УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС: ОДРЖИВА АРХИТЕКТУРА – ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ

baner 2021

Четврти међународни конгрес ОДРЖИВА АРХИТЕКТУРА – ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ одржаће се од 8. до 10. октобра 2021. у реномираном и атрактивном простору Југословенске кинотеке, са свечаним отварањем у 19h. Конгрес обухвата одговарајућа предавања, изложе архитеката и спонзора, радионице, трибине и конкурс “МИКРО ЕКО КУЋА 2021″ за младе архитекте, дизајнере и пејзажне архитекте до 30 година и студенте одговарајућих факултета. Конгрес организују Удружење ЕКОКУЛТ+ и Магазин за еко архитектуру и културу ЕКО КУЋА, у сарадњи са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду, Загребу и Подгорици.

 

Конгрес ОДРЖИВА АРХИТЕКТУРА – ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ обухвата више сегмената: предавања најпознатијих светских архитеката и радионице намењене архитектима, студентима, докторантима и стручњацима из тангенцијалних области, као и изложбу пројеката и реализација предавача, која ће бити отворена у холу Југословенске кинотеке од 8. до 10. октобра.

 

Конгрес ће, кроз све сегменте, обухватити значајне теме са фокусом на одрживи, еколошки и енергетски ефикасан приступ у архитектури уз употребу обновљивих извора енергије, одговарајућих материјала, савремених технологија и система грађења. Предавачи, ауторитети у овим областима у светским оквирима, кроз рецентне пројекте и студије приближиће домаћој јавности светске савремене токове у архитектури, дизајну и визуелним уметностима уопште, кроз одговарајући одрживи и еколошки приступ стваралачким процесима и новим методама у архитектонском пројектовању и дизајну, уз употребу обновљивих извора енергије, чистих и енергетски ефикасних, зелених технологија, незагађујућих и рециклираних материјала. На изложби спонзора имаћемо прилику да видимо нове технологије, производе и материјале који се примењују у еколошкој, одрживој и енергетски ефикасној архитектури.

 

Предавачи на Конгресу су:

Kate Gould / KATE GOULD GARDENS / Енглеска

Dries Vens & Maarten Vanbelle / VENS VANBELLE / Белгија

Sonja Radović Jelovac / STUDIO SYNTHESIS / Црна Гора

Juri Troy / JURI TROY ARCHITECTS / Аустрија

Saša Begović / 3LHD / Хрватска

Peter Kuczia / PETER KUCZIA / Немачка

Aljoša Dekleva / DEKLEVA GREGORIC ARCHITECTS / Словенија

Mitesh Dixit / DOMAIN / САД

Zoran Abadić / 1X2STUDIO / Србија

Fokke Moerel / MVRDV / Холандија

 

У оквиру Конгреса ће бити одржане две радионице:

Радионица 1: Kate Gould, познати светски пејзажни архитекта и дизајнер, добитница многобројних награда.

 

Радионица 2: Саша Беговић, архитекта, урбаниста, дизајнер и професор на Архитектонском факултету Свеучилишта у Загребу и оснивач проминентног архитектонског студија 3LHD.

 

Ране пријаве и уплате- куповина карата са попустом од 30%, је омогућена до 01.09.2021. године, односно до попуне места. После овог рока цена карата биће у пуном износу. За студенте смо омогућили куповину карата по посебним ценама за студенте. Све информације  о пријави и уплати карата можете наци на линку  Више информација на сајту

www.congress-saee.com/karte/

Sve informacije o kongresu na sajtu www.congress-saee.com

predavaci 2021

Предавачи

KATE GOULD / ЕНГЛЕСКА

 

Кејт се баштованством бави од малих ногу. Оно што је започело као једноставан хоби прерасло је у успешну животну каријеру. Вртови Кате Гоулд покренути су 1998. године, а 23 године и 5 златних медаља из Челсија касније, Кејт је једна од најтраженијих дизајнера вртова у Лондону.

 

Одрживост и брига о животној средини у првом су плану њеног процеса дизајнирања, али је врло вероватно да ћете је и даље наћи са рукама у земљи, где инсталира најновију шему садње о којој је сањала. Управо та топлина и приступачност дају јој способност да ради заједно са својим клијентима. Ово је, у комбинацији са њеном страшћу, искуством и снагом визуелизације, испробана комбинација која сваки пут даје изванредне резултате.

