УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Међународни архитектонски конкурс МИКРО ЕКО КУЋА 2021 за младе архитекте и дизајнере, студенте архитектуре и дизајна

ek z

 

Удружење Екокултплус из Београда и Архитектонски факултети Универзитета у Београду, Загребу и Подгорици расписују међународни архитектонски конкурс за идејно архитектонско решење на тему МИКРО ЕКО КУЋА 2021. Конкурс је намењен младим архитектима, дизајнерима, пејзажним архитектима и примењеним уметницима старости до 30 година и студентима факултета из наведених области. Рок за предају радова је 1. септембар, а наградни фонд износи 3.000 евра.

 

Према речима председника међународног жирија Конкурса, архитекте Владимира Ловрића, „Конкурс има за циљ да промовише младе ствараоце и да кроз друштвене мреже и пратеће медије афирмише концепт еколошке архитектуре. На тај начин се стваралаштво младих генерација обогаћује еколошки одрживим приступом пројектовању, дизајнирању и изградњи зграда уз коришћење обновљивих извора енергије, чиме се доприноси заштити животне средине и спречавању даљих климатских промена“.

 

Конкурс отвара питање еко самоодрживе куће, уз њено прилагођавање природном контексту и употреби обновљивих извора енергије и природних еколошко-одрживих материјала, али исто тако треба да да одговор о могућем егзистенцијалном минимуму животног простора уз обезбеђење свих аспеката одрживог комфора. Еколошке микро куће могу дати широке одговоре о могућностима квалитетног и одрживог боравка у природи и њихове употребе.

 

Концепт микро куће представља јединствене архаичне објекте лоциране у природи, који су теоријски базирани на идеји о минималистичкој кући, чији је фокус на њеним функционалним формалним, обликовним аспектима, али и на социјалним питањима. Она представља могући одговор на питање о егзистенцијалном минимуму за боравак.

 

Савремени тренутак условљен пандемијом корона вируса повећао је интересовање за боравак у природи и отворио могућност да се на овакав креативан начин утиче и унапреди приступ зеленим технологијама и поспеши укупна индустрија монтажних и префабрикованих кућа у региону, као једног од модела одрживе градње у будућности.

 

Циљ покретања конкурса је и да се кроз редефинисање основних човекових потреба за боравком у природи препозна, дефинише и дизајнира флексибилан и мултифункционалан објекат као есенцијални део људског окружења, уз увођење нових технолошких, конструктивних, термотехничких и енергетски ефикасних метода, уз коришћење обновљивих извора енергије, традиционалних начина грађења и природних материјала.

 

Додела награда биће уприличена на свечаном отварању Четвртог међународног Конгреса Одржива архитектура – енергетска ефикасност, у петак, 8. октобра 2021. године у 19х у централном холу Југословенске кинотеке, Узун Миркова 1, Београд.

 

Конкурс се реализује уз подршку компаније Алумил.

 

Више информација о конкурсу:

www.ekokucamagazin.com/konkurs