УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба студентских радова – Архитектонски идентитети: Суши академија

Pozivnica Susi akademija

Архитектонски идентитети: Суши академија

Изложба радова студената архитектуре

15-22. март 2022. године, Кућа Краља Петра I, Васе Пелагића 40, Београд.

Свечано отварање: 15. март у 18 часова.

Кустоси: проф. др Драгана Васиљевић Томић, ванредни професор и др Иван Филиповић, асистент са докторатом, Архитектонски факултет Универзитета у Београду

 

Изложба под називом Архитектонски идентитети: Суши академија студената Архитектонског факултета Универзитета у Београду представља резултат међународне сарадње између Архитектонског факултета Универзитета у Београду, Амбасаде Јапана у Републици Србији и Факултета за науку и технологију Универзитета Кеио, Токио, Јапан. Радови и публикација за циљ имају истраживање односа архитектура-идентитет, као и њихово представљање у савременом контексту. Изложба је повезана са прославом 140 година пријатељских односа Србије и Јапана (1882-2022).

Студентски радови и макете који ће бити изложени (21 студентски рад) баве се различитим темама и интерпретацијама јапанске културе, на више локација у Београду. Неки од њих укључују културни центар и ресторан у доњем граду београдске тврђаве, баве се пренаменом целог градског блока у доњем Дорћолу, плутајућом структуром (фабриком васабија) на ушћу Саве у Дунав, активацијом подземних лагума на Косанчићевом венцу, увођењем структуре пиринчаних поља на Ади Циганлији, итд.

Поред изложених радова, посетиоци ће моћи да се упознају и са процесом успостављања пријатељских односа између Србије и Јапана и дипломатском преписком краља Милана I Обреновића и јапанског цара Меиђија, започету 1882. године након стицања независности Србије на Берлинском конгресу 1878. године.

Уз изложбу радова посетиоцима ће биће доступан и тројезични каталог (на српском, енглеском и јапанском) са рецензијама које су саставили Њ.Е. г. Такахико Кацумата, Амбасадор Јапана у Републици Србији и доц. др Сатоши Сано, Факултет науке и технологије, Кеио Универзитет, Токио, Јапан.