УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

RE-MHN: Нови међународни пројекат у оквиру ДААД програма Универзитетског дијалога са земљама Западног Балкана

Ilustracija 1 (1)

Архитектонски факултет у Београду у току 2022. године биће реализатор РЕ-МХН пројекта за Универзитет у Београду у оквиру програма ДААД – Универзитетски дијалог са земљама Западног Балкана (Hochschuldialog mit Ländern des westlichen Balkans). Одлуку о одабиру пројеката за финансирање је донела Немачка служба за академску размену (ДААД).

О ПРОЈЕКТУ

Назив пројекта:

Rehabilitation of Mass Housing as Contribution to Social Equality (RE-MHN)

Трајање пројекта:

12 месеци (1. Јануар 2022 – 31. Децембар 2022)

Носилац пројекта: 

TH OWL: Detmold School of Architecture and Interior Architecture (Hochschule OWL – Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur, Немачка)

Партнери на пројекту:

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет (University of Belgrade –Faculty of Architecture)

Универзитет светог Ћирила и Методија из Скопља (Saints Cyril and Methodius University (UKIM), Северна Македонија)

РЕЗИМЕ

РЕ-МХН пројекат усмерен је на отварање и оснаживање академског дијалога о потенцијалима које насеља колективног становања (енг. mass housing) имају у процесу одрживе трансформације градова, трагајући за иновативним начинима за њихово одржавање, поновну употребу и ревитализацију. РЕ-МХН предлаже унапређење и тестирање иновативних истраживачких пракси за рехабилитацију МХН, кроз ангажовање студената, академске и професионалне заједнице, уводецћи их у процесе локалних заједница у настојању да их подстакне да постану стварни актери еколошких и друштвених промена. У таквом оквиру, пројекат пружа проактивну арену за истраживање и учење, ангажујући младе истраживаче, професионалце, грађане и релевантне заинтересоване стране. Специфичан фокус пројекта је јачање цивилног друштва и промовисање међусекторске комуникације и сарадње кроз аналитички, процесни и проблемски дијалог у вези са рехабилитацијом МХН и друштвено-просторним развојем. Очекује се да ће пројекат пружити дубље разумевање МХН, њихових потенцијала и утицајне улоге у обезбеђивању праведне, инклузивне и одрживе друштвено-просторне трансформације градова. Међународна и мултисекторска сарадња ће стимулисати и олакшати дијалог као инклузивни медиј у коме се дискутују и пореде различити приступи и приоритети, са циљем да се подстакне развој нових метода и решења. Коначни исход пројекта би показао слику тренутне ситуације и могућих решења за МХН у земљама учесницама, информишући струку и креаторе политика.

KICK OFF САСТАНАК

Почетак активности на пројекту у складу са дефинисаном динамиком из пројектне апликације, остварен је у четвртак 24. фебруара и петак 25. фебруара 2022. године у оквиру Kick-Off састанка у организацији Универзитета TH OWL, Школе за архитектуру и унутрашњу архитектуру из Детмолда. Догађај је по први пут званично окупио чланове пројекта и различите заинтересоване стране како би потврдили и покренули планирани програм на основу експертског доприноса. Догађај је реализован кроз две централне активности: (1) Предавања о студијама случаја земаља учесница и (2) Студентска радионица. Испред Универзитета у Београду – Архитектонског факултета на састанку су учествовале др Ана Никезић, ванредни професор и Александра Миловановић, истраживач-сарадник / докторанд, које су одржале предавање под називом Socialist Mass Housing in Belgrade: Triad of Typology, Multiscalarity and Programming у оквиру ког су представиле претходну студију о типолошкој класификацији социјалистичког вишепородичног становања у Београду и педагошке моделе у чијем је средишту било питање колективног становања (Радионица Among Scales и Студио пројекат Репрограмирање наслеђа). Кроз дискусију и рефлексије у оквиру састанка успостављен је даљи програмски правац, као и просторна и друштвена димензија пројеката. Резултати студентске радионице су омогућили да се боље разуме локална типологија и да се прикаже слика тренутне ситуације, покрећући дискусију о заједничким темама и питањима и локалним специфичностима. Додатно, у оквиру предметног састанка остварени су финални договори везани за организацију студентске радионице ISO-SCAPES и Међународног РЕ-МХН Семинара који ће бити одржан у мају месецу у организацији УБ-АФ у Београду.

Ilustracija 2 (1)

TH OWL: Detmold School of Architecture and Interior Architecture (Hochschule OWL – Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur, Немачка)

Dr Uta Potgieser, редовни професор, председница међународног поглавља DOCOMOMO (руководилац пројекта); Аница Драгутиновић, асистент / докторанд

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет

др Ана Никезић, ванредни професор; Александра Миловановић, истраживач-сарадник / докторанд

Универзитет светог Ћирила и Методија из Скопља (Saints Cyril and Methodius University (UKIM), Северна Македонија)

Др Ана Ивановска Дескова, ванредни професор + Др Јован Ивановски, редовни професор + Михајло Стојановски, асистент / докторанд + Теа Дамјановска, асистент / докторанд

 

Више информација о додељеном гранту на:

https://static.daad.de/media/daad_de/pdfs_nicht_barrierefrei/infos-services-fuer-hochschulen/westbalkan_projekte_2022.pdf 

Logo-partneri