УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

NUF logo bela pozadina 300dpi-01

Београд, 24. март – Национални урбани форум одржаће се у Београду 11- 12. априла на тему “Боља будућност урбаних насеља у контексту нових јавних политика у Републици Србији”.

Идући у сусрет једанаестом по реду Светском урбаном форуму који ће се одржати у Катовицама у Пољској у јуну 2022. године, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републикe Србијe у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије, Канцеларијом резидентног координатора Уједињених нација у Србији и Програмом Уједињених нација за насеља – УН Хабитатом организује Национални урбани форум који ће се одржати у априлу 2022. године у Београду. Национални урбани форум, који између осталог представља припрему националних актера за учешће на светском форуму, окупиће велики број учесника из јавног и приватног сектора, академске заједнице, научно-истраживачких установа, цивилног друштва, привреде, међународних институција, а угостиће и учеснике из иностранства.

Циљ форума је сагледавање кључних тема и активности у области урбаног развоја, као и других политика из делокруга министарства које имају синергијско дејство са политиком урбаног развоја: Национална стамбена стратегија, Дугорочна стратегија за подстицање улагања у обнову националног фонда зграда (енергетска ефикасност) и Национална архитектонска стратегија. Посебан фокус у оквиру пленарне сесије форума биће на разматрању праваца за ревизију Стратегије урбаног развоја Републике Србије, док ће кроз паралелне сесије бити разматрани посебни аспекти урбаног развоја кроз кључне теме које подржавају и поменуте јавне политике: Зелена агенда и урбани развој, Квалитет (архитектуре) и грађене средине и Одрживо становање. Посебна пажња биће посвећена улози младих, жена и других осетљивих друштвених група у урбаном развоју, али и значају размене искустава из области урбаног развоја на макро-регионалном нивоу, у Европи и глобално.

Конципиран на овај начин, Национални урбани форум доприноси успостављању ширег дијалога са циљем бољег формулисања и спровођења јавних политика у области урбаног развоја, становања, архитектуре и енергетске ефикасности, а учесници форума на свеобухватан начин стичу увид и добијају могућност да током форума дају свој допринос њиховом квалитетнијем формулисању и спровођењу. Национални урбани форум има за циљ да допринесе да урбана насеља у Србији буду у што већој мери одржива, инклузивна, резилтијентна и безбедна, а све у циљу трансформације наших урбаних насеља за бољу будућност, што је тема Једанаестог Светског урбаног форума.

Регистрација за догађај је обавезна, путем следећег линка.

Прелиминарни програм форума можете преузети овде.