам, хришћанство, али и модерне феномене попут “секуларних религија” и њихових (секуларно) сакралних простора, попут националних меморијала и слободно-масонских храмова. Поред упознавања са специфичностима религијских идеја, ритуала и архитектонских облика у свакој појединачној традицији, циклус такође има за сврху указивање на континуитете који постоје између традиција које формално схватамо као различите, док свети простори и њихова симболика пружају свакако најупечатљивије сведочанство о тим континуитетима.
У сврху реализовања овог циклуса организатори су укључили домаће и иностране експерте за поједине религијске традиције и њихову архитектуру.

Прва трибина ће се одржати у среду, 22. фебруара 2023. године у 19 часова у КЛУБ сали Дома омладине Београда и носи назив :
„САКРАЛНА АРХИТЕКТУРА КАО ОТЕЛОТВОРЕЊЕ УНИВЕРЗАЛНИХ РЕЛИГИЈСКИХ ИДЕЈА“

Предавач: др Невена Дебљовић Ристић, доцент ДИТАУ БУ-АФ
Уводна реч : Сергеј Беук, Дом омладине Београда
Модератор: Данијела Марковић, Институт за студије културе у хришћанства

Предавање под називом „Сакрална архитектура као одраз универзалних религијских идеја“ тежи да широј јавности укаже на поливалентност религијских феномена испољених кроз јединствене праобразне симболичке облике у архитектури, тумачећи њихове утицаје на означење светог места и сакрализацију простора, који трају од настанка првих људских заједница до савременог доба.
Ово разматрање подразумева историјски осврт на конкретизацију и испољавање религијских идеја кроз архитектуру, укључујући и архитектонска остварења древних народа, религијске системе и сакралне комплексе света антике, јудаизам и отелотворење светости, до представљања спора и разликовања догматских идеја испољених кроз архитектонско стваралаштво источног и западног хришћанства.
Синтеза архитектонских традиција религијске архитектуре показује разноликост и богатство културне баштине која у основи поседује јединствене праобразне симболичке системе, предодређујуће за трајање и узајамно поштовање разноликости религијског наслеђа широм света, без обзира којој култури, географском подручју или народу припадало.

Невена Дебљовић Ристић доцент је на Београдском Универзитету – Архитектонски факултет у Београду на Департману за историју и теорију архитектуре и уметности. На истом факултету је дипломирала и докторирала. Посебне области њених интересовања су конзервација и управљање културном баштином, историја, теорија, теологија, естетика и симболизам средњовековне архитектуре и уметности. Докторску дисертацију одбранила је под називом „Источнохришћанска тријадологија у архитектури владарских задужбина средњовековне Србије.“ Више од 20 година, своје професионално искуство стицала је радећи у Републичком заводу за заштиту споменика културе -Београд. За манастире Студеница (12. век) и Сопоћане (13. век) УНЕСЦО WХС, била је координатор стручних тимова, руководилац архитектонских истраживања и праћења извођења радова. Аутор је многих конзерваторских – рестаураторских пројеката средњовековног сакралног градитељства. Објавила је бројне чланке у међународним и домаћим научним часописима. Учествовала на већем броју међународних научних конференција. Члан је редакција више научних и стручних часописа.

Добродошли!