УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

The Blaze-Virile

Позивају се студенти свих година Докторских академских студија Архитектонског факултета да се пријаве на радионицу: 

Belgrade MCMH Apartment: Interventions and Catchwords 

Поводом учешћа факултета на међународном пројекту COST Action 18137 European Middle Class Mass Housing, у периоду од марта до маја 2022. године Универзитет у Београду – Архитектонски факултет организује истраживачку радионицу Belgrade MCMH Apartment: Interventions and Catchwords. 

ОПИС РАДИОНИЦЕ: У оквиру рада на радионици студенти трагају за иновативним приступима, методама и техникама истраживања великих стамбених насеља насталих у Београду/Србији/Југославији у другој половини XX века. Шири тематски оквир радионице одређен је академским контекстом актуелног међународног пројекта COST Action 18137, European Middle Class Mass Housing [https://mcmh.eu/], а циљеви рада усмерени на покретање теме Визије и ревизије модерног стана у оквиру Истраживачке лабораторије #4 (CID): Наслеђе модернизма. Тежиште рада је на анализи и презентацији модела трансформације појединачних стамбених јединица у оквиру великих стамбених насеља, а настава је организована тако да подстакне аналитичко и критичко мишљење и отвори истраживачки полигон за креативне интерпретације постављене теме. Студенти који похађају радионицу стичу право на додатне кредите за ваннаставне актвности.  

МЕТОДОЛОГИЈА РАДА: Комбинацијом интерактивне наставе и самосталног истраживачког рада, студенти постепено формирају заједничку тематску платформу и формулишу појединачне истраживачке теме. Рад на радионици је усмерен на размишљање о иновативном методама рада у студијама стамбене архитектуре. 

ПРОГРАМ: Радионица ће бити организована кроз 5 сесија-блокова у периоду март-мај 2022. године. 

  1. Упознавање са програмом и учесницима [05/03/2022].  
  1. Интерактивна настава је организована у три блока:  
  1. (1) сценарио [12/03/2022];  
  1. (2) монтажа [19/03/2022];  
  1. (3) пројекција [16/04/2022].  
  1. Резултати рада ће бити презентовани у оквиру Београдског годишњег састанка COST акције EU-MCMH, [10-13/05/2022]. 

ИСХОД: Исход радионице је поставка интерактивне мапе / израда кратког видео подкаста (6-8’ / 15-20’). Исходи радионице ће се усаглашавати и обликовати у односу на специфична интересовања студената укључених у радионицу.  

РЕАЛИЗАЦИЈА: др Марија Милинковић, доцент; др Милица Милојевић, доцент; др Павле Стаменовић, доцент; Далиа Дуканац, PhD кандидат 

ГОСТ КРИТИЧАР: dr Monica Pacheco, ISCTE-IUL, Lisbon 

ОРГАНИЗАЦИЈА: Архитектонски факултет у сарадњи са COST Action 18137 European Middle Class Mass Housing 

ПРИЈАВА: Радионица је отворена за студенте докторских академских студија. Број учесника је ограничен. Како би се студенти пријавили потребно је да попуне податке на следећем линку: 

https://forms.office.com/r/YAvazztz36 

Рок за пријављивање је петак 04.03.2022.  

Потребно је активно знање и коришћење енглеског језика. 

ИЛУСТРАЦИЈА: Frame grab из музичког спота The Blaze – Virile 

https://www.youtube.com/watch?v=UivZrL2znh0