УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Извештај са друге DANUrB+ међународне конференције у Сомбору и Баји, 26-27. августа 2022.

Друга међународна конференција INTERREG пројекта „DANUrB+“ одржана је 26-27. августа у Сомбору и Баји (Мађарска). Тема конференције била је унапређење регионалног брендирања и умрежавања културне привреде и туризма. Сходно томе, циљ конференције био је проналажење заједничких трагова, постојећих и заборављених, односно скривених остатака културне баштине у подунавским државама и шире, који се могу поново открити и покренути за стварање регионалног идентитета и бренда. Регионално брендирање производа и услуга је кључно. Он се може схватити и као веза између појединачног и заједничког угледа где се посебно ради на квалитету, додатној вредности и јачању ширег идентитета. Брендирање тако постаје важно средство за локални и регионални развој и јачање заједнице.

Намера ове DANUrB+ конференције је да ангажује важне локалне представнике, организације и установе као могуће осниваче „ДУНАВСКЕ DANUrB+ КУЛТУРНЕ ПРОМЕНАДЕ“, чијом би се сарадњом у будућности утицало на чиниоце развојних политика. У том светлу на конференцији су учествовали представници из више држава: Аустрије, Немачке, Словеније, Словачке, Румуније, Хрватске, Мађарске и Србије.

Национални организатор за српски део конференције у Сомбору био је Архитектонски факултет у Београду, док је регионални организатор Град Сомбор преко јавног предузећа „Простор“ и Туристичке организације града. Национални организатор за мађарски део конференције у Баји био је Архитектонски факултет из Будимпеште, док је регионални организатор Град Баја. Испред Архитектонског факултета у Београду учествовали су проф. Александра Ђукић, доц. Данијела Миловановић Родић, ас. Јелена Марић и ас. Бранислав Антонић.

01

Главни учесници конференције у обиласку подунавске индустријске баштине Мохача у Мађарској

02

Отварање конференције у великој сали Жупаније у Сомбору

03

Презентација стејкхолдера из Сомбора у великој сали Жупаније у Сомбору

04

Презентација DANUrB+ пројекта у новом културном центру у Мохачу у Мађарској

05

Презентација културне баштине Голупца и Ђердапа у културној дворани у Баји у Мађарској