УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Извештај са DANUrB+ студентске међународне радионице и студентске изложбе у Сомбору и Баји, 25-26. августа 2022.

01

Учесници радионице у дворишту здања Жупаније у Сомбору

Студенти Архитектонског факултета у Београду су учествовали на међународној студентској радионици у оквиру INTERREG пројекта „DANUrB+“ у периоду од 25-26. августа у Сомбору и Баји (Мађарска). Тема радионице била је везана за мапирање скривених вредности подунавских градова у циљу повећања атрактивности и новог брендирања ових пограничних градова. Сходно томе, циљ радионице је прављење збирке фотографија скривених и мање познатих места, која нису туристичка, али имају потенцијал за даљи развој града. Студенти су спровели анализу где су били у улози локалних и страних корисника града, на основу чега су одредили проблем у коришћењу простора и открили потенцијал за његово превазилажење. Дата збирка ће бити објављена у виду Instagram налога.

Студенти су првог дана радионице посетили изложбу “Lovely Views”(„Погледи љубави“) у немачкој средњој школи у Баји, дискутовали и разменили утиске о будућности овог пограничног подручја између Мађарске, Србије и Хрватске. Пре тога су у Сомбору заједно са наставним особљем факултета поставили изложбу сопствених радова у Сомбору и Голупцу у изложбеној дворани Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, која је истог дана увече и свечано отворена. Другог дана радионице сви студенти су у Сомбору посетили изложбу студентских радова где су студенти са Архитектонског факултета у Београду презентовали своје радове о урбаној обнови Сомбора и Голупца. Током путовања од Баје до Сомбора сви учесници су посетили нови културни центар у Мохачу, пример урбане обнове индустријске баштине Подунавља. После тога сви учесници радионице су имали културни обилазак старог језгра Сомбора.

Тим студената са Архитектонског факултета из Београда је имао десет чланова, на челу са Николом Митровићем, студентом докторских студија. Студентску изложбу су са студентима припремили и поставили: проф. др Александра Ђукић, доц. др Данијела Миловановић Родић, ас. др Јелена Марић и ас. др Бранислав Антонић.

02

Студенти у обиласку новог културног центра у Мохачу у Мађарској

03

Изложба “Lovely Views”(„Погледи љубави“) у Баји у Мађарскoj

04

Уводни плакат студентске изложбе у Сомбору

05

Презентација студентских радова на изложби у Сомбору

06

Презентација студентских радова на изложби у Сомбору

07

Учесници студентске радионице у обиласку старог језгра Сомбора