UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Devet paviljona: Izložba studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Master akademske studije arhitekture – završni rad

KOLARAC UVODNI PLAKAT

Izložba studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 

Master akademske studije arhitekture – završni rad 

Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg br. 5 

 Svečano otvaranje: 16. jul u 19 časova. 

Devet paviljona 

Arhitektonski identiteti i njihova projekcija i interpretacija može se posmatrati kao višeslojna i višeznačna pojava. Glavni cilj zadatka Devet paviljona je sagledavanje i upotreba arhitektonsko urbanističkog projektovanja u širem kontekstu problematike savremene arhitektonske prakse. Dodatni cilj je istraživanje odnosa arhitektonskog projektovanja i teorije (japanskog) identiteta, dok se u ovom projektnom zadatku, u užem smislu, stvara univerzalno prepoznatljiv arhitektonski proizvod. Problematizovanje arhitektonskih identiteta ima za cilj pronalaženje savremenog ekvivalenta za predstavljanje identiteta u širem smislu.

Pristup je zasnovan na (pre)ispitivanju odnosa koje stvara novoprojektovana arhitektonska interpretacija, u odnosu na okvir njenih prostornih i programskih okvira. Implikacije ovakvog pristupa prevazilaze čistu pojavnost arhitektonske forme, ističući u prvi plan projektantski postupak kao način realizacije ideje o objektu arhitekture uz oslanjanje na identitet sredine iz koje potiče. Zadatak Devet paviljona je deo celogodišnjeg projekta kojim se obeležava 140 godina prijateljskih odnosa između Srbije i Japana (1882-2022), okupljajući stručnjake iz obe zemlje, vršeći promociju kulture i dobrosusedskih odnosa.