УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ECOBUILT: Архитектонски факултет учесник међународног пројекта у оквиру ЕРАСМУС+ програма ЕМДМ

Ilustracija 1

Архитектонски факултет у Београду биће реализатор ЕЦОБУИЛТ пројекта за Универзитет у Београду у оквиру новопокренуте акције Ерасмус Мундус Десигн Меасурес (Лот 2) ЕРАСМУС+ програма (2021-2027). Одлуку о одабиру пројекта за финансирање је донела Извршна агенција за образовање и културу (ЕАЦЕА) Европске комисије у јануару 2022. године.

О ПРОЈЕКТУ

Назив пројекта:

Eco-friendly Built Environment (ECOBUILT)

Трајање пројекта:

15 месеци (1. Фебруар 2022 – 30. Април 2023)

Носилац пројекта:

Riga Technical University, Летонија

Партнери на пројекту:

University of Belgrade – Faculty of Architecture, Србија

Università degli Studi di Genova, Италија

Southern Federal University , Русија

 

РЕЗИМЕ

Пројекат ECOBUILT тежи да развије одговор на растућу националну и европску потражњу за професионалцима са фокусом на одрживости грађене средине који могу да управљају сложеношћу процеса планирања и пројектовања у различитим контекстима и на различитим размерама. Циљеви пројекта су следећи: (1) креирање концепта заједничког мастер програма у области еколошки заснованог пројектовања грађене средине, (2) развој заједничких прописа и правила која се односе на пријем, селекцију, евалуацију студената и доделу диплома, (3) обезбеђивање квалитета програма у складу са актуелним европским стандардима за осигурање квалитета у високом образовању, као и (4) развој стратегије за промоцију талентованих студената из целог света у предметној области пројекта. ECOBUILT укључује четири универзитета из различитих европских региона и на тај начин уводи транснационалну димензију: Технички универзитет у Риги (координатор), Универзитет у Београду (Србија), Универзитет у Ђенови (Италија) и Јужни федерални универзитет (Русија). ECOBUILT студијски програм имаће за циљ обуку високо квалификованих професионалца који ће стећи креативне, аналитичке и инжењерске компетенције да пројектују и рестаурирају објекте, јавне просторе и пејзаже у урбаним и руралним срединама са минималним утицајем на људско благостање и животну средину кроз следеће модуле: инжењерски модул, модул циркуларне економије, модул одрживости. Додатно, студенти ће моћи да стекну специфичније вештине кроз избор усмерења: зелена архитектура, урбани дизајн, пејзажна архитектура и регенеративна архитектура. Учесници пројекта ће применити различите алате и механизме како би осигурали одрживост пројекта, обезбеђење квалитета резултата и ширење најбољих пракси.

Чланови тима УБ-АФ у оквиру пројекта ће координирати групом активности у домену дисеминације и организацијом међународне конференције Eco-friendly Built Environment у фебруару месецу 2023. године у Београду.

KICK-OFF САСТАНАК

Почетак активности на пројекту у складу са дефинисаном динамиком из пројектне апликације, остварен је у четвртак 24. фебруара и петак 25. фебруара 2022. године у оквиру Kick-Off састанка у организацији руководеће институције Техничког универзитета из Риге путем Мајкрософт Теамс платформе. Догађај је по први пут званично окупио чланове пројекта у складу са следећим активностима у оквиру дводневне агенде:

· Уводне презентације о партнерским институцијама и члановима тима

· Преглед пројектних активности – циљеви, исходи и динамика

· Приказ правила финансирања и управљања пројектом

· Приказ плана праћења и евалуације активности

· Презентација концепта плана дисеминације

· Дискусија о могућностима за имплементацију студијског програма у складу са националним легислативним оквирима.

Чланови тима Архитектонског факултета у Београду представили су се кроз уводну презентацију и предлог концепта плана дисеминације праћеног приказом визуелног идентитета и појединачних алата дисеминације. Поред тога, сви чланови тима узели су активну дискусију у осталим сегментима агенде на основу чега су утврђене активности у предстојећем периоду.

Ilustracija 2

Ilustracija 3

УЧЕСНИЦИ НА ПРОЈЕКТУ

Др Владан Ђокић, редовни професор | Др Будимир Судимац, ванредни професор | Др Ана Никезић, ванредни професор (руководилац за УБ-АФ) | Др Јелена Ристић Трајковић, доцент (члан научног одбора) | Др Александра Ђорђевић, асистент (менаџер за одрживост резултата) | Др Младен Пешић, асистент (менаџер за контролу квалитета) | Александра Миловановић, истраживач-сарадник (менаџер за дисеминацију и комуникацију) |

Logo-partneri