UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Periferije arhitekture: Trijenalna međunarodna tematska konferencija i izložba UB – AF

»Arhitektura i prostori umetnosti: jugoslovenski kulturni prostor i perspektive» 

 

Trijenalna međunarodna tematska konferencija i izložba Periferije arhitekture se pozicionira u polju IMT istraživanja savremenog arhitektonskog diskursa, sa ciljem uspostavljanja relacija između arhitekture kao umetničke prakse i kao naučne discipline. Otvarajući umetnički i naučni diskurs arhitekture prema kritičko–istraživačkim potencijalima IMT i hibridnih praksi u savremenom stvaralaštvu, Periferije arhitekture u fokus postavlja teme arhitektonskih istraživanja i srodnih umetničkih disciplina. Povod za osnivanje trijenalnog tematskog skupa sa izložbom je istraživanje graničnih zona između umetničkih praksi i arhitektonskog polja delovanja.

 

Poziv 

 

Tematska konferencija i izložba Arhitektura i prostori umetnosti: jugoslovenski kulturni okviri i perspektive posvećena je istraživanju i mapiranju razvoja kreativnih praksi u širim društveno-političkim okolnostima relevantnim za razumevanje diskursa jugoslovenske arhitekture. Konferencija će pružiti prostor za izučavanje arhitektonskog delovanja, na različite načine prilagođavanog svetu umetnosti i kontekstu kulturnih politika u zemljama nekadašnje Jugoslavije pre, tokom i nakon njenog postojanja.

 

Tokom prethodnih decenija, u akademskoj literaturi uočljiv je kontinuiran porast broja istraživačkih radova, publikacija i međunarodnih događaja sa temama iz polja arhitekture i istorije urbanizma u Istočnoj Evropi, u sovjetskom bloku, socijalističkim zemljama na Balkanu i, relevatno za ovaj poziv, mnoštvo njih vezuje se za kulturno-politički i društveni fenomen jugoslovenstva. U skladu sa tim, težnja je da tematska konferencija i izložba Arhitektura i prostori umetnosti budu utemeljene u regionalnom kontekstu, valorizujući znanje istraživača i doprinose arhitekata i umetnika koji se bave ovim aspektom jugoslovenskog arhitektonskog i urbanističkog nasleđa. Istovremeno, kroz traganje za vezama između kulturnih, političkih i ekonomskih snaga koje oblikuju umetnost sa jedne, i arhitektonskog i urbanog razvoja sa druge strane, konferencija treba da doprinese akademskom znanju koje povezuje polje arhitekture sa umetnošću i drugim srodnim disciplinama.

 

Umesto da razmatra arhitekturu kao metaforički kontejner “za” umetnost, konferencija nastoji da naglasi važnost refleksivne veze između discipliniranih tačaka gledišta. Uz to, prošireni istorijski okvir ovog poziva implicira ne samo pojavu modernizma koji je pratio nastanak i razvoj Jugoslavije kao zemlje (kraljevina, a zatim socijalistička država), već otvara i pitanja koja se bave budućim perspektivama ovog regiona. Pored naučnih tekstova naučnih skupova, dobrodošli su radovi različitih formata – raznovrsni umetnički mediji čiji su doprinosi nastali u dijalogu sa arhitektonskim delovanjem te predstavljaju plodno tlo za sagledavanje jugoslovenske arhitekture kroz različite prizme. Konferencija će podržati mogućnost prezentacije umetničkih intervencija i priloga koji eksperimentišu na granicama ili u formama i procedurama akademskog pisanja, umetničkog izvođenja, izložbi, kao i kombinovanim i prelaznim umetničkim formama. Takođe su dobrodošli predlozi za različite vidove pratećih programa tematske konferencije, kao što su diskusije, tribine, seminari, okrugli stolovi, radionice i drugi formati.

 

 

Program 

 Tematska konferencija – sesijes:

  1. Arhitektura namenjena umetničkim i kulturnim sadržajima
  2. Kulturne politike kroz istoriju Jugoslavije: ključne ustanove kulture i njihovi arhitektonski prostori
  3. Jugoslovenska arhitektura kroz prizmu drugih umetničkih medija
  4. Izložbene prakse jugoslovenske arhitekture i umetnosti
  5. Perspektive jugoslovenskog kulturnog prostora

 

Izložba: Artistic Experiments and Research

 

Prateći programi: diskusije, tribine, paneli, okugli stolovi, radionice, itd.

 

 

 

https://aptriennale.org/