UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

JAVNI, ANKETNI, STUDENTSKI KONKURS ZA IDEJNO ARHITEKTONSKO-URBANISTIČKO REŠENJE REKONSTRUKCIJE ZGRADA GENERALŠTABA (DSNO) U NEMANJINOJ ULICI U BEOGRADU

Konkurs Generalstab - baner 1920x650

POVOD I CILJ IZRADE KONKURSA

Nizom događaja i aktivnosti u organizaciji Arhitektonskog fakulteta i Srpske akademije nauka i umetnosti, ove godine će se obeležiti 125. godina od rođenja arhitekte Nikole Dobrovića, profesora Arhitektonskog fakulteta – Univerziteta u Beogradu, redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnost i jedne od najznačajnijih figura srpske i jugoslovenske arhitekture.

Arhitekta Nikola Dobrović, kao jedan od začetnika modernizma na ovim prostorima, ostavio je dubok trag na arhitektonsko stvaralaštvo u našoj sredini, približivši nas tokovima koji su tih godina bili aktuelni na svetskoj arhitektonskoj sceni. Njegov izuzetno bogat arhitektonski opus koji se permanentno i detaljno proučava,  ukazuje na veoma složenu i disperznu praksu koja je u izvesnim aspektima još uvek nesaglediva.

Pobeda na konkursu iz 1953. godine, za zgradu Državnog sekretarijata za poslove narodne odbrane – DSZPNO, skraćeno DSNO, a danas poznate pod nazivom Generalštab, donela mu je i izvođenje ovog projekta, jedinog izvedenog u Beogradu. Ovaj kompleks se smatra njegovim najznačajnijim projektantskim delom, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u XX veku na ovim prostorima.

O zgradi Generalštaba iz uslova za zaštitu spomenika kulture:

„Spomenik kulture sagrađen je 1956-1965. godine, prema projektu jednog od najvećih predstavnika jugoslovenskog modernog pokreta u arhitekturi Nikole Dobrovića. Čini ga kompleks zgrada Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane.

Kompleks karakterišu dva monumentalna, stepenasto završena trakta koji se kaskadno spuštaju ka Nemanjinoj ulici, kreirajući na taj način urbani simbol gradske kapije. Traktovi su postavljeni paralelno sa Ulicom kneza Miloša i povučeni su sa regulacione linije, tako da im se prilazi kroz dva dominantna portika. Osim ekspresivnih kaskadnih formi, fasade odlikuje primena kontrastnih materijala – robusnog, bunjastog kamena iz Kosjerića, mrko-crvene boje, na koji su nalegle bele, uglađene mermerne ploče sa ostrva Brača. Ubedljiv vizuelni motiv predstavljaju prozorske trake na fasadama, oblikovane u duhu poznog modernizma. Motiv kule, postavljene kao vizuelni akcenat na završetku jednog trakta (B), takođe dominira celokupnom siluetom kompleksa.

Spomenik kulture je jedino i najkompleksnije ostvarenje uvaženog moderniste Nikole Dobrovića koji zauzima posebno mesto u srpskoj i široj jugoslovenskoj arhitekturi. Kako svojim ekspresivnim formama, tako i urbanističkom dispozicijom i snagom celokupnog ansambla, postavljenog na raskršću najprometnijih gradskih saobraćajnica, ovaj arhitektonski kompleks postao je jedna od najmarkantnijih urbanih slika Beograda.“

S tim u vezi, povod za raspisivanje ovog konkursa se oslanja na sadašnje stanje zgrade Generalštaba (izvorno zgrade DSNO) nakon što je bombardovana u dva navrata od strane snaga NATO pakta 1999. godine i nakon rušenja segmenata objekta iz bezbednosnih razloga, a sve imajući u vidu  inicijativu za rekonstrukciju kompleksa, nakon njegovog proglašenja za zaštićeno kulturno dobro 2005. godine.

Predmet konkursa je izrada anketnog programsko prostornog rešenja rekonstrukcije Generalštaba u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Obuhvat konkursa koncipiran je sa fokusom na zgradu A čija je rekonstrukcija glavna tema konkursa dok se podrazumeva sagledavanje i prikaz celine kompleksa Generalštaba kao prostorno-arhitektonske celine.

Cilj konkursa je afirmacija vrednosti arhitekture objekta Generalštaba i skretanje pažnje šire javnosti na značaj očuvanja ovog kulturnog dobra, dok sama inicijativa proizilazi iz želje raspisivača da se angažovanjem studenata prikupe što kreativniji i inovativniji pristupi u promišljanju ovog, zahtevnog, specifičnog, i za našu arhitektonsku kulturu jedinstvenog arhitektonsko-urbanističkog problema.

