УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

akak

ILS Innovative Learning Spaces (Иновативни простори учењa) “Schools to be live” jе 5. издање научне школе коју организују DICAAR (Department of Civil, Environmental Engineering and Architecture), University of Cagliari and with the DADU (Department of Architecture, Design and Planning, University of Sassari и е националне мреже PRIN – ProSE – Prototypes of schools to be lived (IUAV, UNICA, Polimi, UNIVPM, Uni Campania, INDIRE), уз допринос Sardegna Ricerche and Fondazione di Sardegna.

 

Наш, Архитектонски факултет Универзитета у Београду је традиционално један од важних академских партнера ове школе.

 

„Школа која се живи“ (School to be lived) има за циљ да осмисли школу будућности, покушавајући да избрише постојеће границе између димензија школског простора и реалног света, свакодневног живота, који карактерише брза размена информација, нових технологија, социјална и виртуелним окружењима, БИМ дизајном и енергетском одрживошћу.

 

Образовни циљ Научне школе ИЛС је оспособити дизајнере за образовна окружења као високо специјализоване личности, са специфичним вештинама у дизајнирању и примени нових школских простора, или за адаптацију постојећих.

 

Интервенисање у дизајну школског простора значи одговорно преиспитивање улоге коју сам простор игра у динамици процеса учења, као и размишљање о обнови наставне организације. Предуслов ће бити разматрање артикулације флексибилних, модуларних и мултифункционалних простора који се прилагођавају субјективним потребама индивидуалног раста вештина ученика, који укључују принципе и материјале који се односе на најбоље одрживе праксе као своје саставне елементе, који могу да приме новe технолошкe алатe зa оснажавање реалног простора. То захтева посебну обуку о сваком од горе поменутих техничких, научних и технолошких аспеката, којима се бави и појединачно и, пре свега, свеобухватно у погледу дефинисања укупног опсега координираних вештина.

 

Школа ће трајати 8 дана, од 28. августа до 04. септембра. Школа ће бити организована као интензивна радионица у комбинованом режиму. Полазници ће бити укључени у фокус групе, дебате, предавања и студије које ће координирати реномирани наставници и архитекте, међу којим су и прошлогодишњи добитници Тhe Pritzker Architecture Prize, Anne Lacaton and Jean-Philippe Vassal (https://www.pritzkerprize.com/laureates/anne-lacaton-and-jean-philippe-vassal)

 

Циљна група: студенти мастер и докторских студија

Више о школи: https://ils2022.wixsite.com/unicaeng

Пријаве се морају извршити путем званичне странице: https://docs.google.com/forms/d/11povoUncMzGewTMa8KbYr7qu8-an22ATNOBhwGFIDi8/viewform?edit_requested=true

 

Сви заинтересовани могу да се јаве проф. Зорану Ђукановићу (http://www.arh.bg.ac.rs/?team=arh-zoran-djukanovic)