УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

АФ ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ: 100 ГОДИНА ТРАНСФОРМАЦИЈЕ КОНЦЕПТА ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ПРОСТОРНОМ РАЗВОЈУ СРБИЈЕ

fokusiranje vode fokusiranje tla

Аутор: Милорад Младеновић – „Фокусирање воде, фокусирање тла“

У организацији Лабораторије за културу планирања и дизајн просторних политика (руководилац: Проф. др Марија Маруна) и Лабораторије за колаборативне урбане праксе (руководилац: Доц. др Данијела Миловановић Родић), а у сарадњи са партнерским организацијама Министарство простора и Нова планска пракса, покренут је пилот пројекат под називом 100 ГОДИНА ТРАНСФОРМАЦИЈЕ КОНЦЕПТА ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ПРОСТОРНОМ РАЗВОЈУ СРБИЈЕ.

Јавни интерес се традиционално сматра једним од основних концепата који опредељују и оправдавају планирање. Оваква одредница је уско повезана са разумевањем планирања као дисциплине засноване на етичким нормама. Међутим, вишедеценијске турбуленције друштвено-економског уређења у Србији ставиле су у фокус разматрања начин формирања јавног интереса и дефинисање инструмената имплементације политика просторног развоја. Како је планска активност укорењена у шири друштвени оквир условљен различитим историјским дешавањима, идеолошким принципима и културолошким уверењима, поставља се низ питања која разматрају начине утврђивања јавног интереса у специфичном друштвено-просторном контексту. Шта је заправо јавни интерес у савременом просторном развоју? Чији је јавни интерес и за кога се дефинише? Која начела, осим есенцијалне планерске рационалности, условљавају утврђивање јавног интереса?

Овај пројекат иде корак даље од фокусирања на савремене проблеме планирања у Србији и наглашава истински транзициону природу српског планског система и праксе планирања. Основни циљ пројекта је сагледавање развоја концепта јавног интереса у просторном развоју Србије у последњих сто година. Прецизније, развој идеје јавног интереса и начин формулације планских политика и инструмената имплементације се прати кроз три временска раздобља: од периода Краљевине Југославије као једне од првих европских држава са установљеним легислативним и регулативном оквиром јавног интереса, преко система социјалистичког самоуправљања и ‘радничке демократије’ као идеолошко-организационог конструкта, до савременог периода пост-социјалистичке економске, политичке и институционалне трансформације.

Учесници на пројекту су:
Проф. др Марија Маруна
Доц. др Данијела Миловановић Родић
др Ана Перић
др Данијела Савкић
др Ива Чукић
др Јасмина Ђокић
мр Аница Теофиловић
Ана Граовац
Љубица Славковић
Ксенија Радовановић
Јована Тимотијевић
Божена Стојић