UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

CIKLUS PREDAVANJA POSVEĆEN OBELEŽAVANJU 125. GODINA OD ROĐENJA ISTAKNUTOG AKADEMIKA I PROFESORA NIKOLE DOBROVIĆA (1897-1967)

Dobrović pozivnica konačno

Srpska akademija nauka i umetnosti i Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, povodom obeležavanja 125. godina od rođenja istaknutog akademika i profesora Nikole Dobrovića, organizuju niz aktivnosti tokom 2022. godine. Jedna od prvih aktivnosti, biće održana tokom marta i aprila meseca na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu kroz Ciklus predavanja pod nazivom: Savremena arhitektura i urbanizam u delima Nikole Dobrovića. To će biti prilika da se na jednom mestu okupe izuzetni predavači koji su se kroz svoj dugogodišnji istraživački rad bavili različitim aspektima u delima Nikole Dobrovića. Teme koje će biti zastupljene u okviru Ciklusa predavanja su vezane za njegov život i rad, razvojni put, ličnosti i društvene okolnosti koje su uticale na formiranje njegove ličnosti, zatim njegov teorijski, kritički i nastavni rad, potom analiza i pregled njegovih značajnih urbanističkih i arhitektonskih ostvarenja, nerealizovanih urbanističko-arhitektonskih projekata, kao i tumačenje Dobrovićevog dela u kontekstu zaštite, revitalizacije i prezentacije kulturnog nasleđa. Kroz seriju predavanja, studenti će steći bazična znanja, ali će i formirati sopstvene stavove, što će im omogućiti da stečena znanja primene i u drugim segmentima u nastavi koji će biti posvećeni obeležavanju ovog značajnog Jubileja. 

Slika 1 l

Slika 1. Arhitekta Nikola Dobrović u Pragu, 1922. (izvor: Marta, Vukotić Lazar: „Arhitekta Nikola Dobrović – Život, delo i doba kome je pripadao“, str. 35) 

Slika 1d

Slika 2. Arhitekta Nikola Dobrović na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, 1957. (izvor: Marta, Vukotić Lazar: „Arhitekta Nikola Dobrović – Život, delo i doba kome je pripadao“, str.  9.) 

Pozivamo sve zainteresovane studente i studentkinje osnovnih, master, integrisanih i doktorskih studija da prisustvuju Cuklusu predavanja koji se sastoji iz četiri bloka predavanja, a koja će biti održana u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta, prema sledećem terminskom planu:

I blok biće održan u četvrtak, 03. marta 2022. godine od 14.15 do 16.00 sati

Predavanje pod naslovom: Arhitekta Nikola Dobrović: Život, delo i doba kome je pripadao, održaće dr Marta Vukotić Lazar, vanredni profesor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet, Katedra za istoriju umetnosti.

II blok biće održan u četvrtak, 10. marta 2022. godine od 14.15 do 16.00 sati

Predavanje pod naslovom: Arhitektonska i urbanistička praksa Nikole Dobrovića: koncept savremenosti, održaće dr Marija Milinković, docent Univerziteta u Beogradu – Arhitektonski fakultet.

Slika 2 l

Slika 3. Hotel Grand na Lopudu, 1936. (izvor: Marta, Vukotić Lazar: „Arhitekta Nikola Dobrović – Život, delo i doba kome je pripadao“, str. 113.)   

Slika 2d

Slika 4. Hotel „Grand“ na Lopudu u napuštenom stanju (izvor: Marta, Vukotić Lazar: „Arhitekta Nikola Dobrović – Život, delo i doba kome je pripadao“, str. 121.)   

III blok biće održan u četvrtak, 17. marta 2022. godine od 14.15 do 16.00 sati i sastoji se iz dva predavanja

Prvo predavanje pod naslovom: Nikola Dobrović i pedesete u arhitekturi, održaće dr Dijana Milašinović Marić, redovni profesor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Fakultet tehničkih nauka, Arhitektura. 

Drugo predavanje pod naslovom: Nerealizovani projekti arhitekte Nikole Dobrovića, održaće dr Vladana Putnik Prica, naučni saradnik Instituta za istoriju umetnosti Univerziteta u Beogradu – Filozofski fakultet. 

IV blok biće održan u četvrtak, 07. aprila 2022. godine od 14.15 do 16.00 sati i sastoji se iz dva predavanja

Prvo predavanje pod naslovom: Od baroknog vrta do gradskog pejzaža: istraživanje i stvaralaštvo Nikole Dobrovića, održaće dr Dragana Ćorović, vanredni profesor Univerziteta u Beogradu – Šumarski fakultet. 

Drugo predavanje pod naslovom: Osnovi zaštite, mogućnosti i principi revitalizacije kulturnih dobara. Primer zgrade Generalštaba, održaće dr Marina Pavlović, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, viši konzervator i dr Saša Mihajlov, viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. 

Slika 3 l

Slika 5. Zgrada Generalštaba, 1972. (Izvor: Marta, Vukotić Lazar: „Arhitekta Nikola Dobrović – Život, delo i doba kome je pripadao“, str. 226.)

sdr

Slika 6. Zgrada Generalštaba, 2022. (foto: Ena Takač) 

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i ograničenog broja slušaoca na predavanjima, molimo sve zainteresovane studente i studentkinje, koji žele da slušaju predavanja, da se obavezno prijave na sledeći mail: predavanja.dobrovic@arh.bg.ac.rs 

Dobrodošli! 

 *Svi zainteresovani studenti i studentkinje koji odslušaju Ciklus predavanja o istaknutom akademiku i profesoru Nikoli Dobroviću, mogu da učestvuju i u drugim aktivnostima povodom obeležavanja ovog značajnog Jubileja, a koje će biti realizovane tokom tekućeg semestra.