UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

baner 2021

Četvrti međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST održaće se od 8. do 10. oktobra 2021. u renomiranom i atraktivnom prostoru Jugoslovenske kinoteke, sa svečanim otvaranjem u 19h. Kongres obuhvata odgovarajuća predavanja, izlože arhitekata i sponzora, radionice, tribine i konkurs “MIKRO EKO KUĆA 2021″ za mlade arhitekte, dizajnere i pejzažne arhitekte do 30 godina i studente odgovarajućih fakulteta. Kongres organizuju Udruženje EKOKULT+ i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Zagrebu i Podgorici.

 

Kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST obuhvata više segmenata: predavanja najpoznatijih svetskih arhitekata i radionice namenjene arhitektima, studentima, doktorantima i stručnjacima iz tangencijalnih oblasti, kao i izložbu projekata i realizacija predavača, koja će biti otvorena u holu Jugoslovenske kinoteke od 8. do 10. oktobra.

 

Kongres će, kroz sve segmente, obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja. Predavači, autoriteti u ovim oblastima u svetskim okvirima, kroz recentne projekte i studije približiće domaćoj javnosti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala. Na izložbi sponzora imaćemo priliku da vidimo nove tehnologije, proizvode i materijale koji se primenjuju u ekološkoj, održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi.

 

Predavači na Kongresu su:

Kate Gould / KATE GOULD GARDENS / Engleska

Dries Vens & Maarten Vanbelle / VENS VANBELLE / Belgija

Sonja Radović Jelovac / STUDIO SYNTHESIS / Crna Gora

Juri Troy / JURI TROY ARCHITECTS / Austrija

Saša Begović / 3LHD / Hrvatska

Peter Kuczia / PETER KUCZIA / Nemačka

Aljoša Dekleva / DEKLEVA GREGORIC ARCHITECTS / Slovenija

Mitesh Dixit / DOMAIN / SAD

Zoran Abadić / 1X2STUDIO / Srbija

Fokke Moerel / MVRDV / Holandija

 

U okviru Kongresa će biti održane dve radionice:

Radionica 1: Kate Gould, poznati svetski pejzažni arhitekta i dizajner, dobitnica mnogobrojnih nagrada.

 

Radionica 2: Saša Begović, arhitekta, urbanista, dizajner i profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i osnivač prominentnog arhitektonskog studija 3LHD.

 

Rane prijave i uplate- kupovina karata sa popustom od 30%, je omogućena do 01.09.2021. godine, odnosno do popune mesta. Posle ovog roka cena karata biće u punom iznosu. Za studente smo omogućili kupovinu karata po posebnim cenama za studente. Sve informacije  o prijavi i uplati karata možete naci na linku  Više informacija na sajtu

www.congress-saee.com/karte/

Sve informacije o kongresu na sajtu www.congress-saee.com

predavaci 2021

Predavači

KATE GOULD / ENGLESKA

 

Kejt se baštovanstvom bavi od malih nogu. Ono što je započelo kao jednostavan hobi preraslo je u uspešnu životnu karijeru. Vrtovi Kate Gould pokrenuti su 1998. godine, a 23 godine i 5 zlatnih medalja iz Čelsija kasnije, Kejt je jedna od najtraženijih dizajnera vrtova u Londonu.

 

Održivost i briga o životnoj sredini u prvom su planu njenog procesa dizajniranja, ali je vrlo verovatno da ćete je i dalje naći sa rukama u zemlji, gde instalira najnoviju šemu sadnje o kojoj je sanjala. Upravo ta toplina i pristupačnost daju joj sposobnost da radi zajedno sa svojim klijentima. Ovo je, u kombinaciji sa njenom strašću, iskustvom i snagom vizuelizacije, isprobana kombinacija koja svaki put daje izvanredne rezultate.

 

DRIES VENS & MAARTEN VANBELLE / BELGIJA

 

Studio Vens Vanbelle je arhitektonska firma iz Genta, Belgija, koju su 2006. godine osnovali Dries Vens (1981) i Marten Vanbelle (1978).

Opus studia Vens Vanbelle je veoma raznolik. Za svaki zadatak, klijent – korisnik, lokacija i budžet određuju krajnji rezultat. Zgrade odgovaraju individualnosti korisnika i okoline.VensVanbelle sos prelije se preko ovih osnovnih sastojaka tako da doživljaj arhitekture i okoline uvek bude jedinstven.

