УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Посета студенткиња Иве и Јоване Универзитету Ајова, Факултету за планирање и јавне послове

Студенти мастер студија Интегрални урбанизам Архитектонског факултета у Београду по повратку у Србију – писмо и утисци проф. др Џерија Ентонија. ФАИЦП, ванредни професор СППА.

У априлу 2022. године, хладно, облачно небо дуготрајне зиме у Ајова ситија било је прожето дашком сунца и свежег ваздуха из источне Европе. Две студенткиње Ива Којић и Јована Колашинац са Архитектонског факултета Универзитета у Београду допутовале су 9. априла на Факултет за планирање и јавне послове (СППА) Универзитета Ајова. Џесуп Хол, где се налази СППА, 2011. године био је дом проф. Уроша Радосављевића, а сада, након више од деценије, две његове студенткиње красиле су ову зграду.

1

Ива и Јована су се врло брзо сместиле током викенда у свој дом далеко од дома у Quality Inn-у у Коралвилу у Ајови. У својој првој недељи на СППА, Ива и Јована су присуствовале у оквиру широког спектра курсева, од Политике економског развоја код проф. Хиафенг Киана, Околине и друштва проф. Саманте Зулке, Финансирања локалне управе проф. Пуонг Нгуиена и курсевима о Стамбеној политици и Управљању растом професора Џерија Ентонија. Пре и после похађања , Ива и Јована су нашле времена да се упознају са студентима друге године Мастера јавних послова (МПА) Ноелом Милсом и Мајклом Долеманом, који су их провели кроз неколико делова кампуса, као и са студенткињом прве године МПА Минелом Икановић, која је и сама српског порекла и говори српски, са којом су обишли и остале делове кампуса и града (и што је важно – највећи тржни центар у околини). Ива и Јована су такође имале прилику да се придруже директорици СППА проф. Луси Лориан на ручку једног дана, а затим и проф. Зухлкеу на кафи другог дана. Дакле, као што можда можете да претпоставите, њихова прва недеља у СППА била је напорна, са активностима од јутра до вечери сваког дана. На крају дугих дана, некада су их кући возили чланови факултетског особља (проф. Киан и проф. Пхуонг), али су се најчешће враћали Коравилским аутобусом јавног превоза чија су стајалишта одговарала њиховим свакодневним путовањима, неколико корака удаљена од Џесуп Хола на једном крају и веома близу њиховог хотела на другом крају. Првог викенда, Ива и Јована су морале да обаве више куповина, да оду на ускршњу службу у америчку протестантску цркву, Христову цркву у Ајова Ситију, и виде многобројне четврти и рекреативне  зоне у Ајови.

До друге недеље, Ива и Јована су се у многоме упознале са својом ужурбаном дневном рутином – доручак у Quality Inn-у, брза шетња до аутобуске станице одмах испред њиховог хотела код Trader Joe-а, 20 минута вожње аутобусом до Џесупа, неколико предавања, разговори са студентима и професорима СППА, често у СППА просторији за цртање где су Ива и Јована добиле своје личне столове и ормариће, ручак у центру Ајова Ситија и кратка вожња аутобусом кући у раним вечерњим часовима. Средином друге недеље, СППА је заједно са Канцеларијом за међународне програме Универзитета Ајова приредио пријем добродошлице за њих у СППА просторији за цртање . Почасни гости били су, наравно, Ива и Јована. Проректор Универзитета Ајова и декан за међународне програме, проф. Расел Ганим, одржао је узбудљив поздравни говор, похваливши Иву и Јовану, пионире ТЕСЛАС програма, обећавши своју сталну подршку ТЕСЛАС-у, студентима из Ајове који ће бити посетиоци Београда и будућим студентима из Београда који ће долазити у Ајову. Касније те недеље Ива и Јована су успеле да присуствују ускршњим службама у грчкој православној цркви у Ајова Ситију.

19

Трећа и четврта недеља, њихове последње две недеље у САД, биле су још напорније за наше српске авантуристкиње. Почетком треће недеље одржале су одличну презентацију Оквир просторног планирања у Србији одабраној групи наставника и студената са СППА, којима се презентација много  допала! Затим су одлетеле у сунчани Сан Дијего, који се налази на пацифичкој обали државе Калифорније, да учествују на годишњој националној конференцији Америчког планерског удружења. Ова конференција има преко 4.000 учесника из свих крајева САД и неколико других земаља. У Сан Дијегу су одсели у симпатичном хостелу у историјској четврти Гасламп у Сан Дијегу, на 10 минута хода од места одржавања конференције, Конгресног центра Сан Дијега. Током три и по дана, присуствовале су бројним сесијама, слушале одличне говорнике и училе о најновијим стратегијама планирања у становању, транспорту, развоју заједнице и историјском очувању. Упркос препуном распореду конференције, успели су да се на кратко отргну од све окрепљујуће интелектуалне хране коју су им служили на конференцији и истраже плаже, таласе и еклектичну сцену хране у центру Сан Дијега. Одмах након конференције, аутобусом су стигли до ЛАЛА земље – Лос Анђелеса, града снова. Ива и Јована су тамо провеле два магична дана пре него што су се вратиле у Ајова Сити. Затим су имале један цео дан у Ајова Ситију пре него што су се укрцале у ноћни аутобус за петочасовно путовање до Чикага, њихове следеће станице. Дан када су виделе многа архитектонска чуда у Чикагу био је шлаг на торти у њиховој невероватној америчкој авантури.

3

Током свог боравка у Ајова Ситију, у дискусијама и презентацијама у учионици, Ива и Јована су дале одличан допринос дискусијама, постављајући питања која подстичу на размишљање и подижу квалитет истих. Изван учионице, у шетњи по кампусу или на ручку, били су дивно друштво – колегијално, љубазно и пријатељско – увек упоређујући живот у Србији са животом у Америци. Наставници и студенти са СППА су много научили од Иве и Јоване; заузврат, Ива и Јована су научиле много од наставника и студенат са СППА. Ива и Јована су импресионирале професоре, студенте и особље СППА; када су отишли, многи професори и особље жалили су што њих две нису могле дуже да остану у СППА-у! Можда ће Ива и Јована поново доћи у СППА. Универзитет у Београду није могао да пошаље боље амбасадоре! Очекујемо посете још оваквих амбасадора у годинама које су пред нама! И сигурно ће СППА у наредним годинама послати неколико студената на Универзитет у Београду. Viva la TESLAS!

Професор Џери Антони

8

* Посета наших студената и академска размена реализује се кроз сарадњу Универзитета Ајова у Ајови, САД и Универзитета у Београду на основу Меморандума о разумевању из 2019. године који је покренуо Факултет за урбано и регионално планирање (пређашњи назив факултета) са Универзитета Ајова и Универзитет у Београду – Архитектонски факултет, као и кроз програм двосмерне размене за студенте мастер студија под називом ТЕСЛАС – Двосмерни семестар размене који повезује Америку и Србију, спроведен од стране American Councils-а у Београду.

 

в. професор др Урош Радосављевић