UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Digitalna publikacija, praktikum i zbornik radova – Uvod u arhitektonsko istraživanje 2020

Hnet.com-image

Krajem 2021. godine objavljena je digitalna pubilkacija, praktikum i zbornik radova, Uvod u arhitektonsko istraživanje 2020, čiji je autor dr Marija Milinković, docent Arhitektonskog fakulteta.

Praktikum je nastao kao rezultat rada na izbornom predmetu Uvod u arhitektonsko istraživanje i namenjen je studentima Master akademskih studija arhitekture, kao i široj akademskoj zajednici u meri u kojoj otvara pitanja metodologije savremenog arhitektonskog obrazovanja. Inicijalno, predmet je postavljen sa namerom da obezbedi fundamentalno razumevanje procesa i standarda istraživačkog rada u arhitekturi i, posredno, da ukaže na značaj istraživanja i neophodnost konstruisanja novih i čvršćih mostova između istraživanja i projektovanja.

U drugom delu publikacije, u formi zbornika studentskih radova, prikazan je proces i rezultati rada na predmetu u letnjem semestru akademske 2019/2020. godine. Ovaj semestar je obeležio početak pandemije, jedinstven istorijski trenutak koji se reflektovao na sve oblasti života i rada; studije na univerzitetima odvijale su se u restriktivnim uslovima bez presedana. Zbornik radova je nastao kao rezultat jednog ovakvog modifikovanog obrazovnog procesa, praćenog vanrednim interesovanjem i zalaganjem studenata i vannastavnim, zajedničkim angažovanjem na pripremi publikacije. Prikazana je selekcija od devetnaest radova čiji su autori: Marko Ristić, Jovana Šestović, Milica Božić, Marija Matijević, Ivana Janošev, Sergiu Cernea, Maša Bogunović, Đorđe Petković, Lidija Manojlović, Marko Gavrilović, Luka Rajšić, Milica Simić, Vid Savić, Tijana Žišić, Milijana Živković, Aleksandra Ljubičić, Selena Markićević, Emilija Petrinjac, Nevenka Rajković Batinić i Jelena Šćekić.

 

Publikaciju možete pogledati OVDE.