УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ECOBUILT: Представници Архитектонског факултета координирали другим састанком конзорцијума и одржали радионицу о дисеминацији

Архитектонски факултет у Београду је реализатор ECOBUILT пројекта за Универзитет у Београду у оквиру новопокренуте акције Erasmus Mundus Design Measures (Lot 2) ERASMUS+ програма (2021-2027). Одлуку о одабиру пројекта за финансирање је донела Извршна агенција за образовање и културу (EACEA) Европске комисије у јануару 2022. године.

Meeting

О ПРОЈЕКТУ

Назив пројекта:

Eco-friendly Built Environment (ECOBUILT)

Трајање пројекта:

15 месеци (1. Фебруар 2022 – 30. Април 2023)

Носилац пројекта:

Рига Тецхницал Университy, Летонија

Партнери на пројекту:

University of Belgrade – Faculty of Architecture, Србија

Università degli Studi di Genova, Италија

Southern Federal University, Русија

РЕЗИМЕ

Пројекат ECOBUILT тежи да развије одговор на растућу националну и европску потражњу за професионалцима са фокусом на одрживости грађене средине који могу да управљају сложеношћу процеса планирања и пројектовања у различитим контекстима и на различитим размерама. Циљеви пројекта су следећи: (1) креирање концепта заједничког мастер програма у области еколошки заснованог пројектовања грађене средине, (2) развој заједничких прописа и правила која се односе на пријем, селекцију, евалуацију студената и доделу диплома, (3) обезбеђивање квалитета програма у складу са актуелним европским стандардима за осигурање квалитета у високом образовању, као и (4) развој стратегије за промоцију талентованих студената из целог света у предметној области пројекта. ECOBUILT укључује четири универзитета из различитих европских региона и на тај начин уводи транснационалну димензију: Технички универзитет у Риги (координатор), Универзитет у Београду (Србија), Универзитет у Ђенови (Италија) и Јужни федерални универзитет (Русија). ECOBUILT студијски програм имаће за циљ обуку високо квалификованих професионалца који ће стећи креативне, аналитичке и инжењерске компетенције да пројектују и рестаурирају објекте, јавне просторе и пејзаже у урбаним и руралним срединама са минималним утицајем на људско благостање и животну средину кроз следеће модуле: инжењерски модул, модул циркуларне економије, модул одрживости. Додатно, студенти ће моћи да стекну специфичније вештине кроз избор усмерења: зелена архитектура, урбани дизајн, пејзажна архитектура и регенеративна архитектура. Учесници пројекта ће применити различите алате и механизме како би осигурали одрживост пројекта, обезбеђење квалитета резултата и ширење најбољих пракси.

Чланови тима УБ-АФ у оквиру пројекта ће координирати групом активности у домену дисеминације и организацијом међународне конференције Eco-friendly Built Environmen у фебруару месецу 2023. године у Београду

ДРУГИ САСТАНАК КОНЗОРЦИЈУМА И РАДИОНИЦА О ДИСЕМИНАЦИЈИ

У складу са дефинисаном динамиком из пројектне апликације, други састанак конзорацијума и радионица о дисеминацији реализовани су у среду 29. Јуна 2022. године у организацији УБ-АФ путем Microsoft Teams платформе. Догађај је окупио чланове пројекта у складу са следећим активностима у оквиру агенде:

· Презентације о концептима наставних модула,

· Преглед пројектних активности – циљеви, исходи и динамика,

· Креирање плана дисеминације ECOBUILT експертског упитника,

· Дискусија о могућностима за имплементацију студијског програма у складу са акредитационим стандардима,

· Радионица о дисеминацији.

Чланови тима Архитектонског факултета у Београду представили су концептуални оквир за Urban Design модул. У оквиру радионице о дисеминацији представљена је разрада плана дисеминације праћеног приказом визуелног идентитета и појединачних алата дисеминације, као и приказом предстојећих активности на организацији Тренинга за наставно особље, Међународне конференције и ECOBUILT Отворених врата. Поред тога, сви чланови тима узели су активну дискусију у осталим сегментима агенде на основу чега су утврђене активности у предстојећем периоду. Радионици о дисеминацији је присуствовала и Александра Јовић испред Редакције вебсајта УБ-АФ.

УЧЕСНИЦИ НА ПРОЈЕКТУ

Др Владан Ђокић, редовни професор | Др Будимир Судимац, ванредни професор | Др Ана Никезић, ванредни професор (руководилац за УБ-АФ) | Др Јелена Ристић Трајковић, доцент (члан научног одбора) | Др Александра Ђорђевић, асистент (менаџер за одрживост резултата) | Др Младен Пешић, асистент (менаџер за контролу квалитета) | Александра Миловановић, истраживач-сарадник (менаџер за дисеминацију и комуникацију)

Logo-partneri