 

DRIES VENS & MAARTEN VANBELLE / БЕЛГИЈА

 

Студио Vens Vanbelle је архитектонска фирма из Гента, Белгија, коју су 2006. године основали Dries Vens (1981) и Marten Vanbelle (1978).

Опус студиа Vens Vanbelle је веома разнолик. За сваки задатак, клијент – корисник, локација и буџет одређују крајњи резултат. Зграде одговарају индивидуалности корисника и околине.VensVanbelle сос прелије се преко ових основних састојака тако да доживљај архитектуре и околине увек буде јединствен.

Зграде не реагују само на контекст, већ и на осећај корисника. Оне причају причу … Што је задатак конкретнији, то је крајњи резултат јединственији. Или како то закључује стручњак за архитектуру Dag Bautsen: Архитектура Vens Vanbellea је одважна, али није шокантна. Због тога је толико јединствена.

Студио Vens Vanbelle већ је освојио неколико архитектонских награда и често је објављиван у међународно познатим часописима и блоговима.

 

SONJA RADOVIĆ JELOVAC / CRNA GORA

 

Dr Sonja Radović Jelovac Doctor Europeus, доктор наука из области еколошког пројектовања и планирања на Универзитету Ла Сапиенза у Риму.

Студио Synthesis architecture&design Оснивач је водећи архитекта.

Научном Институту Panarchy11 – Research for Resilinece Оснивач је и руководилац напредних истраживања и дизајна.

 

Др Соња Радовић Јеловац  је основне студије архитектуре завршила на Архитектонском факултету у Београду (1998). Добитница је стипендије за Магистарске студије Универзитета Ла Сапиенза у Риму на Арихтектонском факултету Ludovico Quaroni, где је магистрирала на Катедри за планирање, уређење и реквалификацију урбаних простора земаља у развоју (2005).

Добитница је интернационалне стипендије за доктотрске студије Универзитета Ла Сапиенза у Риму, где је докторирала са тезом Projective Resilience assessment for water sensitive adaptive urban design и стекла звање Doctor Europaeus. (2015)

Номинована је за Mies van der Rohe Award – за објекат Туристичке виле ”The TWO”, Тиват (2020) 

 

Бави се истраживањима из области резилијентног урбаног дизајна и  системске екологије. Трансдициплинарни приступ примењује кроз истраживачке пројекте  у Научном Институту Panarchy11 – Research for Resilience и студију Studio Synthesis, где је оснивач и водећи архитекта од 2007. године

Као кустоскиња за Црну Гору на 16. Бијеналу архитектуре у Венецији 2018.  конципирала је тему  Emerging resilience. Reimagining voids through sharing values“. (2019)

Била је комесарка за Црну Гору на 4. Балканском архитектонском бијеналу, БАБ 2019.

Ангажована је као гостујући професор на Архитектонском факултету у Подгорици на предмету урбани дизајн (2014-2016) и на  Универзитету у Тренту у Италији (2018), као и консултант на магистарским студијама на Архитектонском факултету у Београду (2020/21)

Ко-уредница је наградјиване монографије Емергинг ресилиенце и ауторка бројних научно – уметничких радова и публикација.   Добитница је бројних медјународних награда и признања.

За објекат Chalet Јеловац  добитник је награде Architecture MasterPrize – Winner, у категорији Architectural Design – Residential Architecture и  награде  German Design Award Winner 2020 у категорији Architecture – Excellent Architecture (2020),  посебног признања на конференцији С.АРЦХ у Хонг Конгу (2017), признања у категорији “Гост салона” на Салону архитектуре у Београду (2020) и др.  Су-оснивачица је Женског архитектонског друштва “ЖАД” у Београду.

 

JURI TROY / АУСТРИЈА

 

Након студија на Техничком универзитету у Инсбруцку и на Академији лепих уметности у Бечу, основао је сопствену канцеларију 2003. године.

