УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

IDD 2021 1920x1080

Ове године одржава се пето издање Дана италијанског дизајна у свету, иницијативе коју промовише Министарство спољних послова и међународне сарадње Италије, у сарадњи са Министарством културе, Асоцијацијом за индустријски дизајн (АДИ), Фондацијом „Compasso d’Oro“, Италијанском агенцијом за спољну трговину (ИЦЕ), Конфиндустријом, Тријеналеом у Милану, Салоном намештаја у Милану, Федерацијом„Federlegno Arredo“ и Фондацијом „Altagamma“, са циљем да обележи изврсност италијанског дизајна у свету. Ова иницијатива обухвата богат програм промотивних догађаја а у њу су укључени „амбасадори“ италијанског дизајна који ће широм света, полазећи од теме „Пројекат и материја: нови изазови за одрживо покретање бренда Маде ин Италy“, представити најбоље од италијанског индустријског дизајна.

 

Поводом петог издања манифестације Italian Design Day, Амбасада Италије у Београду и Италијански институт за културу у Београду, у сарадњи са Архитектонским факултетом у Београду и Урбанистичким заводом Београда, представљају онлајн предавање проф. арх. Франка Пуринија, једног од главних представника италијанског неорационализма и посебно такозване „папирне“ архитектуре

(https://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/sr/gli_eventi/calendario/2021/07/giornata-del-design-italiano-nel_2.html)

 

Франко Пурини је учествовао у значајним пројектима, међу којима су четврт Зен у Палерму, Универзитет у Калабрији у Аркавакати, три трга и Casa Pirrello у Ђибелини, резиденцијални комплекс у Напуљу, Капела светог Антуна Падованског са црквеном портом и звоником у Пођореалеу и многи други. Године 2006. био је кустос новог италијанског павиљона на X Међународном бијеналу архитектуре у Венецији. Предавао је цртање и архитектонску композицију на више италијанских универзитета, попут Високе школе за архитектуру у Ређо Калабрији, Универзитета „La Sapienza“ у Риму, Univerziteta „Politecnico“ у Милану, Високе школе за архитектуру у Венецији. Године 1966. са супругом Лауром Термес отворио је студио у Риму. Својим бројним списима и нарочито својим цртежима извршио је значајан утицај на међународном нивоу. У оквиру своје интензивне пројектне делатности, коју одувек одликује велика експерименталност, архитекта Пурини је испитивао однос између пројекта и приказа, града и архитектуре, архитектуре и пејзажа. Од 1989. године члан је Националне академије Сан Лука. Добитник је Каменог лава на Бијеналу у Венецији за пројекат моста Академије (1985) и националне награде IN/Arch, Национални институт за архитектуру (1991-92) за резиденцијални комплекс у Напуљу.

 

Предавање архитекте Франка Пуринија под називом „Архитектура у доба глобализације“ одржаће се у четвртак 8. јула у 11 сати на платформи Зоом са стримингом на Фејсбуку. Модератор догађаја биће в. проф. Зоран Ђукановић са Архитектонског факултета у Београду.

 

Пријаве за предавање ће бити отворене до попуне места на следећем линку:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_L5Abz2pCQ9WxQHD2FiyMNw

 

Догађај ће се одржати на италијанском и српском језику са симултаним преводом.

 

Информације

 

Датум: чет 8. јул 2021.

 

Време: У 11:00

Организује : Ambasciata d’Italia a Belgrado, IIC Belgrado

 

У сарадњи са : Универзитет у Београду – Архитектонски факултет и Урбанистички завод Београда

 

Улаз : Слободан

 

Место: онлине