УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Vizual-1-Bina-2022

Овогодишње, 17. издање Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2022 биће одржано од 26. маја до 7. јула. У фокусу манифестације биће представљање актуелних конкурса за град Београд (2021/2022) и Награда Европске уније за савремену архитектуру – „Mis van der Roe“ (2022) на репрезентативним изложбама у Ликовној галерији Културног центра Београда.

Интерактивним приступом, БИНА ће приближити јавности актуелна дешавања на архитектонској сцени, која ће утицати на физиономију и будућност живота и изгледа градова код нас и у свету. Међу осталим активностима које ће пратити програме изложби, биће шетње, радионице, дискусије, предавања аутора награђених решења, и друго.

 

Изложбе у оквиру БИНА 2022

 

БИНА 2022 отвара се 26. маја изложбом „Награде и конкурси 2021–2022”, која ће трајати до 12. јуна 2022. Ова изложба ће представити победничка решења одабрана на седам рецентних архитектонских конкурса за град Београд, које су организовали Удружење архитеката Србије (УАС) и Друштво архитеката Београда (ДАБ).

Публика ће имати прилику да се упозна са архитектонско-урбанистичким предлозима којима је стручни жири доделио прве три награде. На изложби ће бити заступљени конкурси за: део блока између улица Краља Милана, Светозара Марковића, Немањине и Краља Милутина у Београду; изградњу–проширење постојећег депоа Народне библиотеке Србије; павиљон Музеја савремене уметности у Београду; креативно-иновативни мултифункционални центар „Ложионица”, Мостарска петља, Београд; метро станицу линије 1 (фаза 1) београдског метроа; нове зграде Факултета музичке уметности и Факултета примењених уметности у Београду. Изложбу ће пратити предавања и шетње са ауторима који ће нас, и на изложби и на самим локацијама, боље упознати са својим идејама.

Изложба „Европска награда за савремену архитектуру 2022/EU Mies Award“ Фондације „Mis van der Roe“, чији је кустос Иван Бласи, трајаће од 16. јуна до 7. јула 2022. Награда Европске уније за савремену архитектуру „Mis van der Roe“ додељује се сваке друге године, и њоме се одаје признање квалитетној архитектонској продукцији у Европи, и скреће пажња на велики допринос европских професионалаца, развој нових идеја и технологију градње. На изложби у Београду ће, у дигиталном формату, бити приказана сва 532 номинована пројекта из 41 земље. Посебно ће бити истакнуто 40 пројеката који су ушли у ужи избор, као и два награђена пројекта. Посебан сегмент изложбе чиниће приказ српских селекција које од 2009. године редовно учествују у номинацији за ову престижну награду.

Izlozba-Nagrada-Piranesi-foto-Jadran-Rusjan-850x567

БИНА је и суорганизатор изложбе „Никола Добровић под заставама модерних покрета“ посвећене 125. годишњици рођења Николе Добровића, великана наше архитектуре. Тим поводом се 24. маја у Галерији САНУ отвара велика ретроспективна изложба. У сарадњи са Архитектонским факултетом, организован је студентски конкурс са темом реконструкције Генералштаба. Конкурсни радови студената биће постављени на изложби на отвореном у Кнез Михаиловој улици, 27. маја.

На БИНА изложби „Понеси свој пројекат” традиционално се представљају млади аутори на почетку каријере, овај пут то су „Моделарт Архитекти” из Новог Сада. Ова изложба ће бити отворена 2. јуна у БИНА кабини (Мила Милуновића 1, Факултет ликовних уметности).

Изложба „Награда Пиранеси”, ревија рецентне архитектуре из региона, која последњих година укључује и велики број најбољих студентских радова, биће отворена 23. јуна у Аули Архитектонског факултета (Булевар Краља Александра 73/2).

 

Радионице и програми у оквиру БИНА 2022

 

Као и претходних година БИНА ће, у сарадњи са партнерима пројекта ЕУ Вишеград фонда, реализовати и радионицу под називом “Заједничко планирање блока 37”, чији је циљ да ојача везу између становника и отвореног јавног простора овог блока. У дискусији стручњака и локалне заједнице доћи ће се до закључака о актуелним проблемима и потенцијалима у оквиру отвореног јавног простора. Као резултат ове активности очекују се интервенције, попут пунктова за рециклажу или предлози уређења мањих целина у оквиру отвореног јавног простора које локална заједница може да коментарише и оцењује током читавог догађаја. На овај начин се препознају и успостављају заједничке вредности у оквиру простора свакодневног живота. Радионица ће се реализовати у сарадњи са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду и Удружењем грађана „Блок 37“.

Посебан сегмент програма чини ДОБАР УРБАНИ ЖИВОТ 2/GOOD URBAN LIFE 2 – који се развио након прошлогодишњег успешно одржаног округлог стола у Културном центру Београда, на коме су учесници различитих професија и интересовања водили дебату о томе шта је добар урбани живот и како му својим деловањем доприносе. Ове године ДОБАР УРБАНИ ЖИВОТ излази на улицу, и са партнерима са којима смо започели дискусију, као и са новим који су се у њу укључили, планирамо да спроведемо интерактивне модуле на неколико локација у Београду, сваки са специфичном темом од значаја за квалитетан живот у урбаном окружењу. Пет су тема којима ћемо се бавити: здравље, брига, храна, игра и дигитално окружење. Студенти београдског Архитектонског факултета и бечког Техничког универзитета потрудиће се да на заједничкој радионици дају свој допринос добром урбаном животу Београда.

Као и сваке године значајан део програма су БИНА шетње “Народна библиотека Србије / Проширење депоа”, “Нови век Ложионице”, “Музеј савремене уметности у Београду / Проширење”, вечерња шетња Гардошем, шетња “Урбане меморије Доњег Дорћола”, шетња Теразијама, и “Историјат Београдске тврђаве, са освртом на нереализовани пројекат архитекте Николе Добровића”. У оквиру програма  BINA OPEN HOUSE биће организован програм посвећен пословном објекту Миа Дорћол, као и вођење кроз Јадранско подунавску банку (бивша Југобанка, па АИК банка и сада Задужбина МК).

После Новог Сада, Зрењанина, Панчева и Крагујевца, БИНА излет ове године ће бити посвећен граду Шапцу, а биће реализован под називом “Трансформација јавних простора у Шапцу у периоду од 2015-2020” у сарадњи са ЖАД-ом.

Такође, серија предавања у програму БИНА семинара ће бити посвећена професионалцима у простору реконструисане зграде БЕКО. У оквиру едукативних програма биће представљена значајна публикација „Urban Architectures in Interwar Yugoslavia“ Тање Конли и часописа “ Време архитектуре – архитектура и урбанизам у Ваљеву 2010-2020″, а биће одржана и студентска радионица “ (ре)КОНСТРУКЦИЈА: Плакат и Добровић“ у сарадњи са Академијом техничких струковних студија Београд.

17-bina_program_vertikalan_sr_19-maj