Zgrade ne reaguju samo na kontekst, već i na osećaj korisnika. One pričaju priču … Što je zadatak konkretniji, to je krajnji rezultat jedinstveniji. Ili kako to zaključuje stručnjak za arhitekturu Dag Bautsen: Arhitektura Vens Vanbellea je odvažna, ali nije šokantna. Zbog toga je toliko jedinstvena.

Studio Vens Vanbelle već je osvojio nekoliko arhitektonskih nagrada i često je objavljivan u međunarodno poznatim časopisima i blogovima.

 

SONJA RADOVIĆ JELOVAC / CRNA GORA

 

Dr Sonja Radović Jelovac Doctor Europeus, doktor nauka iz oblasti ekološkog projektovanja i planiranja na Univerzitetu La Sapienza u Rimu.

Studio Synthesis architecture&design Osnivač je vodeći arhitekta.

Naučnom Institutu Panarchy11 – Research for Resilinece Osnivač je i rukovodilac naprednih istraživanja i dizajna.

 

Dr Sonja Radović Jelovac  je osnovne studije arhitekture završila na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1998). Dobitnica je stipendije za Magistarske studije Univerziteta La Sapienza u Rimu na Arihtektonskom fakultetu Ludovico Quaroni, gde je magistrirala na Katedri za planiranje, uređenje i rekvalifikaciju urbanih prostora zemalja u razvoju (2005).

Dobitnica je internacionalne stipendije za doktotrske studije Univerziteta La Sapienza u Rimu, gde je doktorirala sa tezom Projective Resilience assessment for water sensitive adaptive urban design i stekla zvanje Doctor Europaeus. (2015)

Nominovana je za Mies van der Rohe Award – za objekat Turističke vile ”The TWO”, Tivat (2020) 

 

Bavi se istraživanjima iz oblasti rezilijentnog urbanog dizajna i  sistemske ekologije. Transdiciplinarni pristup primenjuje kroz istraživačke projekte  u Naučnom Institutu Panarchy11 – Research for Resilience i studiju Studio Synthesis, gde je osnivač i vodeći arhitekta od 2007. godine

Kao kustoskinja za Crnu Goru na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018.  koncipirala je temu  Emerging resilience. Reimagining voids through sharing values“. (2019)

Bila je komesarka za Crnu Goru na 4. Balkanskom arhitektonskom bijenalu, BAB 2019.

Angažovana je kao gostujući profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici na predmetu urbani dizajn (2014-2016) i na  Univerzitetu u Trentu u Italiji (2018), kao i konsultant na magistarskim studijama na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (2020/21)

Ko-urednica je nagradjivane monografije Emerging resilience i autorka brojnih naučno – umetničkih radova i publikacija.   Dobitnica je brojnih medjunarodnih nagrada i priznanja.

Za objekat Chalet Jelovac  dobitnik je nagrade Architecture MasterPrize – Winner, u kategoriji Architectural Design – Residential Architecture i  nagrade  German Design Award Winner 2020 u kategoriji Architecture – Excellent Architecture (2020),  posebnog priznanja na konferenciji S.ARCH u Hong Kongu (2017), priznanja u kategoriji “Gost salona” na Salonu arhitekture u Beogradu (2020) i dr.  Su-osnivačica je Ženskog arhitektonskog društva “ŽAD” u Beogradu.

 

JURI TROY / AUSTRIJA

 

Nakon studija na Tehničkom univerzitetu u Insbrucku i na Akademiji lepih umetnosti u Beču, osnovao je sopstvenu kancelariju 2003. godine.

Njegovi projekti koncentrisani su na teme održivosti, energetske efikasnosti i holističkih koncepata gradnje. Zbog toga upotreba drveta kao materijala uvek igra važnu ulogu u njegovom radu. 2010. godine realizovao je prvu potpuno neutralnu ugljeničnu kuću u Austriji, koja je nagrađena mnogim nacionalnim i međunarodnim nagradama. 2012. godine uvršten je među mlade evropske arhitekte u nastajanju, starosti do 40 godina.

Juri Troy je bio član Art komisije, kao i član odbora Profesionalnog udruženja umetnika u Vorarlbergu i Austrijskog udruženja za arhitekturu – ÖGFA.