Његови пројекти концентрисани су на теме одрживости, енергетске ефикасности и холистичких концепата градње. Због тога употреба дрвета као материјала увек игра важну улогу у његовом раду. 2010. године реализовао је прву потпуно неутралну угљеничну кућу у Аустрији, која је награђена многим националним и међународним наградама. 2012. године уврштен је међу младе европске архитекте у настајању, старости до 40 година.

Juri Troy је био члан Арт комисије, као и члан одбора Професионалног удружења уметника у Ворарлбергу и Аустријског удружења за архитектуру – ÖGFА.

 

Од 2006. године предаје на Техничком универзитету у Бечу на одељењима за архитектуру и дизајн, као и за просторни и одрживи дизајн и на Универзитету примењених наука у Бечу – одељење за зелену градњу.

 

Од 2020. године има звање професора архитектуре која погодује клими и штеди ресурсе, на ХФТ Стуттгарт.

 

САША БЕГОВИЋ / ХРВАТСКА

 

Саша Беговић је архитект и партнер у студију 3ЛХД. Студио интезивно развија интеграцију различитих дисциплина – архитектуре, урбаног и пејзажног крајолика, дизајна, уметности, те истражује нове могућности интеракције између архитектуре, друштва и појединца. Током своје каријере, водио је многе награђиване пројекте различитих типологија: јавне, културне, стамбене, спортске и мешовите намене. Пројекти као што су Мост бранитеља и Центар Замет у Ријеци, Спортска дворана Бале, хрватски павиљони на светској изложби EXPO 2005. у Јапану и 2008. у Зарагози, Сплитска рива, хотели Лоне, Адриатиц и Парк у Ровињу, Аквариј и Музеј ријека у Карловцу, Ураниа – простор креације, стамбени блок Бужанова, Infobip HQ, Rimac Campus само су неки од важнијих пројеката студија. Радови 3ЛХД-а представљени су на универзитетима, изложбама и институцијама широм света: Harvard, ETH, Van Alen Institute, Berlage Institute, COAC Barcelona, RIBA London, те Бијенала у Венецији и Роттердаму. Радови студија освојили су међународне награде, као Награда А + за архитектуру и пејзаж, европска награда за дизајн хотела за најбољи хотел у Еуропи, награду WAF 2008. за најбољи спортски објекат, награду ИОЦ/ ИАКС за најбољу спортску зграду, награду АР за најбоље нове архитекте, награду часописа ИД, као и најважније хрватске струковне и државне награде. Последњих 20 година проф. Беговић је активан у академском подручју у Хрватској и у свету. Био је предавач и гостујући критичар на архитектонским факултетима Универзитета ETH Zurich, Harvard и Northeastern у Бостону, ТУ у Бечу, Минхену, Штутгарту, а гостујући је професор у Грацу, Љубљани и Загребу. Од 2010 до 2020 био је гостујући професор на сплитском ФГАГ, 2017 до 2019. на Cornell Univercity, САД. Од 2021. је ванредни професор на Архитектонском факултету у Загребу.

 

 

 

PETER KUCZIA / НЕМАЧКА

 

Архитекта Peter Kuczia стручњак је за одрживе конструкције са више од двадесет година искуства. 2008. године је докторирао са дисертацијом на тему соларне архитектуре у Немачкој. Предавао је на универзитетима у Пољској, Немачкој и Сједињеним Државама. Иницијатор је и кустос награде Десигн Едуцатес Аwардс, а био је и члан жирија на неколико међународних такмичења.

Његови пројекти објављени су у више од 60 књига и у стотинама стручних часописа на пет континената, а и били су изложени у многим земљама Европе, у Кини и Јапану. Аутор је књиге Образовање зграда и разних публикација о архитектури.

Добитник је више од 50 међународних награда за изврсност у дизајну, укључујући главне награде на A’Design Award & Competition, Iconic Award, Architecture Masterprize, Novum Design Awards, European Product Design Awards, Muse Design Awards, Green Good Design ili International Architecture Awards.

