УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Гостујуће предавање: Пројектовање у складу са климатским променама, архитектонски приступ – др Емануеле Набони

Belgrade_cover
Фотографија: Tiago Vasconcelos

 

Др Емануеле Набони

Предавање ће се одржати у четвртак 4.11.2021. године у 14 сати у Амфитеатру, на предмету Простор и здравље: Еколошки, културолошки и психолошки утицаји, у оквиру изборне групе предмета Одрживост.

ЗООМ линк:  https://zoom.us/j/93660148129?pwd=YlNKQ056TTN4NjlBVlk4M1pkZnl5Zz09

С обзиром на брз темпо климатских промена, деградацију екосистема и утицаје на здравље људи, планери и архитекте су задужени за развој регенеративних градова и зграда које ће преокренути такве процесе. Ово предавање се фокусира на хиперспецифичне климатске промене и предлаже десетостепени приступ, од урбане размене до личних архитектонских средстава деловања.

Будуће промене температура се проучавају као ресурс за стварање могућности за биодиверзитет, декарбонизацију и здравље, даље катализоване архитектонским стваралаштвом.

 

Биографија:

Др Емануеле Набони је ванредни професор на Универзитету у Парми и предавач на Краљевској данској академији у Копенхагену.

Емануеле је био гостујући професор на ETH Future Cities Lab у Сингапуру, ЕПФЛ Лозана, Југоисточном универзитету у Нанџингу, Архитектонском удружењу у Лондону, Универзитету Калифорније Беркли. Поред тога, био је гостујући предавач на Техничком универзитету Делфи, Техничком Универзитету у Минхену, Универзитету Калифорније Беркли, Универзитету Аалто, Националном универзитету у Сингапуру, Универзитету у Нотингему, Arup World Research-у и спољни је рецензент на ЕПФЛ-у, Бартлету и ИААЦ-у.

Професор Набони је неколико година био главни дизајнер у „Performance Design Studio“ Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM) у Сан Франциску и постдокторски истраживач у Националној лабораторији Lawrence Berkeley, на Универзитету Калифорније Беркли. Сарађивао је на пројектним основама са БИГ-ом, Арупом, Кенго Кумом, Вилијамом Мекдоноуом, Аутодеском, НАСА-ом.

Освојио је неколико међународних конкурса за дизајн и награде за наставу одрживог дизајна. Учествовао је у неколико ЕУ пројеката и објавио је више од 80 научних публикација и монографија за Тејлор и Френсис, Рибу и Детаље.