УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Дигитална публикација, практикум и зборник радова – Увод у архитектонско истраживање 2020

Hnet.com-image

Крајем 2021. године објављена је дигитална пубилкација, практикум и зборник радова, Увод у архитектонско истраживање 2020, чији је аутор др Марија Милинковић, доцент Архитектонског факултета.

Практикум је настао као резултат рада на изборном предмету Увод у архитектонско истраживање и намењен је студентима Мастер академских студија архитектуре, као и широј академској заједници у мери у којој отвара питања методологије савременог архитектонског образовања. Иницијално, предмет је постављен са намером да обезбеди фундаментално разумевање процеса и стандарда истраживачког рада у архитектури и, посредно, да укаже на значај истраживања и неопходност конструисања нових и чвршћих мостова између истраживања и пројектовања.

У другом делу публикације, у форми зборника студентских радова, приказан је процес и резултати рада на предмету у летњем семестру академске 2019/2020. године. Овај семестар је обележио почетак пандемије, јединствен историјски тренутак који се рефлектовао на све области живота и рада; студије на универзитетима одвијале су се у рестриктивним условима без преседана. Зборник радова је настао као резултат једног оваквог модификованог образовног процеса, праћеног ванредним интересовањем и залагањем студената и ваннаставним, заједничким ангажовањем на припреми публикације. Приказана је селекција од деветнаест радова чији су аутори: Марко Ристић, Јована Шестовић, Милица Божић, Марија Матијевић, Ивана Јаношев, Sergiu Cernea, Маша Богуновић, Ђорђе Петковић, Лидија Манојловић, Марко Гавриловић, Лука Рајшић, Милица Симић, Вид Савић, Тијана Жишић, Милијана Живковић, Александра Љубичић, Селена Маркићевић, Емилија Петрињац, Невенка Рајковић Батинић и Јелена Шћекић.

 

Публикацију можете погледати ОВДЕ.