 

 

ALJOŠA ДЕКЛЕВА / СЛОВЕНИЈА

 

Аљоша Деклева (р. 1972) дипломирао је на Архитектонском факултету у Љубљани и магистрирао архитектуру са одликовањем на Архитектонском удружењу у Лондону 2002. Координира архитектонском праксом Dekleva Gregoric Architects пратећи концепт истраживања дизајном и дизајнирање истраживањем, са циљем да оспори очигледно изградњом архитектура различитих размера и програма широм света. Од 2014. води експериментални наставни и истраживачки програм АА Школа за посете нанотуризму при АА. Са Тином Грегорич је био кустос словеначког националног павиљона Дом у Арсеналу на Венецијанском бијеналу 2016. Предавао је архитектуру као гостујући професор на Универзитету Монтреал у Канади, ЕНСА Парис Вал де Сеине у Француској, Карлсрухе институту за технологију у Немачкој и као Гехри Столица 2019 у Даниелсу у Торонту, Канада.

 

MITESH DIXIT / СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

 

Митеш Диксит је архитекта, политички географ, едукатор и оснивач DOMAIN Office, студија за архитектуру и урбанизам са седиштима у Београду и Њујорку. Дикситов рад усредсређен је на укрштање дизајна са владином политиком, друштвом и културом. Тренутно његово истраживање истражује израду регионалних и пограничних услова, пратец́и ефекте идеологије у трансформацијама изграђеног окружења. Диксит је предавао на ТУ Делфт у Холандији, Маквел школи јавних и приватних послова и школи архитектуре на Универзитету у Сиракузи, Архитектонском факултету у Скопљу, Северна Македонија, и ГСАПП Универзитета Колумбиа. Током 2016. године, Диксит је држао међународна предавања у име америчког Стејт департмента.

 

По завршетку додипломског и дипломског рада из политике и филозофије, Диксит је завршио мастер архитектуре на Универзитету Вашингтон у Сент Луису, а затим започео каријеру у канцеларији Скидморе, Оwингс и Меррилл у Сан Франциску. Пре ДОМАИН-а, Диксит је радио у бироу Рема Колхаса за градску архитектуру, као вођа пројекта. Док је био на ОМА-и, Диксит је водио више међународних пројеката, као што су Маханакон кула у Бангкоку, Холланд Греен у Лондону и Куала Лумпур финансијски дистрикт у Малезији.

 

ЗОРАН АБАДИЋ / СРБИЈА

 

Ванредни професор / Универзитет у Београду, Архитектонски факултет.

Оснивач и главни архитекта / 1X2STUDIO.

 

Зоран Абадић рођен је у Београду 1969. године. Дипломирао је на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету 1997. године и на истом факултету магистрирао 2016. године у области Архитектонско и урбанистичко пројектовање са тезом: Марсејски блок архитекта Ле Корбизијеа – Примена принципа и теоријска основа у конципирању нових модела социјалног становања у Србији.

Од 2000. године је запослен на Архитектонском факултету у Београду на Катедри за архитектонско и урбанистичко пројектовање, од 2010. године у звању доцента а од 2020. године у звању ванредног професора на Департману за архитектуру.

Самосталну архитектонску праксу 1X2STUDIO основао је 2005. године у Београду.

Професионална пракса, научни и стручно-уметнички ангажман се у великој мери односи на истраживање и развој програма, пројектовање и реализацију стамбених и правосудних објеката Републике Србије.

Добитник је више јавних признања и награда на националним и међународним архитектонским конкурсима на којима у континуитету учествује.

Аутор је монографије ЕЛЕМЕНТИ-размишлјања остварења и модели (Београд 2010. УБ-АФ Београд) и коаутор стручне монографије Упутство за дефинисање модела типског суда за Основни и Виши суд Републике Србије (Београд 2014. Графолик).

Остварења су му излагана и презентована на националним и међународним стручним скуповима, конференцијама и изложбама у Београду, Новом Саду, Паризу, Подгорици, Бања Луци, Скопљу, Љубљани, Барселони и публикована у више стручних националних и међународних публикација, монографија, часописа и каталога.

 

Члан је : УАС, ДАБ, УЛУПУДС, ИКС, МЕНСА.