 

Od 2006. godine predaje na Tehničkom univerzitetu u Beču na odeljenjima za arhitekturu i dizajn, kao i za prostorni i održivi dizajn i na Univerzitetu primenjenih nauka u Beču – odeljenje za zelenu gradnju.

 

Od 2020. godine ima zvanje profesora arhitekture koja pogoduje klimi i štedi resurse, na HFT Stuttgart.

 

SAŠA BEGOVIĆ / HRVATSKA

 

Saša Begović je arhitekt i partner u studiju 3LHD. Studio intezivno razvija integraciju različitih disciplina – arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna, umetnosti, te istražuje nove mogućnosti interakcije između arhitekture, društva i pojedinca. Tokom svoje karijere, vodio je mnoge nagrađivane projekte različitih tipologija: javne, kulturne, stambene, sportske i mešovite namene. Projekti kao što su Most branitelja i Centar Zamet u Rijeci, Sportska dvorana Bale, hrvatski paviljoni na svetskoj izložbi EXPO 2005. u Japanu i 2008. u Zaragozi, Splitska riva, hoteli Lone, Adriatic i Park u Rovinju, Akvarij i Muzej rijeka u Karlovcu, Urania – prostor kreacije, stambeni blok Bužanova, Infobip HQ, Rimac Campus samo su neki od važnijih projekata studija. Radovi 3LHD-a predstavljeni su na univerzitetima, izložbama i institucijama širom sveta: Harvard, ETH, Van Alen Institute, Berlage Institute, COAC Barcelona, RIBA London, te Bijenala u Veneciji i Rotterdamu. Radovi studija osvojili su međunarodne nagrade, kao Nagrada A + za arhitekturu i pejzaž, evropska nagrada za dizajn hotela za najbolji hotel u Europi, nagradu WAF 2008. za najbolji sportski objekat, nagradu IOC/ IAKS za najbolju sportsku zgradu, nagradu AR za najbolje nove arhitekte, nagradu časopisa ID, kao i najvažnije hrvatske strukovne i državne nagrade. Poslednjih 20 godina prof. Begović je aktivan u akademskom području u Hrvatskoj i u svetu. Bio je predavač i gostujući kritičar na arhitektonskim fakultetima Univerziteta ETH Zurich, Harvard i Northeastern u Bostonu, TU u Beču, Minhenu, Štutgartu, a gostujući je profesor u Gracu, Ljubljani i Zagrebu. Od 2010 do 2020 bio je gostujući profesor na splitskom FGAG, 2017 do 2019. na Cornell Univercity, SAD. Od 2021. je vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

 

 

 

PETER KUCZIA / NEMAČKA

 

Arhitekta Peter Kuczia stručnjak je za održive konstrukcije sa više od dvadeset godina iskustva. 2008. godine je doktorirao sa disertacijom na temu solarne arhitekture u Nemačkoj. Predavao je na univerzitetima u Poljskoj, Nemačkoj i Sjedinjenim Državama. Inicijator je i kustos nagrade Design Educates Awards, a bio je i član žirija na nekoliko međunarodnih takmičenja.

Njegovi projekti objavljeni su u više od 60 knjiga i u stotinama stručnih časopisa na pet kontinenata, a i bili su izloženi u mnogim zemljama Evrope, u Kini i Japanu. Autor je knjige Obrazovanje zgrada i raznih publikacija o arhitekturi.

Dobitnik je više od 50 međunarodnih nagrada za izvrsnost u dizajnu, uključujući glavne nagrade na A’Design Award & Competition, Iconic Award, Architecture Masterprize, Novum Design Awards, European Product Design Awards, Muse Design Awards, Green Good Design ili International Architecture Awards.

 

 

ALJOŠA DEKLEVA / SLOVENIJA

 

Aljoša Dekleva (r. 1972) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani i magistrirao arhitekturu sa odlikovanjem na Arhitektonskom udruženju u Londonu 2002. Koordinira arhitektonskom praksom Dekleva Gregoric Architects prateći koncept istraživanja dizajnom i dizajniranje istraživanjem, sa ciljem da ospori očigledno izgradnjom arhitektura različitih razmera i programa širom sveta. Od 2014. vodi eksperimentalni nastavni i istraživački program AA Škola za posete nanoturizmu pri AA. Sa Tinom Gregorič je bio kustos slovenačkog nacionalnog paviljona Dom u Arsenalu na Venecijanskom bijenalu 2016. Predavao je arhitekturu kao gostujući profesor na Univerzitetu Montreal u Kanadi, ENSA Paris Val de Seine u Francuskoj, Karlsruhe institutu za tehnologiju u Nemačkoj i kao Gehri Stolica 2019 u Danielsu u Torontu, Kanada.

