УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ 125. ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ИСТАКНУТОГ АКАДЕМИКА И ПРОФЕСОРА НИКОЛЕ ДОБРОВИЋА (1897-1967)

Dobrović pozivnica konačno

Српска академија наука и уметности и Универзитет у Београду – Архитектонски факултет, поводом обележавања 125. година од рођења истакнутог академика и професора Николе Добровића, организују низ активности током 2022. године. Једна од првих активности, биће одржана током марта и априла месеца на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету кроз Циклус предавања под називом: Савремена архитектура и урбанизам у делима Николе Добровића. То ће бити прилика да се на једном месту окупе изузетни предавачи који су се кроз свој дугогодишњи истраживачки рад бавили различитим аспектима у делима Николе Добровића. Теме које ће бити заступљене у оквиру Циклуса предавања су везане за његов живот и рад, развојни пут, личности и друштвене околности које су утицале на формирање његове личности, затим његов теоријски, критички и наставни рад, потом анализа и преглед његових значајних урбанистичких и архитектонских остварења, нереализованих урбанистичко-архитектонских пројеката, као и тумачење Добровићевог дела у контексту заштите, ревитализације и презентације културног наслеђа. Кроз серију предавања, студенти ће стећи базична знања, али ће и формирати сопствене ставове, што ће им омогућити да стечена знања примене и у другим сегментима у настави који ће бити посвећени обележавању овог значајног Јубилеја. 

Slika 1 l

Слика 1. Архитекта Никола Добровић у Прагу, 1922. (извор: Марта, Вукотић Лазар: „Архитекта Никола Добровић – Живот, дело и доба коме је припадао“, стр. 35) 

Slika 1d

Слика 2. Архитекта Никола Добровић на Архитектонском факултету у Београду, 1957. (извор: Марта, Вукотић Лазар: „Архитекта Никола Добровић – Живот, дело и доба коме је припадао“, стр.  9.) 

Позивамо све заинтересоване студенте и студенткиње основних, мастер, интегрисаних и докторских студија да присуствују Цуклусу предавања који се састоји из четири блока предавања, а која ће бити одржана у амфитеатру Архитектонског факултета, према следећем терминском плану:

I блок биће одржан у четвртак, 03. марта 2022. године од 14.15 до 16.00 сати

Предавање под насловом: Архитекта Никола Добровић: Живот, дело и доба коме је припадао, одржаће др Марта Вукотић Лазар, ванредни професор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Филозофски факултет, Катедра за историју уметности.

II блок биће одржан у четвртак, 10. марта 2022. године од 14.15 до 16.00 сати

Предавање под насловом: Архитектонска и урбанистичка пракса Николе Добровића: концепт савремености, одржаће др Марија Милинковић, доцент Универзитета у Београду – Архитектонски факултет.

Slika 2 l

Слика 3. Хотел Гранд на Лопуду, 1936. (извор: Марта, Вукотић Лазар: „Архитекта Никола Добровић – Живот, дело и доба коме је припадао“, стр. 113.)   

Slika 2d

Слика 4. Хотел „Гранд“ на Лопуду у напуштеном стању (извор: Марта, Вукотић Лазар: „Архитекта Никола Добровић – Живот, дело и доба коме је припадао“, стр. 121.)   

III блок биће одржан у четвртак, 17. марта 2022. године од 14.15 до 16.00 сати и састоји се из два предавања

Прво предавање под насловом: Никола Добровић и педесете у архитектури, одржаће др Дијана Милашиновић Марић, редовни професор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Факултет техничких наука, Архитектура. 

Друго предавање под насловом: Нереализовани пројекти архитекте Николе Добровића, одржаће др Владана Путник Прица, научни сарадник Института за историју уметности Универзитета у Београду – Филозофски факултет. 

IV блок биће одржан у четвртак, 07. априла 2022. године од 14.15 до 16.00 сати и састоји се из два предавањa

Прво предавање под насловом: Од барокног врта до градског пејзажа: истраживање и стваралаштво Николе Добровића, одржаће др Драгана Ћоровић, ванредни професор Универзитета у Београду – Шумарски факултет. 

Друго предавање под насловом: Основи заштите, могућности и принципи ревитализације културних добара. Пример зграде Генералштаба, одржаће др Марина Павловић, помоћник директора Завода за заштиту споменика културе града Београда, виши конзерватор и др Саша Михајлов, виши конзерватор Завода за заштиту споменика културе града Београда. 

Slika 3 l

Слика 5. Зграда Генералштаба, 1972. (Извор: Марта, Вукотић Лазар: „Архитекта Никола Добровић – Живот, дело и доба коме је припадао“, стр. 226.)

sdr

Слика 6. Зграда Генералштаба, 2022. (фото: Ена Такач) 

Због актуелне епидемиолошке ситуације и ограниченог броја слушаоца на предавањима, молимо све заинтересоване студенте и студенткиње, који желе да слушају предавања, да се обавезно пријаве на следећи маил: predavanja.dobrovic@arh.bg.ac.rs 

Добродошли! 

 *Сви заинтересовани студенти и студенткиње који одслушају Циклус предавања о истакнутом академику и професору Николи Добровићу, могу да учествују и у другим активностима поводом обележавања овог значајног Јубилеја, а које ће бити реализоване током текућег семестра.