УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

1-BP Hram (002)

Aрхитектa Бранкo Пешић оставио је за собом обимно и сложено градитељско дело на различитим пољима архитектонског стваралаштва. Уз вишедеценијску педагошку делатност професора Грађевинског факултета (1951-1986), успешно и ефикасно je водио изузетно компликоване грађевинске пројекте, као што су изградња тада највише грађевине на Балкану, Палате Београд, висине преко сто метара (1974), као и још већи и захтевнији подухват, наставак градње Храма Светог Саве, педесет година после започетих радова.

Од његових многобројних реализованих пројеката велики део опуса посветио је изложбеној и сајамској архитектури. На архитектонским  конкурсима добио је преко двадесет награда.  Међу остварењима су му и тридесетак црквених објеката и конака међу којима се истиче црква Св. Петке на Чукаричкој падини.

Био је председник и члан бројних стручних жирија и учесник изложби. На месту председника секције архитектуре УЛУПУДС-а је био 14 година, а затим четири године и председник УЛУПУДС-а. Председник Савеза примењених уметника и дизајнера Југославије – СПИД-ЈУ био је годину дана.

За свој рад добио је више медаља и диплома за ангажовање на културном и стручном пољу.

Изложба траје до 5. новембра и можете је погледати у Установи културе “Пароброд”, Капетан Мишина 6а.

На изложби је приказан његов стваралачки опус уз потпуно личне утиске и запажања забележене у аутобиографским записима „Сећања“, у којима нас води кроз свој живот и рад кроз мозаик историјских, личних и пословних изазова.

Ауторски тим: Марија Андрејевић, Ана Петровић и Марија Павловић

 

thumbnail_image001