Cilj je takođe i da se studenti kroz ovu van-nastavnu aktivnost usmere ka metodama samostalnog istraživanja složenih arhitektonskih tema: pristupa rekonstrukciji kulturne baštine, simboličkim vrednostima arhitektonskog dela, značaju kolektivnog pamćenja i sl., kao i da na osnovu svojih istraživanja koncipiraju argumentovane i utemeljene koncepte programsko – prostornih intervencija.

Inovativnost i sloboda svojstveni studentskom-akademskom promišljanju zadate teme imaju potencijal da iznedre nove impulse za argumentovani stručni dijalog i otvore plodne diskusije o realnom usmerenju i prihvatljivim pristupima temi rekonstrukcije koncepta Generalštaba.

Konkurs koji se sprovodi je po vrsti: otvoren, prema kategoriji učesnika: studentski, prema zadatku: idejni i anketni, po obliku: dvostepeni i prema načinu predaje: javni.

Prvi stepen konkursa: anketno programsko-prostorno rešenje rekonstrukcije zgrade Generalštaba, mora biti dostavljeno na način i u formi koji je detaljnije objašnjen u delu 3. Pravila konkursa. Žiri će izabrati do deset predloga iz prvog stepena konkursa i pozvati njihove timove u drugi stepen konkursa.

Drugi stepen konkursa se odnosi na razradu izabranih koncepata rekonstrukcije iz prvog stepena konkursa do nivoa idejnog rešenja.

USLOVI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU

Pravo učešća na konkursu imaju studenti III godine Osnovnih i Integrisanih studija kao i studenti Master i Doktorskih studija Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Jedan tim može učestvovati na ovom konkursu samo sa jednim predlogom. Jedno lice može učestvovati na ovom konkursu samo u jednom timu, a maksimalan broj članova u timu je tri.

USLOVI ZA SPROVOĐENJE KONKURSA

Svaki učesnik konkursa koji je preuzeo konkursnu dokumentaciju i do naznačenog roka izvršio prijavu svog autorskog tima, stiče pravo učešća na konkursu. Predajom rada svaki učesnik prihvata propozicije ovog konkursa. Rapis konkursa sadrži i naznaku da će svi radovi koji ispunjavaju uslove konkursa biti publikovani u katalogu konkursa i da će u odnosu na konačni plasman biti adekvatno prikazani na javnoj izložbi.

SADRŽAJ KONKURSNOG ELABORATA

Prvi krug konkursa

Zadatak prvog kruga konkursa je da se na osnovu inputa i informacija prikupljenih u okviru tematskih predavanja koja su preređena u okviru ovogodišnjeg programa obeležavanja jubileja, kao i samostalnog istraživanja teme, ponudi jasna argumentacija i konceptualni predlog prenamene zgrade A i da se u skladu sa novom funkcijom ponudi adekvatan koncept prostorno arhitektonske intervencije.

Sadržaj elaborata prvog kruga :

– Obrazoloženje koncepta prenamene (nove funkcije objekta) – analitički deo prikazan u formi teksta, dijagrama i pogodnih ilustracija

– Dijagrami funkcije – zoniranja sadržaja (aksonometriski prikaz)

– Dijagrami geneze forme (odnos staro i novo), dijagrami kretanja, prostorno vizuelnih relacija i sl.

– Osnova prizemlja i jedne karakteristične etaže R= 1:250

– Presek R= 1:250

– Dva 3d prikaza

Svi grafički prilozi prvog kruga konkursa se dostavljaju u digitalnom obliku na maksimalno 7 (sedam) listova A3 formata, u jednom PDF fajlu koji nije veći od 10MB  ili je poslat putem linka za preuzimanje (u tom slučaju da nije veći od 30MB). Na svih sedam listova A3 formata mora biti naveden sastav autorskog tima (ime, prezime i broj indeksa svakog člana tima).

Drugi krug konkursa

Za razradu u drugom krugu konkursa selektuje se do 12 radova. Ovaj deo rada na projektu podrazumeva razradu koncepta intervencije do nivoa idejnog rešenja, a na osnovu komentara i smernica dobijenih od žirija konkursa – koncepti se unapređuju i ulaze u razradu prema sugestijama. Razrada može da se odnosi podjednako i na predlog programa objekta i na prostorno – arhitektonske odluke.

U drugoj fazi konkursa studenti će dobiti konkretne smernice vezane za oblikovanje i formatiranje priloga, imajući u vidu da će se segment elaborata štampati i izlagati u okviru Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture. Elaborati drugog kruga konkursa se dostavljaju u digitalnom obliku, nakon čega Arhitektonski Fakultet – Univerzitet u Beogradu preuzima obavezu štampanja plakata za javnu izložbu.

Tehničko oblikovana obrada konkursnog elaborata prema navedenom opisu, zahtevu i dimenziji je obavezan sadržaj konkursnog rada. Svi navedeni elementi i prilozi konkursnog elaborata, tekstualni i grafički prilozi navedenog sadržaja, predstavljaju obavezne delove konkursnog rada. Radovi koji ne sadrže gore navedene elemente i priloge neće biti razmatrani.

