УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ITALIAN DESIGN DAY 2022 “Италијанска техника осветљења: паметно светло за паметне градове. Италијанска изврсност у дизајну осветљења по мери човека”

Ове године се по шести пут одржава Дан италијанског дизајна – ITALIAN DESIGN DAY (ИДД) и том приликом Амбасада Италије у Београду, Агенција ИЦЕ у Београду и Италијански институт за културу у Београду, заједно са Комором италијанско-српских привредника и Конфиндустријом Србије,у сарадњи са Музејом примењене уметности у Београду и Архитектонским факултетом Универзитета у Београду, представљају конференцију под називом: „Италијанска техника осветљења: паметно светло за паметне градове. Италијанска изврсност у дизајну осветљења по мери човека“, која ће се одржати 23. марта 2022. године у 17.00 часова у Музеју примењене уметности у Београду.

Дан италијанског дизајна је иницијатива коју промовише Министарство спољних послова и међународне сарадње у сарадњи са Министарством културе, Удружењем за индустријски дизајн (АДИ), Фондацијом Compasso d’Oro, Агенцијом ИЦЕ, Конфиндустријом, Тријеналом у Милану, Сајмом намештаја у Милану, федерацијом Federlegno Arredo и Фондацијом Altagamma, како би се истакла изврсност италијанског дизајна у свету.

За 2022. годину, изабрана тема је: “Ре-генерација. Дизајн и нове технологије за одрживу будућност”.
Кроз причу о искуству Проф. Корада Терција, архитекте специјализованог за дизајн осветљења, као и других водећих стручњака из ове области, дискутоваће се о темама функционалне и архитектонске употребе светлости, док ће учесницима бити представљени и конкретни пројекти.

Захваљујући партнерству са компанијама Artefacto, Buck Lighting, Berlight Design, Light studio-Artemide и Lussoна, овогодишњем догађају у Србији биће представљен богат избор радова технике осветљења (и не само тога) водећих италијанских компанија у овој области на међународном нивоу.


Зашто техника осветљења?
Светлост, ма колико „неприметна“, саставни је „материјал“ архитектуре. Она дефинише, уздиже, ствара, оплемењује, обликује, утиче на перцепцију простора и делује на добробит човека. Техника осветљења се стога све више успоставља као нови домет дизајна која комбинује иновације, занатско умеће, креативност, еколошку одрживост, енергетску ефикасност, психофизичко благостање и здравље у урбаној средини.

Дизајн осветљења је по мери градова будућности, где квалитет живота и заштита животне средине иду руку под руку са лепотом реализованих производа. Такође, ово теме су у средишту кандидатуре Рима за домаћина манифестације ЕXПО 2030.


Учешће на конференцији је отвореног типа, уз претходну пријаву и до попуне места.
Догађај ће се одржати на италијанском и српском језику са симултаним преводом.
Датум: Среда 23. март 2022.
Време: 17:00
Место: Музеј примењене уметности у Београду
Улаз : Слободан

 

Линкови:

https://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/sr/gli_eventi/calendario/2022/03/italian-design-day-2022- illuminotecnica.html

https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/resource/doc/2022/03/poster_b1_web.pdf

Flyer A5 WEB