УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба Уметнички пројекат H3O2 Vol. 2 – Акватекторијум: амбијенти инспирисани водом у N.O. Concept галерији / фото извештај са отварања и ауторских вођења кроз изложбу

У суботу 01. октобра у 19 часова је отворена изложба Уметнички пројекат H3O2 Vol. 2 Акватекторијум: амбијенти инспирисани водом у N.O. Concept галерији у Београду. У наставку приказујемо фото извештај са отварања и ауторских вођења кроз изложбу, уз кратак опис саме изложбе и концепта.

H3O2 се тумачи као формула за другачији поглед на воду, воду са структуром, воду са снагом да обликује простор око нас, воду као интерактивни алат у процесима структурације простора. Такође, ова формула се повезује и метафорички тумачи кроз разумевање кованице Акватекторијум, односно промишља као један од начина формирања простора (амбијента) из воде. Тим именом, односно темом је био насловљен студио пројекат и пратећа студентска радионица (школске 2021/2022 године), а која, сада већ традиционално, прати предмет – Студио пројекат на петој години завршних Интегрисаних и Мастер академских студија на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, а под менторством редовног професора, архитекте Дејана Миљковића, а као наставак радионице H3O2, која је спроведена и изведена у форми уметничког пројекта (реализована изложба у Уличној галерији) у претходној години.

Линк ка репортажи са изложбе Уметнички пројекат H3O2 Vol. 1 у Уличној галерији:

https://www.youtube.com/watch?v=4Mp_iE2YpsA&ab_channel=BrainzTV

Радови студената су претстављали полазну тачку даљег развоја радова за изложбу, настали су током наставног процеса у јесењем семестру академске 2021/2022, на предмету Студио М03А – Пројекат на другој (завршној) години Мастер академских студија архитектуре и Студио 07А – Пројекат на петој (завршној) години Интегрисаних академских студија архитектуре на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Као и претходне године цео процес је вођен на студио пројекту, под менторством архитекте Дејана Миљковића, редовног професора и сарадника у настави архитекте Милоша Стојковића Минића, асистента. У овој академској години су гостујућих предавачи и критичари у процесима рада на предмету и каснијој постпродукцији радова за излагање били: ликовни уметник Стипић Дудварски (Dudwarszky) Душан и архитекта Петровић Невена.

Аутори/кустоси пројекта су са студентима позвани да одговоре на постављену тему Акватекторијум – амбијенти инспирисани водом кроз стварање уметничких (просторних) дела и инсталација за предметни простор N.O. Concept галерије где је уметнички пројекат у овој излагачкој сезони реализован.

Аутори пројекта/изложбе: 

Милош Стојковић Минић,  Невена Петровић, Душан Стипић Дудварски (Dudwarszky) / Атрио – група архитектонско-уметничке оперативне праксе

Уредници и пратећег каталога:  

Милош Стојковић Минић, Невена Петровић, Душан Стипић Дудварски (Dudwarszky) 

Предложени рецензенти изложбе и пратећег каталога:

мр Бранко Павић, редовни професор

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет,

др Снежана Веснић, доцент

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет

др. Весна Кнежевић, редовни професор (сликарски одсек)

Универзитет уметности у Београду – Факултет ликовних уметности

Дизајн каталога: Милица Ђоковић

Списак учесника изложбе: Алекса Ђорђевић, Миња Глигоријевић, Андреј Јовановић, Јована Лучић, Ирина Живковић, Анита Пешић, Душан Стипић Дудварски (Dudwarszky), Невена Петровић, Милош Стојковић Минић

Изложба је трајала од 01. до 10. октобра 202. године

Ауторска вођење кроз изложбу су била организовна у петак 7. октобар у 18.00 часова и суботу 8. октобар у 12.00 часова у N.O. Concept галерији.

Истраживање је финансирано од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, a под следећим бројевима уговора: 451 03 68/2020 14/200090; 451-03-1270/2022-14/2789.

Пројекат подржали: Архитектонски факултет, Атрио група, N.O. Concept галерија.

 

_Izgled galerije NO Concept tokom trajanja izlozbe_autor fotografije MILICA JOVANČEVIĆ

Изглед галерије N.O. Concept током трајања изложбе H3O2 Vol. 2, аутор фотографије: МИЛИЦА ЈОВАНЧЕВИЋ

Model

План поставке изложбе са наведеним радовима

 

 

Фото-колаж Акватекторијум: амбијенти инспирисани водом:

 

Photo 32_akvatektorijum ambijenti copy

Извор фотографија у колажу: Милош Стојковић Минић

 

Фотографије током поставке изложбе, са отварања и ауторских вођења кроз изложбу:

Otvaranje_MSM 1

Autorsko vodjenje_MSM 8

postavka izlozbe 2_msm

Autorsko vodjenje_MSM

Аутор фотографија: Милош Стојковић Минић

Остале фотографије са отварања, као и Студентске радове (извод из годишњака радова) можете погледати на ЛИНКУ.

Фото-колаж са отварања:

 

Photo 33_Vr H302 vol 2 storiji 21x63

Извор фотографија у колажу:
 аутори сторија са Instagrama – наведено на фотографијама