UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

ECOBUILT: Arhitektonski fakultet učesnik međunarodnog projekta u okviru ERASMUS+ programa EMDM

Ilustracija 1

Arhitektonski fakultet u Beogradu biće realizator ECOBUILT projekta za Univerzitet u Beogradu u okviru novopokrenute akcije Erasmus Mundus Design Measures (Lot 2) ERASMUS+ programa (2021-2027). Odluku o odabiru projekta za finansiranje je donela Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) Evropske komisije u januaru 2022. godine.

O PROJEKTU

Naziv projekta:

Eco-friendly Built Environment (ECOBUILT)

Trajanje projekta:

15 meseci (1. Februar 2022 – 30. April 2023)

Nosilac projekta:

Riga Technical University, Letonija

Partneri na projektu:

University of Belgrade – Faculty of Architecture, Srbija

Università degli Studi di Genova, Italija

Southern Federal University , Rusija

 

REZIME

Projekat ECOBUILT teži da razvije odgovor na rastuću nacionalnu i evropsku potražnju za profesionalcima sa fokusom na održivosti građene sredine koji mogu da upravljaju složenošću procesa planiranja i projektovanja u različitim kontekstima i na različitim razmerama. Ciljevi projekta su sledeći: (1) kreiranje koncepta zajedničkog master programa u oblasti ekološki zasnovanog projektovanja građene sredine, (2) razvoj zajedničkih propisa i pravila koja se odnose na prijem, selekciju, evaluaciju studenata i dodelu diploma, (3) obezbeđivanje kvaliteta programa u skladu sa aktuelnim evropskim standardima za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, kao i (4) razvoj strategije za promociju talentovanih studenata iz celog sveta u predmetnoj oblasti projekta. ECOBUILT uključuje četiri univerziteta iz različitih evropskih regiona i na taj način uvodi transnacionalnu dimenziju: Tehnički univerzitet u Rigi (koordinator), Univerzitet u Beogradu (Srbija), Univerzitet u Đenovi (Italija) i Južni federalni univerzitet (Rusija). ECOBUILT studijski program imaće za cilj obuku visoko kvalifikovanih profesionalca koji će steći kreativne, analitičke i inženjerske kompetencije da projektuju i restauriraju objekte, javne prostore i pejzaže u urbanim i ruralnim sredinama sa minimalnim uticajem na ljudsko blagostanje i životnu sredinu kroz sledeće module: inženjerski modul, modul cirkularne ekonomije, modul održivosti. Dodatno, studenti će moći da steknu specifičnije veštine kroz izbor usmerenja: zelena arhitektura, urbani dizajn, pejzažna arhitektura i regenerativna arhitektura. Učesnici projekta će primeniti različite alate i mehanizme kako bi osigurali održivost projekta, obezbeđenje kvaliteta rezultata i širenje najboljih praksi.

Članovi tima UB-AF u okviru projekta će koordinirati grupom aktivnosti u domenu diseminacije i organizacijom međunarodne konferencije Eco-friendly Built Environment u februaru mesecu 2023. godine u Beogradu.

KICK-OFF SASTANAK

Početak aktivnosti na projektu u skladu sa definisanom dinamikom iz projektne aplikacije, ostvaren je u četvrtak 24. februara i petak 25. februara 2022. godine u okviru Kick-Off sastanka u organizaciji rukovodeće institucije Tehničkog univerziteta iz Rige putem Majkrosoft Teams platforme. Događaj je po prvi put zvanično okupio članove projekta u skladu sa sledećim aktivnostima u okviru dvodnevne agende:

· Uvodne prezentacije o partnerskim institucijama i članovima tima

· Pregled projektnih aktivnosti – ciljevi, ishodi i dinamika

· Prikaz pravila finansiranja i upravljanja projektom

· Prikaz plana praćenja i evaluacije aktivnosti

· Prezentacija koncepta plana diseminacije

· Diskusija o mogućnostima za implementaciju studijskog programa u skladu sa nacionalnim legislativnim okvirima.

Članovi tima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu predstavili su se kroz uvodnu prezentaciju i predlog koncepta plana diseminacije praćenog prikazom vizuelnog identiteta i pojedinačnih alata diseminacije. Pored toga, svi članovi tima uzeli su aktivnu diskusiju u ostalim segmentima agende na osnovu čega su utvrđene aktivnosti u predstojećem periodu.

Ilustracija 2

Ilustracija 3

UČESNICI NA PROJEKTU

Dr Vladan Đokić, redovni profesor | Dr Budimir Sudimac, vanredni profesor | Dr Ana Nikezić, vanredni profesor (rukovodilac za UB-AF) | Dr Jelena Ristić Trajković, docent (član naučnog odbora) | Dr Aleksandra Đorđević, asistent (menadžer za održivost rezultata) | Dr Mladen Pešić, asistent (menadžer za kontrolu kvaliteta) | Aleksandra Milovanović, istraživač-saradnik (menadžer za diseminaciju i komunikaciju) |

Logo-partneri