 

MITESH DIXIT / SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

 

Miteš Diksit je arhitekta, politički geograf, edukator i osnivač DOMAIN Office, studija za arhitekturu i urbanizam sa sedištima u Beogradu i Njujorku. Diksitov rad usredsređen je na ukrštanje dizajna sa vladinom politikom, društvom i kulturom. Trenutno njegovo istraživanje istražuje izradu regionalnih i pograničnih uslova, prateći efekte ideologije u transformacijama izgrađenog okruženja. Diksit je predavao na TU Delft u Holandiji, Makvel školi javnih i privatnih poslova i školi arhitekture na Univerzitetu u Sirakuzi, Arhitektonskom fakultetu u Skoplju, Severna Makedonija, i GSAPP Univerziteta Kolumbia. Tokom 2016. godine, Diksit je držao međunarodna predavanja u ime američkog Stejt departmenta.

 

Po završetku dodiplomskog i diplomskog rada iz politike i filozofije, Diksit je završio master arhitekture na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, a zatim započeo karijeru u kancelariji Skidmore, Owings i Merrill u San Francisku. Pre DOMAIN-a, Diksit je radio u birou Rema Kolhasa za gradsku arhitekturu, kao vođa projekta. Dok je bio na OMA-i, Diksit je vodio više međunarodnih projekata, kao što su Mahanakon kula u Bangkoku, Holland Green u Londonu i Kuala Lumpur finansijski distrikt u Maleziji.

 

ZORAN ABADIĆ / SRBIJA

 

Vanredni profesor / Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet.

Osnivač i glavni arhitekta / 1X2STUDIO.

 

Zoran Abadić rođen je u Beogradu 1969. godine. Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu 1997. godine i na istom fakultetu magistrirao 2016. godine u oblasti Arhitektonsko i urbanističko projektovanje sa tezom: Marsejski blok arhitekta Le Korbizijea – Primena principa i teorijska osnova u koncipiranju novih modela socijalnog stanovanja u Srbiji.

Od 2000. godine je zaposlen na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu na Katedri za arhitektonsko i urbanističko projektovanje, od 2010. godine u zvanju docenta a od 2020. godine u zvanju vanrednog profesora na Departmanu za arhitekturu.

Samostalnu arhitektonsku praksu 1X2STUDIO osnovao je 2005. godine u Beogradu.

Profesionalna praksa, naučni i stručno-umetnički angažman se u velikoj meri odnosi na istraživanje i razvoj programa, projektovanje i realizaciju stambenih i pravosudnih objekata Republike Srbije.

Dobitnik je više javnih priznanja i nagrada na nacionalnim i međunarodnim arhitektonskim konkursima na kojima u kontinuitetu učestvuje.

Autor je monografije ELEMENTI-razmišljanja ostvarenja i modeli (Beograd 2010. UB-AF Beograd) i koautor stručne monografije Uputstvo za definisanje modela tipskog suda za Osnovni i Viši sud Republike Srbije (Beograd 2014. Grafolik).

Ostvarenja su mu izlagana i prezentovana na nacionalnim i međunarodnim stručnim skupovima, konferencijama i izložbama u Beogradu, Novom Sadu, Parizu, Podgorici, Banja Luci, Skoplju, Ljubljani, Barseloni i publikovana u više stručnih nacionalnih i međunarodnih publikacija, monografija, časopisa i kataloga.

 

Član je : UAS, DAB, ULUPUDS, IKS, MENSA.

Organizacioni odbor

VLADIMIR LOVRIĆ PREDSEDNIK ORGANIZACIONOG ODBORA

 

Vladimir Lovrić je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu gde je, u okviru postdiplomskih studija i odbranio specijalistički rad i magistrirao na temu Primena pasivnog načina iskorišćenja sunčeve energije u arhitekturi”. U toku profesionalne karijere bio je zaposlen u ENERGOPROJEKT-u – Arhitektura i urbanizam, Direkciji za izgradnju Beograda, RO za projektovanje NAŠ STAN, u kojima je radio na velikom broju arhitektonskih projekata za objekte javnih i stambenih zgrada kao vodeći projektant.

