UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arhitektonski fakultet u Beogradu predstavio je D+ Atlas na završnoj konferenciji DANUrB+ projekta u Budimpešti

Završna konferencija projekta DANUrB+ organizovana je od 11 do 13. decembra 2022. godine u Budimpešti, u Mađarskoj. Tokom drugog dana konferencije, projektni partneri su prezentovali najznačajnije rezultate projekta međunarodnim i regionalnim gostima, uključujući i važne goste iz Sekretarijata INTERREG programa, i organizovali nekoliko okruglih stolova na kojima su istakli najvažnije teme za urbanu baštinu u Podunavlju. Treći dan konferencije bio je posvećen predstavljanju svih rezultata projekta i diskusijama o tome kako se uspostavljena plodna saradnja između projektnih partnera može produžiti i unaprediti. Konferencija je uključila i studijsku posetu obližnjem istorijskom gradiću Srpski Kovin (mađ. Rackeve) tokom prvog dana konferencije, gde su lokalni projektni partneri pokazali svoj pilot-projekat.

01

Naslovna strana D+ ATLASA: ATLASA SKRIVENIH URBANIH VREDNOSTI DUŽ DUNAVA, koji je uredio tim Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

02

As. Jelena Marić predstavlja najvažnije rezultate projekta Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

03

As. Branislav Antonić predstavlja atlas pred međunarodnim i regionalnim gostima završne konferencije.

Na konferenciji je učestvovalo 11 članova tima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu: prof. Aleksandra Đukić, prof. Aleksandra Stupar, v.prof. Biserka Mitrović, doc. Danijela Milovanović Rodić, doc. Ivica Nikolić, Svetlana Tolić, šef finansijske službe, as. Jelena Marić, as. Aleksandar Grujičić, as. Branislav Antonić, Milorad Obradović, doktorant, i Nikola Mitrović, doktorant. Takođe, pet učesnika iz Golupca, Smedereva i Sombora predstavljalo je svoje gradove kao pridružene strateške partnere fakulteta.

04

As. Jelena Marić i as. Branislav Antonić izlažu sve rezultate projekta koji je uradio tim Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

05

Međunarodni i regionalni gosti završne konferencije.

06

Deo tima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu tokom studijske posete obližnjem istorijskom gradu Srpski Kovin sa pilot-lokacijom.

07

Doc. Ivica Nikolić i predstavnik Golupca ispred tehničkog projekta dogradnje potkrovlja golubačke narodne biblioteke, koji je projektovao I. Nikolić za ovog pridruženog strateškog partnera.

Jedan od glavnih DANUrB+ rezultata predstavljenih drugog dana konferencije bila je zvanična prezentacija D+ ATLASA: ATLASA SKRIVENIH URBANIH VREDNOSTI DUŽ DUNAVA. Arhitektonski fakultet u Beogradu je vodeći partner u izradi atlasa u dve verzije: štampanoj i digitalnoj. U pitanju je urbanistički atlas sa ciljem otkrivanja skrivenih urbanih vrednosti duž Dunava iz nove perspektive. Kao prvo, format atlasa je inovativan u ovom „podunavskom“ okviru, gde mnoge oblasti još uvek nisu dobro mapirane ili sagledane sa nacionalnog nivoa. Kao drugo, program atlasa je da obuhvati i promoviše bogate, mada obično skrivene urbane vrednosti kroz karte, ali i kratke tekstove, slike, šeme, tabele i dijagrame o posebnostima podunavskih gradova i njihovom jedinstvenoj urbanoj baštini. Ova raznolikost načina predstavljanja znači da D+ Atlas cilja na široku opseg mogućih „čitača“ širom Podunavlja i šire.

08

Uvodno poglavlje D+ atlasa; autori: prof. Aleksandra Đukić i doc. Jelena Marić; šema: Nikola Mitrović, doktorant.

09

D+ Atlas – studija slučaja Sombor (levo); autor: Milorad Obradović, doktorant.

D+ Atlas predstavlja zajednički rad istraživača šest partnerskih univerziteta iz Slovačke, Mađarske, Srbije, Rumunije i Bugarske, gde su autorski timovi radili na zajedničkim urbanim temama u Dunavskom regionu. Drugi projektni partneri su takođe dali doprinos atlasu slanjem lokalnih priča, slika, statističkih podataka i učešćem u zajedničkim diskusijama o tome kako ovaj atlas učiniti privlačnijim i bližim lokalnim ljudima i stručnjacima.

10

Jedna od velikih karata u D+ atlasu, razvijena za sve podunavske gradove. Autor: as. Aleksandar Grujičić.

11

D+ Atlas – studija slučaja Smedereva (levo); autor: doc. Jelena Marić.

Štampano izdanje D+ Atlasa ima četiri glavna poglavlja, data hronološkim redom. Počinje se uvodnim poglavljem sa osnovnim postavkama: ciljevima, glavnom temom, obuhvatom i sadržajem. Zatim se prolazi kroz 15 višeautorskih poglavlja posvećenih posebnim temama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti podunavskih gradova. Između njih su date takozvane „velike mape“ celog Podunavlja, sa više od 90 gradova i mesta mapiranih prema njihovim glavnim društvenim, demografskim, ekonomskim i komunikacionim obeležjima. Digitalna verzija D+ Atlasa je malo drugačija, ali u skladu sa novim mogućnostima inovativnog digitalnog doba. Atlas je zasnovan na savremenoj GIS platformi, gde korisnici mogu pretraživati podstavljene podatke kroz nekoliko velikih tema atlasa, uređenih kao kroz menije za navigaciju: demografija, ekonomija, urbani razvoj i studije slučaja.

12

D+ Atlas – studija slučaja Golupca; autor: prof. Aleksandra Đukić.

13

Završno poglavlje D+ Atlasa; autori: prof. Aleksandra Đukić i as. Branislav Antonić.

Demo-video snimak digitalnog D+ Atlasa.