UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Grand Staircase

Screenshot 2022-05-06 at 20.51.51

Rok za prijavu studenata produžen je do utorka 17. maja 2022!!!

 

Ove godine GOOD URBAN LIFE projekat podrazumeva performativne i interaktivne formate, radionice i intervencije u javnom prostoru koje će se održati u okviru 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) 


 

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu  

Tehnički Univerzitet u Beču (TU Vienna)  


Studentska radionica 


Taking Care of the Careless / Briga o bezbrižnom 

Hibridni format 

Maj 2022 – Zoom sesija 

14. i 15. jun 2022. Velike stepenice na Kosančićevom vencu, bašta Austrijskog kulturnog foruma Beograd, Srbija 

Ključne reči: 

dobar urbani život, javni prostor, sastojci za dobar urbani život, akcije za dobar urbani život 

 


 

Opis Radionice 

U saradnji između BINE (Beogradske međunarodne nedelje arhitekture), Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, Tehničkog univeziteta u Beču i Austrijskog kulturnog foruma Beograd, održaće se zajednička studentska radionica, prvobitno kroz onlajn sesije, a zatim i u Beogradu 14. i 15. juna 2022. 

Radionica i s njom povezane aktivnosti anticipiraju postupno istraživanje i iskustvo u vezi sa temom „ Good Urban Life Actions” u kojima učestvuju dva fakulteta za arhitekturu i prostorno planiranje. Približno 35 studenata Tehničkog univerziteta u Beču i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu radiće zajedno i transdisciplinarno kako bi ostvarili učinak na odabranom lokalitetu Velikih stepenica u neposrednoj blizini Ambasade Austrije u Beogradu na Kosančićevom vencu. 

Glavni cilj je pokretanje akcija kroz interdisciplinarno znanje i međunarodnu saradnju. Stoga će studenti zajedno sa mentorima sa dva fakulteta obraditi pet tema i s njima povezana ključna pitanja kustoskog programa kako bi zamislili moguće scenarije za „dobar urbani život“ na odabranoj lokaciji. 

Počevši od opšte analize aspekata kvaliteta dobrog urbanog života, od studenata se traži da aspekte i elemente koji oni smatraju bitnim za kvalitet života u svom svakodnevnom okruženju identifikuju i predstave pomoću video radova, slika, predmeta ili bilo kojeg drugog medija po izboru. Ova individualna i lična uvodna vežba razotkriće percepciju studenata u odnosu na temu i njihove lične imaginacije, istovremeno doprinoseći stvaranju repozitorijuma elemenata dobrog urbanog života kao početnog prostora za diskusiju i dalje istraživanje. Ovom metodologijom započeće proces razmene i formiranja grupa između dva fakulteta. Grupe beogradskih i bečkih studenata počeće da razmenjuju ideje, viđenja i koncepte o mogućim akcijama na odabranom prostoru. Studenti će se uključiti u proces kreativne interpretacije i intervencije upotrebom odabranih elemenata na odabranom javnom prostoru u Beogradu. 

Tokom 24-časovne radionice u Beogradu, zajednički sakupljeno i stečeno znanje biće na kraju prodiskutovano i pretočeno u manifest za akciju. Manifest simbolizuje imaginarno, apstrahuje brigu o bezbrižnom i zapuštenom, i tretira prostor kao višeslojni, materijalni, ali i metafizički, socijalni i relacioni.  

Tokom dva dana i 24-časovnog performativnog istraživanja, studenti će preduzimati akcije na datoj lokaciji. Kroz razmenu i intervencije, odabrani prostor se reinterpretira i unapređuje a ishod radionice ostaje otvoren. Neophodne akcije koje će studenti poduzeti na lokaciji imaju za cilj da podignu svest o promišljanju urbanog prostora, načina njegovog korišćenja, kao i mogućim rešenjima za unapređenje, kako prostora, tako i iskustva istog. O ovim temama zajednički će diskutovati učesnici radionice i publika festivala. Kako će se studenti pobrinuti za bezbrižni prostor, kao i kakav će kvalitet prostora i iskustva postići kroz upotrebu predloženih elementa/sastojaka na lokaciji su samo neka od pitanja koja oslikavaju otvoreni kreativni proces radionice. 

Prijava za radionicu 

Svi zainteresovani studenti mogu se prijaviti na radionicu tako što će poslati prijavu na jednoj strani A4 formata (jedan pasus motivacije i komentara na temu i po želji jedan vizual na temu) do utorka 10.maja (u ponoć) na email jelena.brajkovic@arh.bg.ac.rs. 

Radionica je otvorena za studente svih studijskih programa: osnovnih (OASA) i master akademskih studija (MASA,MUAD,MASIU), kao i integrisanih akademskih studija (IASA). Svi studenti učesnici radionice stiču pravo da apliciraju za dodatne kredite za vannastavne aktivnosti. Broj studenata je ograničen na 12. 

Radionica će se odvijati na engleskom jeziku. 

 

Realizacija radionice 

(SRB)  Jelena Brajković i Pavle Stamenović (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu) 

(AT)   David Kalas (Studio Calas Vienna, GIU Berlin), Sabine Knirbajn, Dragana Damjanović, Emanuela Semlić, Stefan Mer, Predrag Milić (Tehnički unverzitet u Beču – TU Vienna 

 

Organizacija i podrška 

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Tehnički unverzitet u Beču – TU Vienna, BINA, Austrijski kulturni forum u Beogradu