УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Представљање публикације: Нови хоризонти, комуниколошки аспекти инфраструктуре спорта; Борислав Петровић и Душан Стојановић

Novi horizonti

Публикација

Са задовољством Вам представљамо публикацију професора Борислава Петровића и асистента са докторатом др Душана Стојановића.

Преносимо Вам кратак приказ књиге а сама публикација доступна је у Библиотеци факултета.

 

НОВИ ХОРИЗОНТИ, смештајући тематику у шири контекст од уобичајеног разумевања појмова, представљају заправо критички осврт на, у овој средини, веома изражен дисконтинуитет начина разумевања грађене средине, па и њене основне конституције и реализације у целини.
Прецизније, ради се о објектима спорта и њиховом умрежавању, односно формирању инфраструктуре физичке културе, у мери и на начин како ту проблематику наш социјални амбијент перципира у оквирима свог бића и свог времена.
Ова врста организованог простора, како смо дефинисали архитектуру, по наведеном дисконтинуитету свог осмишљавања и настајања свакако није изузетак. Могло би се рећи да је тако у свим тематским подручјима, ако се сетимо раније терминологије уобичајене у настави на Архитектонском факултету, почевши од становања, преко образовања и здравствених установа, па до саобраћаја и енергетике. У свим наведеним областима лако је уочити плиме и осеке, периоде интензивних и значајних улагања и грађења, као и она друга времена – небриге и заборава.
Да ли су узроци (само) у економској сфери..?
На први поглед (прву лопту) можда изгледа тако, али ће се на крају испоставити да ствари често нису онакве како изгледају, на пример, у овом случају.

У осврту на дилеме и отворена питања, анализа обухвата више студија случаја, које су резултат релативно усмереног, истраживачко-пројектантског рада студија АГМ, везаног за архитектуру простора и инфраструктуре спорта (односно – физичке културе), у периоду од преко двадесет година (1999-2022).

НАСЛОВ: Нови хоризонти, комуниколошки аспекти инфраструктуре спорта
УРЕДНИЦИ: Борислав Петровић и Душан Стојановић
ИЗДАВАЧ: Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
ГОДИНА: 2022.
ЈЕЗИК: српски
ИСБН: 978-86-7924-278-5