UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

/Reafirmacija prirodnih i stvorenih vrednosti/ 

Autori : dr Aleksandar Videnović, vanredni profesor i dr Miloš Aranđelović, naučni saradnik 

dav

dav

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo monografiju Novi zapisi u predelima /Reafirmacija prirodnih i stvorenih vrednosti/. Monografija se (osim prvenstveno studentima) obraća naučnim istraživačima i stručnjacima iz oblasti bliskim socio–prostornoj problematici i složenosti rurizma. Ovaj rukopis pokušava da predloži redefinisanje pristupa obnovi ruralnih područja. 

Autori monografije su vanredni profesor dr Aleksandar Videnović i naučni saradnik dr Miloš Aranđelović.

 

1

Ideje koje se ovde nude kroz različite aspekte u pristupu seoskim naseljima, njihovim elementima i prirodnim arealima, ne predlažu ponovno funkcionisanje sela na starim principima, već traže nove inicijacije i nove scenarije razvoja, zasnovane na reafirmaciji postojećih prirodnih i stvorenih resursa i strategiji „korak po korak“ ili doktrini „malih intervencija“.

 

2

Monografija pokreće 12 i mnogo više tema, kroz isto toliko poglavlja, dvanaest i mnogo više mesta i lokaliteta, ponovo 12 i mnogo više reakcija mladih ljudi, na način koji će im biti zanat u rukama i umetnički izazov u kreacijama. I zato ne slučajno, prvo poglavlje ukazuje na neophodnost putovanja, drugo, treće i četvrto na potrebu i moguću korist od promocije srpskih specifičnih lokaliteta, peto i šesto poglavlje na rekonstrukcije naselja i ambijenata u selima. Fenomeni savremenog rurizma, promišljaju se u sedmom, a rekonstrukcije i promene namena stvorenih struktura sela, u osmom i devetom poglavlju. Studentski dometi u međunarodnim takmičenjima prikazani su u 10-om delu ove knjige. Poslednja dva poglavlja (11. i 12) koncentrisana su na završne teoretske i projektantsko – istraživačke projekte diplomaca, gde se uz skretanje pažnje na raznovrsnost tema i tretiranih lokaliteta, zatvorio krug interesovanja, putovanja, saznavanja, sistematizovanja, kreiranja i konačno – definisanja projekta i materijalizacija ideja u školi.

 

3

Knjiga je osmišljena da prikaže nastavu koju autori realizuju na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a nalazi se u oblasti Arhitektonsko – urbanističkog projektovanja u ruralnim prostorima, subgradskim područjima i prirodnim arealima. Način na koji je materija izneta, uvažava neophodnu informativnost o nastavnim procesu, ali pravi kompromise, izbegavajući administrativnu monotonost, želeći da ostvari kompromis i uvaži naučni i umetnički karakter problematike. Osobina da može da sadrži nastavnu disciplinu, naučno – stručni karakter i umetničke slobode, čini edukaciju u oblasti arhitekture posebnim fenomenom.

 

4

Iz recenzije 1

prof. dr Vladimir Mako, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu:

„Priređena materija može se karakterisati kao prikaz naučno – nastavnih inicijativa i aktivnosti, odnosno prezentacija metodologije nastave i karaktera njenog izvođenja od strane autora, koja su dobrim delom zasnovana na aktuelnim potrebama društva u pogledu planiranja i osmišljavanja novih sadržaja, zatim na istraživačkom postupku u pogledu potreba lokalnih  sredina i ljudi, i konačno na interaktivnom odnosu sa studentima sa kojima su imali priliku da kroz nastavu sarađuju.“

 

5

Iz recenzije 2

prof. dr Lidija Radulović, vanredni profesor na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu:

„Sintetizujući naučni pristup i praktičnu – nastavnu potrebu u okviru arhitektonske problematike, autori ovom publikacijom doprinose novom sagledavanju zatečenih prirodnih i stvorenih vrednosti u prostorima koje tretiraju, odnosno ukazuju na potrebu njihove ponovne afirmacije. Uočava se težnja autora, da ovim rukopisom na nov način osvetle i aktuelizuju  bogato nasleđe i vrednosti vernakularne arhitekture u Srbiji, odnosno ukažu na problem i potrebu njenog transponovanja i korišćenja u savremenoj praksi i u modernom smislu.“

 

6

Iz recenzije 3

prof. dr Đura Stevanović, sociolog sela, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu:

„Ova monografija na prijemčiv način, kako studentima i kolegama u nauci i struci, tako i širem krugu potencionalnih čitalaca, razotkriva filozofiju razmišljanja autora u okviru globalne teme koju neguju u nastavi na Master studijama arhitekture. Izložena materija je veoma upotrebljiva i relevantna studija, prikaz osmišljavanja nastavih procesa i kreativnih tematskih istraživanja u nauci. Osvetljene teme u prostorima ruralnog karaktera, nedovoljno su istražena oblast arhitekture i urbanizma, a kao strateški važna komponenta i potencijal za razvoj društva Srbije u savremenim okolnostima, postaju izuzetno aktuelne i nezaobilazne.“

 

7

NASLOV: NOVI ZAPISI U PREDELIMA Reafirmacija prirodnih i stvorenih vrednosti

AUTORI: dr Aleksandar Videnović, dr Miloš Aranđelović

IZDAVAČ: Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet

ZA IZDAVAČA: prof. arh. Vladimir Lojanica, dekan

RECENZENTI: prof. dr Vladimir Mako, prof. dr Lidija Radulović, prof. dr Đura Stevanović

DIZAJN I PRELOM:      Dejan Drašković

ŠTAMPA: BiroGraf, Beograd

TIRAŽ: 100

BROJ STRANA: 512

ISBN: 978-86-7924-314-0

GODINA: 2022.

 

8

Naučna monografija realizovana je pod okriljem Centra za istraživačku delatnost (CID) Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru Laboratorije za regeneraciju stvorenih vrednosti u ruralnim prostorima (RuraLab).

 

9