УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

TESLAS

– конкурс за краћи студијски боравак студената Универзитета у Београду са Архитектонског факултета и са Географског факултета на Факултету за планирање и јавна питања Универзитета у Ајови

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет и Факултет за планирање и јавна питања Универзитета у Ајови успоставили су двосмерни програм размене за мастер студенте под називом TESLAS (TESLAS – Two-way Exchange Semester Linking America and Serbia) у оквиру успостављене сарадње између два универзитета из 2019. године. Најмање по двоје студената из Србије ће сваке године провести један семестар или краћи студијски боравак на Факултету за планирање и јавна питања Универзитета у Ајови. Током школске 2021/2022 године, два студента Универзитета у Београду – Архитектонског факултета и један студент Универзитета у Београду – Географског факултета биће примљено на краћи студијски боравак на Факултету за планирање и јавна питања Универзитета у Ајови, Ајова Сити, САД (University of Iowa, School for Planning & Public Affairs https://sppa.uiowa.edu/ ).

 

На конкурс се могу пријавити студенти:

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет (2 студента):

  • Мастер академске студије Интегрални урбанизам,
  • Мастер академске студије – Архитектура усмерење – Урбанизам – Одрживи град,
  • Интегрисане академске студије – Архитектура (студенти 5. године)

Универзитет у Београду– Географски факултет (1 студент)

  • Мастер академске студије: Просторно планирање

Период боравка је 3 – 4 недеље у пролећном семестру школске 2021/22. године, у априлу (евентуално почетак маја) 2022. године.

Програм подржавају Биро за образовање и културу Стејт департмента Сједињених Америчких Држава, Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду, Амерички савет за међународно образовање, Факултет за планирање и јавна питања Универзитета у Ајови, Универзитет у Београду – Архитектонски факултет и Универзитет у Београду– Географски факултет.

 

Програм обезбеђује:

– бесплатно похађање два курса на Факултету за планирање и јавна питања Универзитета у Ајови током кратког боравка у Сједињеним Америчким Државама

– логистичку помоћ приликом апликације за америчку визу

– оријентацију у Београду пре поласка у марту 2022. године

– савете о начину конкурисања за додатну финансијску помоц́ и о путној логистици

– додатну новчану помоц́ за смештај и исхрану у Сједињеним Америчким Државама за два студента Архитектонског факултета Београду

– финансијску подршку за добијање америчке визе за два студента Архитектонског факултета Београду

Програм не обезбеђује:

– повратну авионску карту

– трансфере до и од аеродрома у Београду, Сједињеним Америчким Државама и другде

– здравствено и путно осигурање

– било какве трошкове везане за вакцине или негативне тестове на COVID-19

– било какве трошкове за студенте Универзитета у Београду – Географског факултета

Учесници ц́е бити изабрани на основу исказаног интересовања у области урбанизма и планирања и мотивације да буду представници српске културе и Универзитета у Београду – Архитектонског факултета и Универзитета у Београду – Географског факултета у Сједињеним Америчким Државама. Од студената се очекује да припреме и на евентуални захтев наставника домаћина одрже презентацију о својој матичној институцији, урбанизму и планирању Београда и Србије и српској култури као део учешц́а у програму.

Коначну селекцију учесника у програму размене студената врши комисија састављена од представника Америцан Цоунцилс фор Интернатионал Едуцатион, Факултета за планирање и јавна питања Универзитета у Ајови, Универзитета у Београду – Архитектонског факултета и Универзитета у Београду – Географског факултета по пријему потпуне документације.

 

УСЛОВИ ЗА УЧЕШЧЕ У ТЕСЛАС ПРОГРАМУ

Да би могли да аплицирају као студенти за размену у ТЕСЛАС програму у 2021/2022 школској години, кандидати морају:

  1. да имају добро знање енглеског језика (утврђује комисија за селекцију студената у програму размене)
  2. да су из Србије или имају тренутно пребивалиште у Србији
  3. да су тренутно на Универзитету у Београду уписани:
  • на Архитектонском факултету:
    • Мастер академске студије Интегрални урбанизам,
    • Мастер академске студије Архитектура, усмерење – Урбанизам – Одрживи град,
    • Интегрисане академске студије – Архитектура (студенти 5. године)
  • на Географском факултету
    • Мастер академске студије Просторно планирање
  1. да имају просечну оцену у минимум 8,5
  2. да су у могућности да похађају наставу на 2 (два) предмета на Факултету за планирање и јавна питања Универзитета у Ајови током периода боравка од 3 – 4 недеље у пролећном семестру школске 2021/22. године, у априлу (евентуално са повратком почетком маја) 2022. године.
  3. да су у могућности да присуствују и активно учествују у кратком студијском боравку током пролец́ног семестра на Факултету за планирање и јавна питања Универзитета у Ајови током периода боравка од 3 – 4 недеље у пролећном семестру школске 2021/22. године, у априлу (евентуално са повратком почетком маја) 2022. године.
  4. да направе презентацију или разгледницу који представља Универзитет у Београду – Архитектонски факултет / Универзитет у Београду – Географски факултет, специфичности урбанизма и планирања Београда и Србије и српске културе.
  5. да напишу мотивационо писмо на енглеском језику (до 500 речи) зашто желе да учествују на програму ТЕСЛАС и како то искуство може бити повезано са професионалним циљевима студента.
  6. да испуњавају услове за добијање америчке визе, да се придржавају свих мера које је одредила влада САД у периоду планираног путовања за улазак у Сједињене Државе (www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html ), и да се придржавају било које ЦОВИД-19 или других специфичних мера које је одредио на Факултет за планирање и јавна питања при упису на Универзитет у Ајови.
  7. испуњавају све захтеве везане за COVID-19 вакцине или друге вакцине које захтева Школа за планирање и јавне послове на Универзитету у Ајови (од свих међународних студената тражи се да доставе доказ о имунизацији на ММР и негативан тест на туберкулозу.)

Апликације са непотпуном документацијом неће бити разматране.

 

СМЕРНИЦЕ ЗА ПРИЈАВУ И ПРОЦЕДУРУ ИЗБОРА

Кандидате ц́е одабрати комисија за селекцију студената у програму размене на основу материјала за пријаву.

Заинтересовани кандидати морају испунити и попунити онлајн пријаву, укључујуц́и сва тражена пратец́а документа, до 15 децембра 2021. године до 23:59 часова по средњеевропском времену на  линку

https://ais.americancouncils.org/teslas

Кандидати ц́е бити обавештени до 25. јануара 2022. године

За процедуру пријављивања и сва додатна питања можете се обратити:

  • Ружици Павлић, координатору за акредитацију, међународне уговоре и студентску мобилност, емаил: ruca@arh.bg.ac.rs/ телефон +381 11 3218767 и
  • в.проф. др Урошу Радосављевићу, контакт особи и руководиоцу сарадње са Универзитета у Београду – Архитектонски факултет између Ајова Универзитета у Ајови, САД и Универзитета у Београду према потписаном Меморандуму о разумевању између две институције, емаил: yros@arh.bg.ac.rs / телефон +381 11 3218741

Logo_DOS_Bundle_No_ACIE AC Logo_Color

 

Logo_Univ_of_Belgrade_CYR Logo_Univ_of_Iowa_Sch_of_Plan_and_Pub_Affairs Arhitektonski-fakultet-Beograd_retina