Danas je na čelu ARHISOLAR-a, preduzeća za projektovanje solarnih, energetski efikasnih objekata. Učesnik je izrade naučnih projekata i programa za primenu i korišćenje sunčeve energije koji su bili jugoslovenskog, srpskog i svetskog karaktera. Aktivni je učesnik velikog broja međunarodnih kongresa, simpozijuma i izložbi i dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada među kojima i velike nagrade Srbije za primenjenu umetnost i dizajn.

Predsednik je Udruženja Ekokult+, direktor Arhisolara i glavni i odgovorni urednik Magazina Eko kuća. Bio je predsednik ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika, primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) od 2012. do 2017. godine.

 

ANA NIKEZIĆ PODPREDSEDNIK ORGANIZACIONOG ODBORA

 

Prodekan je za nauku na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde radi kao docent na Departmanu za Arhitekturu. Doktorirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2007. sa temom Transformacija savremene urbane kuće u uslovima regeneracije gradskog centra. Od tada vodi Dizajn studio i izborne predmete na svim nivoima studija. U okviru dizajn studija ispituje granične mogućnosti delovanja arhitekture u složenom kontekstu postmodernog urbanog pejzaža. Kroz izborne predmete afirmiše savremenu svakodnevnicu i urbani stil života. Aktivni je član tima istraživača angažovanih na naučno-istraživačkim projektima finansiranim od strane Ministrarstva za prosvetu i nauku Republike Srbije. Stručne i naučne radove publikuje u nacionalnim i internacionalnim stručnim zbornicima konferencija, monografijama i časopisima.

 

 

SPECIJALNI GOST LJUBOMIR MIŠČEVIĆ / HRVATSKA

 

 

Redovni prof. art. Ljubomir Miščević, dipl. inž. arh.

 

Rođen je u Zagrebu, 1954. Diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu, Arhitektonski fakultet (1979.), Dekanova i Rektorova nagrada usledila je poslediplomska specijalizacija. Ovlašćeni jearhitekt i arhitekt-urbanist, ovlašćen za rad na nepokretnoj kulturnoj graditeljskoj baštini (Ministarstvo kulture RH), registrovani naučnik i nacionalni stručnjak za pristupačnost.

Poslediplomske studije Urbanizam i prostorno planiranje završio je 1982. godine (SUZ, AF) i pohađao specijalistički međunarodni poslediplomski seminar EK Bioklimatska arhitektura i praktični dizajn u Lisabonu DG XVII., 1993. Od 1985. sudeluje u međunarodnom istraživačkom projektu (Hrvatska – SAD) Energetska i ambijentalna rehabilitacija u stanovanju na primeru naselja Trnsko u Zagrebu.

Njegovi ostvareni projekti uključuju dvadesetak porodičnih kuća (pasivne sunčane i pasivne kuće A+), višestambene zgrade, poslovne zgrade, hotele i dr. Teme njegovih istraživanja i stručnog rada su arhitektura, urbanizam, prostorno planiranje, interijer, industrijski i grafički dizajn, napredna energetska efikasnost, održivost, inteligentna i visokotehnološka arhitektura, ​​tehnološka inovacija, zaštita okoline, očuvanje i obnova kulturne baštine, pristupačnost, upravljanje krizama i sigurnost, koje kontinuirano predstavlja na nacionalnim i međunarodnim konferencijama, izložbama i javnim predavanjima. Nagrađivan je na brojnim arhitektonsko – urbanističkim takmičenjima. Dobio je i nagradu Hrvatske državne uprave za zaštitu okoliša 1995. i od Ford Motor Company za zaštitu prirodne i kulturne baštine 2000.

 

 

Urednik je i član uredništva stručnih časopisa, Graditelj (glavni urednik), GO 21, Čovjek i prostor, Solarna tehnologija, Korak u prostor, Sun at work in Europe (UK), You Bild (YB, Italija). Član je nacionalnih i međunarodnih stručnih i naučnih odbora konferencija, recenzent, savetnik i organizator domaćih i međunarodnih seminara i savetovanja. Sudeluje u raznim odborima za izradu nacionalnih i međunarodnih propisa

.