Организациони одбор

ВЛАДИМИР ЛОВРИЋ ПРЕДСЕДНИК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА

 

Владимир Ловрић је дипломирао на Архитектонском факултету у Београду где је, у оквиру постдипломских студија и одбранио специјалистички рад и магистрирао на тему Примена пасивног начина искоришћења сунчеве енергије у архитектури”. У току професионалне каријере био је запослен у ЕНЕРГОПРОЈЕКТ-у – Архитектура и урбанизам, Дирекцији за изградњу Београда, РО за пројектовање НАШ СТАН, у којима је радио на великом броју архитектонских пројеката за објекте јавних и стамбених зграда као водећи пројектант.

Данас је на челу АРХИСОЛАР-а, предузећа за пројектовање соларних, енергетски ефикасних објеката. Учесник је израде научних пројеката и програма за примену и коришћење сунчеве енергије који су били југословенског, српског и светског карактера. Активни је учесник великог броја међународних конгреса, симпозијума и изложби и добитник многобројних признања и награда међу којима и велике награде Србије за примењену уметност и дизајн.

Председник је Удружења Екокулт+, директор Архисолара и главни и одговорни уредник Магазина Еко кућа. Био је председник УЛУПУДС-а (Удружење ликовних уметника, примењених уметности и дизајнера Србије) од 2012. до 2017. године.

 

АНА НИКЕЗИЋ ПОДПРЕДСЕДНИК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА

 

Продекан је за науку на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, где ради као доцент на Департману за Архитектуру. Докторирала је на Архитектонском факултету у Београду 2007. са темом Трансформација савремене урбане куће у условима регенерације градског центра. Од тада води Дизајн студио и изборне предмете на свим нивоима студија. У оквиру дизајн студија испитује граничне могућности деловања архитектуре у сложеном контексту постмодерног урбаног пејзажа. Кроз изборне предмете афирмише савремену свакодневницу и урбани стил живота. Активни је члан тима истраживача ангажованих на научно-истраживачким пројектима финансираним од стране Министрарства за просвету и науку Републике Србије. Стручне и научне радове публикује у националним и интернационалним стручним зборницима конференција, монографијама и часописима.

 

 

СПЕЦИЈАЛНИ ГОСТ ЉУБОМИР МИШЧЕВИЋ / ХРВАТСКА

 

 

Редовни проф. арт. Љубомир Мишчевић, дипл. инж. арх.

 

Рођен је у Загребу, 1954. Дипломирао је на Свеучилишту у Загребу, Архитектонски факултет (1979.), Деканова и Ректорова награда уследила је последипломска специјализација. Овлашћени јеархитект и архитект-урбанист, овлашћен за рад на непокретној културној градитељској баштини (Министарство културе РХ), регистровани научник и национални стручњак за приступачност.

Последипломске студије Урбанизам и просторно планирање завршио је 1982. године (СУЗ, АФ) и похађао специјалистички међународни последипломски семинар ЕК Биоклиматска архитектура и практични дизајн у Лисабону ДГ XВИИ., 1993. Од 1985. суделује у међународном истраживачком пројекту (Хрватска – САД) Енергетска и амбијентална рехабилитација у становању на примеру насеља Трнско у Загребу.

Његови остварени пројекти укључују двадесетак породичних кућа (пасивне сунчане и пасивне куће А+), вишестамбене зграде, пословне зграде, хотеле и др. Теме његових истраживања и стручног рада су архитектура, урбанизам, просторно планирање, интеријер, индустријски и графички дизајн, напредна енергетска ефикасност, одрживост, интелигентна и високотехнолошка архитектура, ​​технолошка иновација, заштита околине, очување и обнова културне баштине, приступачност, управљање кризама и сигурност, које континуирано представља на националним и међународним конференцијама, изложбама и јавним предавањима. Награђиван је на бројним архитектонско – урбанистичким такмичењима. Добио је и награду Хрватске државне управе за заштиту околиша 1995. и од Форд Мотор Цомпанy за заштиту природне и културне баштине 2000.

 

 

Уредник је и члан уредништва стручних часописа, Градитељ (главни уредник), ГО 21, Човјек и простор, Соларна технологија, Корак у простор, Сун ат wорк ин Еуропе (УК), Yоу Билд (YБ, Италија). Члан је националних и међународних стручних и научних одбора конференција, рецензент, саветник и организатор домаћих и међународних семинара и саветовања. Суделује у разним одборима за израду националних и међународних прописа

.