УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

/Реафирмација природних и створених вредности/ 

Аутори : др Александар Виденовић, ванредни професор и др Милош Аранђеловић, научни сарадник 

dav

dav

Са задовољством Вам представљамо монографију Нови записи у пределима /Реафирмација природних и створених вредности/. Монографија се (осим првенствено студентима) обраћа научним истраживачима и стручњацима из области блиским социо–просторној проблематици и сложености руризма. Овај рукопис покушава да предложи редефинисање приступа обнови руралних подручја. 

Аутори монографије су ванредни професор др Александар Виденовић и научни сарадник др Милош Аранђеловић.

 

1

Идеје које се овде нуде кроз различите аспекте у приступу сеоским насељима, њиховим елементима и природним ареалима, не предлажу поновно функционисање села на старим принципима, већ траже нове иницијације и нове сценарије развоја, засноване на реафирмацији постојећих природних и створених ресурса и стратегији „корак по корак“ или доктрини „малих интервенција“.

 

2

Монографија покреће 12 и много више тема, кроз исто толико поглавља, дванаест и много више места и локалитета, поново 12 и много више реакција младих људи, на начин који ће им бити занат у рукама и уметнички изазов у креацијама. И зато не случајно, прво поглавље указује на неопходност путовања, друго, треће и четврто на потребу и могућу корист од промоције српских специфичних локалитета, пето и шесто поглавље на реконструкције насеља и амбијената у селима. Феномени савременог руризма, промишљају се у седмом, а реконструкције и промене намена створених структура села, у осмом и деветом поглављу. Студентски домети у међународним такмичењима приказани су у 10-ом делу ове књиге. Последња два поглавља (11. и 12) концентрисана су на завршне теоретске и пројектантско – истраживачке пројекте дипломаца, где се уз скретање пажње на разноврсност тема и третираних локалитета, затворио круг интересовања, путовања, сазнавања, систематизовања, креирања и коначно – дефинисања пројекта и материјализација идеја у школи.

 

3

Књига је осмишљена да прикаже наставу коју аутори реализују на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, а налази се у области Архитектонско – урбанистичког пројектовања у руралним просторима, субградским подручјима и природним ареалима. Начин на који је материја изнета, уважава неопходну информативност о наставним процесу, али прави компромисе, избегавајући административну монотоност, желећи да оствари компромис и уважи научни и уметнички карактер проблематике. Особина да може да садржи наставну дисциплину, научно – стручни карактер и уметничке слободе, чини едукацију у области архитектуре посебним феноменом.

 

4

Из рецензије 1

проф. др Владимир Мако, редовни професор Архитектонског факултета у Београду:

„Приређена материја може се карактерисати као приказ научно – наставних иницијатива и активности, односно презентација методологије наставе и карактера њеног извођења од стране аутора, која су добрим делом заснована на актуелним потребама друштва у погледу планирања и осмишљавања нових садржаја, затим на истраживачком поступку у погледу потреба локалних  средина и људи, и коначно на интерактивном односу са студентима са којима су имали прилику да кроз наставу сарађују.“

 

5

Из рецензије 2

проф. др Лидија Радуловић, ванредни професор на Одељењу за етнологију и антропологију Филозофског факултета Универзитета у Београду:

„Синтетизујући научни приступ и практичну – наставну потребу у оквиру архитектонске проблематике, аутори овом публикацијом доприносе новом сагледавању затечених природних и створених вредности у просторима које третирају, односно указују на потребу њихове поновне афирмације. Уочава се тежња аутора, да овим рукописом на нов начин осветле и актуелизују  богато наслеђе и вредности вернакуларне архитектуре у Србији, односно укажу на проблем и потребу њеног транспоновања и коришћења у савременој пракси и у модерном смислу.“

 

6

Из рецензије 3

проф. др Ђура Стевановић, социолог села, редовни професор Пољопривредног факултета у Београду:

„Ова монографија на пријемчив начин, како студентима и колегама у науци и струци, тако и ширем кругу потенционалних читалаца, разоткрива филозофију размишљања аутора у оквиру глобалне теме коју негују у настави на Мастер студијама архитектуре. Изложена материја је веома употребљива и релевантна студија, приказ осмишљавања наставих процеса и креативних тематских истраживања у науци. Осветљене теме у просторима руралног карактера, недовољно су истражена област архитектуре и урбанизма, а као стратешки важна компонента и потенцијал за развој друштва Србије у савременим околностима, постају изузетно актуелне и незаобилазне.“

 

7

НАСЛОВ: НОВИ ЗАПИСИ У ПРЕДЕЛИМА Реафирмација природних и створених вредности

АУТОРИ: др Александар Виденовић, др Милош Аранђеловић

ИЗДАВАЧ: Универзитет у Београду – Архитектонски факултет

ЗА ИЗДАВАЧА: проф. арх. Владимир Лојаница, декан

РЕЦЕНЗЕНТИ: проф. др Владимир Мако, проф. др Лидија Радуловић, проф. др Ђура Стевановић

ДИЗАЈН И ПРЕЛОМ:      Дејан Драшковић

ШТАМПА: БироГраф, Београд

ТИРАЖ: 100

БРОЈ СТРАНА: 512

ISBN: 978-86-7924-314-0

ГОДИНА: 2022.

 

8

Научна монографија реализована је под окриљем Центра за истраживачку делатност (ЦИД) Архитектонског факултета Универзитета у Београду, у оквиру Лабораторије за регенерацију створених вредности у руралним просторима (РураЛаб).

 

9