УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конференција “Образовни програми будућност светске културне и природне баштине”

New Project

Департман за историју и теорију архитектуре и уметности Архитектонског факултета – Универзитета у Београду, приређује међународну научну конференцију, 8–9. децембра 2022, посвећену обележавању јубилеја – педесет година од усвајања Конвенције о заштити светске културне и природне баштине, који се широм света одвија под слоганом “The Next 50”. Одржавање научне конференције „Образовни програми – будућност светске културне и природне баштине“ омогућило је Министарство културе Републике Србије. Конференцију су подржали Друштво за естетику архитектуре и визуелних уметности Србије и Центар за конзервацију и рестаурацију из Београда.

Средишњу тему научног скупа чине питања изградње програма академског образовања у области конзервације културне баштине. На конференцији ће бити представљено 25 излагања из седам држава, која разматрају питања примене Конвенције, пракси заштите и очувања културне баштине у националним оквирима, а посебна пажња је усмерена на досадашње академске образовне програме, али и могуће правце за изградњу знања, комуникације и презентације кроз филозофске и практчне оквире конзервације културне баштине на академском плану.

Саставни део конференције чини изложба студентских радова „Универзалне идеје вс Универзалне вредности“ посвећена светској културној и природној баштини. Изложбени постери су креирани у оквиру Мастер и Интегрисаних академских студија архитектуре, студијске целине – Теоријски дискурс 1 и Теоријски дискурс 3, на предметима Савремени принципи очувања градитељског наслеђа и Религија и архитектура.

Завршна сесија Конференције резервисана је за PH Talks где ће студенти докторских студија кроз шест различитих тема посвећених питањима културне баштине изнети своја запажања, поставити истраживачка питања и отворити дискусију са одабраним коментаторима и другим учесницима Конференције.

Отварање и први дан Конференције предвиђени су у свечаној Сали на првом спрату (бр. 148) Зграде Техничког факултета, а други дан ће се одржати у свечаној сали Архитектонског факултета (бр. 200).

Позивамо академску и ширу јавност да присуствује академски уприличеном празнику посвећеном националној и културној баштини света.

Добродошли!

 

Програм конференције

za sajt AF

NASLOVNI PLAKAT IZLOŽBE-1