KONKURSNI ROKOVI

 

  • ROK ZA PRIJAVU JE PRODUŽEN DO 01.04.2022.!
  • Prijavljivanje studenata za učešće na konkursu od 08.03. do 25.03.2022. Prijave autora ili autorskih timova se šalju na email adresu konkurs.generalstab@arh.bg.ac.rs 
  • Početak konkursnog roka prvog stepena konkursa:08.03.2022. 
  • Rok za postavljanje pitanja prvog stepena konkursa:21.03.2022. Pitanja slati na email adresu konkurs.generalstab@arh.bg.ac.rs 
  • ROK ZA PREDAJU KONKURSNIH RADOVA PRVOG STEPENA KONKURSA PRODUŽEN JE DO PETKA 08.04.2022 U 23.59 ČASOVA!!!
  • Rok za predaju konkursnih radova prvog stepena konkursa:06.04.2022. do 23:59 časova na email adresu konkurs.generalstab@arh.bg.ac.rs 
  • Objava rezultata prvog stepena konkursa: 12.04.2022. Rezultati prvog stepena konkursa će biti objavljeni na internet stranici Arhitektonskog fakulteta www.arh.bg.ac.rs 
  • Početak konkursnog roka drugog stepena konkursa:13.04.2022. 
  • Rok za postavljanje pitanja drugog stepena konkursa:20.04.2022. Pitanja slati na email adresu konkurs.generalstab@arh.bg.ac.rs 
  • Rok za predaju konkursnih radova drugog stepena konkursa:13.05.2022. do 23:59 časova na email adresu konkurs.generalstab@arh.bg.ac.rs 
  • Objava konačnih rezultata konkursa:17.05.2022. Rezultati drugog stepena konkursa će biti objavljeni na internet stranici Arhitektonskog fakulteta www.arh.bg.ac.rs 
  • Rok za pripremu materijala za izlaganje nagrađenih konkursnih radova u okviru manifestacijeNedelje arhitekture“ u organizaciji BINAe:20.05.2022. do 23:59 časova 

VRSTA NAGRADE I POSTKONKURSNE AKTIVNOSTI

Svi studenti koji samostalno ili u sastavu autorskih timova predaju rad izrađen u skladu sa propozicijama konkursa, biće nagrađeni sa 2 ESP boda za van-nastavne aktivnosti s obzirom da je reč o aktivnosti važnoj za akademsku i širu zajednicu. Učesnici drugog kruga konkursa čiji radovi budu nagrađeni ili pohvaljeni dobiće ukupno 3 ESP boda za učešće na konkursu.

Nakon drugog kruga konkursa biće proglašene nagrade i pohvale, i to: Prva, Druga i Treća nagrada i do tri Pohvale.

Rezultati konkursa biće višestruko javno promovisani – svi radovi koji ispunjavaju propozicije konkursa biće prezenotavni na javnoj arhitektonskoj izložbi u oviru manifestacije Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022, a nagrađeni, otkupljeni i ostali radovi predati u drugom krugu konkursa dobiće dodatni prostor za detaljno predstavljanje. Kao i sam konkurs, izložba će se realizovati u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti i biće postavljena u za tu priliku formiranoj uličnoj galeriji ispred objekta SANU u Knez Mihajilovoj ulici u Beogradu. Svi prispeli radovi biće publikovani u katalogu konkursa koji će takođe biti deo materijala izložbe.

Nagrađeni i pohvaljeni radovi biće detaljno prezentovani i u katalogu konkursa, a svim ostalim radovima će takođe biti posvećen prostor u okviru ove publikacije.

SASTAV ŽIRIJA

Članovi žirija:

akademik prof. Branislav Mitrović, arhitekta, predstavnik SANU,

prof. arh. Vladimir Lojanica, Dekan AF-UB

dr Marina Pavlović, viši konzervator, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

dr Jelena Ivanović Vojvodić, arhitekta, predstavnik BINA-e,

mr Bojan Kovačević, arhitekta, predstavnik Organizacionog odbora SANU za obeležavanje 125. godina od rođenja Nikole Dobrovića,

prof. arh. Ivan Rašković, predstavnik AF-UB

doc. dr Grozdana Šišović, predstavnik AF-UB

sekretar konkursa:

dr Maja Dragišić, arhitekta, docent AF-UB

NAČIN PREUZIMANJA KONKURSNE DOKUMENTACIJE

Konkursna dokumentacija sa programom i svim prilozima, preuzima se besplatno sa internet stranice Arhitektonskog fakulteta www.arh.bg.ac.rs.

Linkovi za preuzimanje

RASPIS I PROGRAM

KONKURSNI MATERIJAL